Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

O SIR NICHOLAS STERN ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο Sir Nicholas Stern, για όσους δε γνωρίζουν, είναι ο πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας - το ευαγές αυτό ίδρυμα έχει αναλάβει μεταπολεμικά μέχρι και σήμερα τη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, η περιβαλλοντική διάσταση των οποίων δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη δημοσίευση της γνωστής του Έκθεσης για τις οικονομικές επιπτώσεις της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής, αποτελούσε συχνό σημείο αναφοράς περιβαλλοντικών οργανώσεων, γιατί υποτίθεται έκρουε των κώδωνα του κινδύνου για τη «σωτηρία του πλανήτη». Στην ουσία, βέβαια, αυτό που κάνει δεν είναι παρά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τάξη του. Για μια ευμεγέθη μερίδα του κεφαλαίου το περιβάλλον δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως πεδίο πλιάτσικου, αλλά ως ορθολογικά διαχειρίσιμη επιχείρηση, έτσι ώστε να αποκομιστεί μεγαλύτερο κέρδος πριν ... καταποντιστεί ολόκληρος ο πλανήτης.
Προσκεκλημένος του ΣΕΒ και του συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής» - δηλ. των ελλήνων βιομηχάνων και του Λαμπράκη, γνωστών ... οικολόγων ακτιβιστών - μπροστά σε ένα ακροατήριο που κυριαρχούσαν οι επιχειρηματίες και οι τεχνοκράτες, υπενθύμισε το κόστος που «θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αν αδρανήσουμε». Αφού δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί στη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη το 2009 για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% ως το 2050, μπήκε στο ζουμί. Πρέπει να ενισχυθούν οι νέες πράσινες τεχνολογίες, δηλ. ο πράσινος καπιταλισμός, και, το κερασάκι στην «πράσινη» τούρτα, να γίνει στροφή στις «καθαρές πηγές» ενέργειας, δηλ. την ηλιακή, την αιολική και την...πυρηνική!
ΟΚ, Sir Stern, το πιάσαμε το υπονοούμενο: όλα θα πάνε καλά στον καπιταλιστικό μας πλανήτη, αφού μέσα στα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές θα περνάμε δίπλα από τα αιολικά πάρκα (αλλά, προσοχή, χωρίς να έχουμε καταστρέψει τα δάση, όπως λέει ο ίδιος) και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και σε αγαστή συνεργασία με τους ευαίσθητους τεχνοκράτες και επιχειρηματίες θα προσπαθούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τα κέρδη των τελευταίων!
Ο δε πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δασκαλόπουλος, προλογίζοντάς τον, υπερθεμάτισε σε φιλοπεριβαλλοντισμό ζητώντας τη δημιουργία ισχυρού υπουργείου Ανάπτυξης (μην ξεχνιόμαστε!) και Περιβάλλοντος και από τους ελάχιστους παρευρισκόμενους πολιτικούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που το εποφθαλμιά, σίγουρα θα ένιωσε πολύ ικανοποιημένος.
Με τόσους «συμμάχους», όσοι αγωνιζόμαστε στις κατά τόπους Επιτροπές, θα πρέπει να αισθανόμαστε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία!
(Τα στοιχεία προέρχονται από χθεσινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας)

Κατερίνα Μαστροδήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: