Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΣΩΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ: Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

...διαπιστώνουν με δελτίο τύπου τους οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ που ρωτούν μεταξύ άλλων:

"Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν διαπίστευση για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης την στιγμή που- όπως φαίνεται από το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί- αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με την υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Πώς απαντά στο παραπάνω ερώτημα ο αρμόδιος φορέας Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και η Ελληνική Επιτροπή EMAS (ΥΠΕΧΩΔΕ);"

και επισημαίνουν:
"Όπως αναφέρεται στο πόρισμα – καταπέλτη του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2008, με βαριά ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ν.Α Βοιωτίας, ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανιών της περιοχής του Ασωπού διαθέτουν άδειες λειτουργίας και διάθεσης των τοξικών αποβλήτων τους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και να εφαρμόζεται η υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι απολύτως απαραίτητο οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν ΣΗΜΕΡΑ σε ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ των παλιών αδειών λειτουργίας και διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων των βιομηχανιών ώστε να εξασφαλίζεται συμμόρφωση τους με την περιβαλλοντική νομοθεσία (ΚΥΑ 13588/725/06 για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ΚΥΑ 26857/553/88 για την προστασία των υπόγειων νερών από απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών).
Με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΑΝ δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα χαρτογράφηση των ρυπασμένων περιοχών ούτε έχει πραγματοποιηθεί - δημοσιευτεί υδρογεωλογική μελέτη που να δείχνει την έκταση της ρύπανσης, τους κύριους ρύπους και τις τάσεις διασποράς/μετακίνησης τους στα υπόγεια νερά. Υψηλές συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου που – σε πολλές περιπτώσεις- υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό ανιχνεύονται πλέον όχι μόνο στα Οινόφυτα, Αυλίδα, Σχηματάρι αλλά και στον Ωρωπό, Θήβα και Βάγια."


δηλώνουν ότι:
"Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στις περιοχές του Ασωπού και την εξεύρεση κοινωνικά δίκαιων, βιώσιμων λύσεων που προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα ενώ προωθούν υπεύθυνες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες. "

ενώ αναφέρουν "Θα φέρουμε το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο μέσω των Πρασίνων Ευρω-βουλευτών καθώς και στον ίδιο τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, κ Στ. Δήμα, μια και συνεχίζεται η παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζει να αποτελεί η περίπτωση του Ασωπού όχι μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και χαρακτηριστική περίπτωση περιβαλλοντικής και κοινωνικής διαφθοράς της πολιτικής εξουσίας."

Το πλήρες κείμενο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: