Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Σε χρόνο - ρεκόρ τα μεταλλεία βωξίτη στην Αρβανίτσα

Σε χρόνο – ρεκόρ, δύο πλαγιές του Ελικώνα ξηλώνονται για να δημιουργηθεί το μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης βωξίτη. Αναφερόμαστε στην εγκατάσταση στις θέσεις “Καφενέζα – Όμορφη λάκα”, πάνω ακριβώς από την Αρβανίτσα (που στις 15 Αυγούστου υποδέχεται τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα). Πρόκειται για ενιαία εγκατάσταση, με την πρώτη περιοχή να ανήκει στο δήμο Κορώνειας και τη δεύτερη στην κοινότητα Κυριακίου. Μια δεύτερη εγκατάσταση υλοποιείται στην κοντινή θέση “Άνω φούσκες”, της κοινότητας Κυριακίου. Θυμίζουμε ότι ο δήμος Κορώνειας ήταν αρνητικός στην εγκατάσταση (χωρίς, ωστόσο, να κάνει το παραμικρό για να υποστηρίξει τη θέση του), ενώ η κοινότητα Κυριακίου ήταν θετική (γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε).

Στο μεταξύ, ακόμη, περιμένουμε μια επίσημη εξήγηση από το νομαρχιακό συμβούλιο, για το περιστατικό παραποίησης της απόφασής του, που γνωμοδοτούσε αρνητικά στην εγκατάσταση στη θέση “Καφενέζα – Όμορφη λάκα”. Να ξαναθυμίσουμε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ είχε δώσει αρνητική γνωμοδότηση, στο έγγραφο που απέστειλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι γνωμοδότησε θετικά.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις θέσεις Καφενέζα και Όμορφη λάκα. Αφιερωμένες, εξαιρετικά, στο νομαρχιακό συμβούλιο, στην κοινότητα Κυριακίου, στο δήμο Κορώνειας και στο τοπικό συμβούλιο της Αγίας Άννας.

Η "Καφενέζα" από το δρόμο Αγίας Άννας - Κυριακίου (αριστερά η κορυφή του Ελικώνα “Παλιοβούνα”, δεξιά η Αρβανίτσα, μπροστά μια στάνη)

"Καφενέζα"

"Καφενέζα"

"Όμορφη λάκα"

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ντροπή για όλους μας, να πληγώνεται για μια ακόμη φορά ο Ελικώνας και να μην ακούγεται τίποτε ενώ για την Οίτη έχουν γίνει τόσες κινητοποιήσεις.
Είναι ακόμη μεγαλύτερη ντροπή για τον νομάρχη και τους δημάρχους, ντροπή για τους συλλόγους των χωριών και κυρίως για το Κυριάκι που ανέχονται όλη αυτή την καταστροφή προς χάρη του κ.Κυριακόπουλου πρώην προέδρου του ΣΕΒ και ιδιοκτήτη των μεταλλείων. Κρίμα!

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ
έχω την εντύπωση ότι δεν παρακολουθείς από κοντά τα πολύ σοβαρά γεγονότα της μετατροπής της Βοιωτίας σε ενεργειακό κέντρο (=χαβούζα).
Αν οι παράγοντες έτσι όπως τους αναφέρεις φέρθηκαν και παλινδρόμησαν με τέτοιο τρόπο, κάποιος τους πίεσε, τους έπεισε ή τους ανάγκασε τελικά να πάρουν αρνητική θέση για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαιρώνεια. Εδώ λοιπόν παραγνωρίζεις ή μάλλον αποσιωπάς εντελώς το ρόλο των ενεργών πολιτών και της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
1. Οι οποίοι σε πληροφορώ ότι επί 1,5 χρόνο πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις και προς τους θεσμικούς παράγοντες να λάβουν θέση υπέρ του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της Βοιωτίας.
2. Οι οποίοι κατάφεραν να μεταστρέψουν πολιτικούς και αποφάσεις συμβουλίων. Και δεν είναι αρνητική η μεταστροφή στην πολιτική. Μακάρι να άλλαζαν στάση και άλλοι πολιτικοί άνδρες της περιοχής και να απαγκιστρωθούν από τους κόλπους και τις αγκαλίτσες των επενδυτών.
3. Οι οποίοι έδωσαν τη μάχη τους στην επιτροπή αυτοψίας του Κ.Α.Σ. στη Χαιρώνεια αλλά και στο ΥΠ. ΠΟ. την Τρίτη 29 Ιουλίου και δεν το αναφέρεις.
4. Οι οποίοι δίνουν τη μάχη να ξεκουνήσουν και άλλους δημάρχους και κοινοτάρχες, όπως το Λαζάρου, το Μίχο και τον Πανουργιά, που τόσο λιβανίζεις, ωσάν να έχει ήδη λύσει τα του δήμου του, ενώ ο Μυτιληναίος οργιάζει αυθαιρετώντας στην επικράτεια του δήμου Διστόμου.
5. οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις και έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα δεκάδες κινητοποιήσεις, που δε τις βλέπουμε, όπως θάπρεπε στο blog σου. Νομίζεις ότι όλα αυτά που συμβαίνουν γίνονται από μόνα τους; Δε μπορεί να αγνοείς την προσπάθεια εκατοντάδων Βοιωτών
Τέλος μου φαίνεται ύποπτη η στάση σου στο ενεργειακό, όπως και ο τρόπος που αντιμετωπίζεις του βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι αγοράζουν αγρό στο θέμα του ενεργειακού και κρύβονται, μη μπορώντας να κρύψουν την άγνοιά τους και το φόβο τους να υπερασπιστούν τη Βοιωτία.
Και λέω ύποπτη και μακάρι να κάνω λάθος γιατί στην τεκμηρίωσή σου: 1. αναφέρεις μεταξύ των άλλων, την αστεία πρόταση μέλους του Κ.Α.Σ. να θαφτεί βαθύτερα το εργοστάσιο και να μπουν δέντρα να κρυφτεί ένας όγκος έκτασης 13 στρεμμάτων και ύψους 50 μέτρων.
2. Ισχυρίζεσαι ότι η viotia είναι αντίθετη με την κατασκευή του εργοστασίου ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ αλλά…τι; Δείχνεις να προσδοκάς την αίτηση θεραπείας της ENELCO. Ποιες είναι οι δικές σου απόψεις;
3. Κατηγορείς τον Αραβαντινό για την ύπαρξη ή μη αρχαιοτήτων στο οικόπεδο της ENELCO, ενώ αν ήσουν στη συνεδρίαση της επιτροπής αυτοψίας θα το διαπίστωνες μόνος σου.
4. Αγνοείς κατά σύστημα και συνειδητά τα εμφανή αρχαιολογικά μνημεία των Μινυών, της Δαυλίδος, του Πανοπέα και της Χαιρώνειας.
5. Στο θέμα του Ασωπού δεν αναφέρεις τους παράγοντες της περιοχής και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, που έβαλαν μια τσάπα να σκάβει τάχαμου-δήθεν το ποτάμι για τρεις ώρες, όσο ήταν τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια εκεί.
6. Όσο για τον Καθηγητή Παντελή Κάπρο τι να σου πω!! Νάσουν στα Βάγια να τον καμαρώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ άγνωστε,
παραβλέπω το ά-τοπο της απάντησής σου για να παρατηρήσω μόνο δύο πράγματα που αφορούν τη δεοντολογία.

1. Το άρθρο μου δεν αναφέρεται στην Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον καθώς δεν θεωρώ ότι αυτή η οργάνωση κάνει λαϊκίστικη αντιπολίτευση όπως διάφοροι παράγοντες που αναφέρω αλλά ότι εκκινεί από πραγματικό ενδιαφέρον για τη Βοιωτία και το οικοσύστημα.

2. Οι κινητοποιήσεις των πολιτών δημοσιεύονται στη viotia εφόσον περιέρχονται σε γνώση μου.

Για τα υπόλοιπα θα πω τούτο:οι υποψίες και τα "νομίσματα" δεν συγκροτούν επιχειρηματολογία ούτε συνιστούν πολιτικό λόγο παρά συνηθισμένα συνδικαλιστικά τρικ.

Δεν γνωρίζω, τέλος, αν όλη η Συμπαράταξη συμμερίζεται την άποψη του "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας", η οποία διαπερνά το κείμενό σου. Αν είναι έτσι να σημειώσω ότι αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός και φυσικά ατελέσφορος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ βοιωτέ, καταρχήν καλως ήρθες.Μπαίνω στον πειρασμό να ανακατευτώ στη συζήτηση, για να παρατηρήσω ότι:
- δεν είναι δύσκολο να περιέλθουν σε γνώση σου τα όσα γίνονται απο τις κινήσεις που συγκροτούν τη Συμπαράταξη, αν μη τι άλλο αναφέρονται αναλυτικά στο ιστολόγιο μας - και σε αρκετά άλλα
- όπως και στην περίπτωση του εργοστασίου της ΕΝΕLCO, -σου θυμίζω π.χ. ότι το προηγούμενο σχόλιο σου, στηλίτευε όσους (εμάς) παρατήρησαν ότι το ΚΑΣ επέσπευδε την διαδικασία- έτσι και σχεδόν όλες τις άλλες φορές στη στάση σου υποβόσκει αν όχι αντιπαράθεση πάντως αποδοκιμασία ή σκόπιμη αγνόηση
- είσαι το μοναδικό ιστολόγιο στο νομό που έχει αυτή την στάση, αν και είσαι απο τα πιο παλιά, τα πιο πληροφορημένα και με τη μεγαλύτερη επισκέψιμοτητα
- τέλος όλη η Συμπαράταξη δεν έχει ενιαίες απόψεις, δεν είναι "οργάνωση" αλλά δίκτυο συνεργασίας που λειτουργούμε κυρίως μέσα απο διαδικασίες γενικών συνελεύσεων. Πάντως σε γενικές γραμμές όσους έχω ακούσει να σχολιάζουν το ιστολόγιο σου έχουν πάνω κάτω την ίδια αίσθηση.
Ελπίζω τουλάχιστον τώρα που κάναμε την αρχή να συνεχιστεί ο διάλογος και ίσως στο μέλλον να βελτιωθεί η διάθεση αμφοτέρων.
Ακόμη, τόσο ο Δήμαρχος Διστόμου, όσο και οι βουλευτές μας έχουν ανεχτεί αν όχι και χειροκροτήσει την ενεργειακή φρενίτιδα στο νομό: η εξαίρεση της παρέμβασης του Τογια για τη Χαιρώνεια δεν ισοφαρίζει την απουσία του για τις επενδύσεις Μυτηλιναίου, της ΗΡΩΝ, της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης κλπ

βοιωτός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
βοιωτός είπε...

Αγαπητή Φωτεινή,
Δεν ξέρω να είναι πιο αγενές να μην απαντάς ή να απαντάς αν δεν έχεις να προσθέσεις κάτι νέο.

Μάλλον το πρώτο γι’ αυτό παρότι δεν μπορώ να συνεισφέρω κάτι ουσιαστικό στη συζήτηση θα γράψω τρεις παρατηρήσεις που αφορούν αυστηρώς τη δημοσιογραφική δεοντολογία και θα κλείσω εδώ.

1. Δεν προσχώρησα ποτέ στην αυταπάτη ότι όσα γράφω θα αρέσουν σε όλους.

2. Δεν λογοδοτώ παρά μόνο στη συνείδησή μου.

3.Και οι κρίνοντες κρίνονται και ασφαλώς είμαι διατεθειμένος να υποστώ κάθε κριτική καλοπροαίρετη ή εμπαθή.

Αυτά. Για να επανακτήσουμε την επαφή με το αυτονόητο.