Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ, στη Θεσσαλονίκη

....... ........... πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4/9, από πολίτες που αντιτίθενται στην κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων και στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές του λιγνίτη. Την πρωτοβουλία είχαν το πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” , ιδρυτική κίνηση του οποίου είναι η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και ο σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης. Ενεργό ρόλο είχε η πρωτοβουλία κατά του λιθάνθρακα της Θεσσαλονίκης, ενώ την υποστήριξή της εξέφρασε, και με την παρουσία της, η οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεντρωμένοι άπλωσαν στο πεζοδρόμιο μια ποσότητα τέφρας από την καύση του λιγνίτη (αυτήν που αναπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών) και, τέλος, συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ, στον οποίο μετέφεραν την αντίθεσή τους στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η ΔΕΗ στη στρεβλή και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, στην εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη (σχεδιάζει την κατασκευή δύο νέων μονάδων λιγνίτη, στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα), αλλά και στην κατασκευή νέων μονάδων λιθάνθρακα (Αλιβέρι και Λάρυμνα).

Καταγγέλθηκε ακόμη η απουσία διαβούλευσης, που χαρακτηρίζει το νέο ενεργειακό σχεδιασμό και την περιθωριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Επισημάνθηκε η ανάγκη της συνάντησης και της κοινής δράσης όλων όσων αμφισβητούν το σημερινό ενεργειακό μοντέλο. Για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου των πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας και των επιπτώσεων από τις σχετικές δραστηριότητες.

Η κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ, τέλος, λειτουργεί σαν προάγγελος της μαζικής και αποφασιστικής παρουσίας των πολιτών, στα εγκαίνια της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης, με ένα ξεχωριστό “μπλοκ ενέργειας” και σημείο συγκέντρωσης την Καμάρα, το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ..

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΑ/ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΙΣΗ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΜΑΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΔΕΞΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Ξεκινάμε για Θεσσαλονίκη
Με το μπλόκ της ενέργειας
Με τους Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα
Η ΒΟΙΩΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ