Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Φυλάκιση με αναστολή της κ.Καραβασίλη

Απο το ΣΚΑΙ: "Την αποστολή των στοιχείων για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θήβας αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που εκδίκασε την υπόθεση της πρώην επιθεωρήτριας του ΥΠΕΧΩΔΕ κας Μαργαρίτας Καραβασίλη.Η κα Καραβασίλη κρίθηκε ένοχη μόνο για τρεις από τις συνολικά εννέα κατηγορίες που αφορούσαν τη συκοφαντική δυσφήμιση του νυν επιθεωρητή Περιβάλλοντος και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή.Μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κα Καραβασίλη, η οποία άσκησε έφεση, τόνισε ότι η απόφαση δίνει τη δυνατότητα να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η σωτηρία του ποταμού.Υπενθυμίζεται ότι η πρώην επιθεωρήτρια είχε επισημάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του Ασωπού ποταμού με εξασθενείς χρώμιο, ενώ έχει καταγγείλει επανειλημμένως το ΥΠΕΧΩΔΕ για αδράνεια και λανθασμένους χειρισμούς. Δείτε εδώ"
Διαβάστε μερικές πρώτες σκέψεις

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η δίωξη της κ. Καραβασίλη και η πολύμηνη δίκη της, μετά από έγκληση του προϊσταμένου της ΕΥΕΠ, που έγινε προϊστάμενος με απόφαση του κ. Σουφλιά, που καρατόμησε την κ. Καραβασίλη ως Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, ήταν αποκαλυπτική για την ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ στο περιβαλλοντικό έγκλημα το Ασωπού.

Βεβαιώθηκε ότι ακόμα και σήμερα, παρά την έκρηξη του προβλήματος του εξασθενούς χρωμίου, δεν γίνονται κατά προτεραιότητα προληπτικοί, κατασταλτικοί κι επανορθωτικοί έλεγχοι στην περιοχή.

Ενώ όλοι γνωρίζουν τους συστηματικούς ρυπαντές, για κανέναν από αυτούς δεν έχει ανακληθεί η άδεια, ούτε έχει επιβληθεί η δαπάνη επανόρθωσης, που προβλέπει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Το ΥΠΕΧΩΔΕ βαφτίζει αναγνωριστική τη μελέτη του ΙΓΜΕ, που πιστοποιεί επικίνδυνη συσσώρευση και διασπορά βαρέων, καρκινογόνων μετάλλων, στη λεκάνη του Ασωπού και προγραμματίζει μελέτες επί μελετών, για «…να καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο της μελέτης καθώς και η μεθοδολογία προσδιορισμού της κίνησης νερών στην ευρύτερη περιοχή».

Στη δίκη της Καραβασίλη αποδείχτηκε περίτρανα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εμπαίζει την κοινωνία, τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα, τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε., τη Βουλή. Κάποιοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ νομίζουν ότι με πολιτικές κουτοπονηριές και γραφειοκρατικούς εξυπνακισμούς, μπορούν να συγκαλύψουν και να αποφύγουν τις ευθύνες τους.

Μετά τη δίκη της Καραβασίλη, ο κ. Σουφλιάς που την καταδιώκει, δεν μπορεί να πει ότι «δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε».

Θα εξακολουθήσουμε να εκδηλώνουμε τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος από την περιβαλλοντοκτόνο πολιτική του κ. Σουφλιά.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κ. Καραβασίλη, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αρχή «ενημερωμένος πολίτης – ενεργός πολίτης».

Τονίζουμε ότι το έγκλημα στον Ασωπό δεν είναι μόνο η καταστροφή του ποταμιού, των παρόχθιων περιοχών, της χλωρίδας, των ακτών, των επιφανειακών και υπογείων νερών.

Κατ’ εξακολούθηση πλέον εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πολιτών και καταστρέφεται επικίνδυνα η δημόσια υγεία.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ το ξέρει και αδρανεί. Γι’ αυτό συνεργεί και τα στελέχη της ΕΥΕΠ που συμμορφώνονται προς αυτή τη στάση, παραβαίνουν το καθήκον τους.

18/12/2008 Το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ

Ανώνυμος είπε...

Συμπαράσταση στην κ.Καραβασίλη με
επιστολή προς Καθημερινή

Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, της 18/12, στη στήλη της πρώτης σελίσας με τίτλο ΣΗΜΕΡΑ και της 8ης σελ. με τίτλο: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, υπάρχει ειδησεογραφία σχετική με τη δίκη της κας Μαργαρίτας Καραβασίλη, με τίτλους παραπλανητικούς που δεν αρμόζουν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που έχει κατακτήσει δικαιολογημένα τη φήμη μιας σοβαρής και φιλοπεριβαλλοντικής εφημερίδας. Συγκεκριμένα στο σύντομο κείμενο της 1 σελίδας γνωστοποιείται η απαλλαγή της πρώην Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλλοντος κας Καραβασίλη, ενώ στην σελ.8 ο τίτλος του άρθρου της κας Λίνας Γιάνναρτου μας πληροφορεί οτι : «Απηλλάγη των κατηγοριών η Καραβασίλη». Ο αναγνώστης όμως του κειμένου πληροφορείται στη συνέχεια οτι η κα Καραβασίλη απηλλάγη μεν απο μέρος των κατηγοριών του κλητηρίου θεσπίσματος που αναφερόντουσαν στην υπηρεσία της όμως καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών ! για αναφορές που συνέδεαν το πρόβλημα των ελέγχων, στην περιοχή του Ασωπού, με το πρόσωπο του εγκαλούντος κου Δερμιτζάκη, που την διαδέχτηκε στη θέση του Γεν. Επιθεωρητού Περιβάλλοντος, μετά την απομάκρυνση της κας Καραβασίλη απο τον αρμόδιο υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ. Η κα Καραβασίλη υπέστη μια δικαστική περιπέτεια και καταδίκη για τα όσα είχε το σθένος να καταγγείλει δημόσια σχετικά με τις ευθύνες της υπηρεσίας για ελλειπείς ελέγχους στην περιοχή του Ασωπού. Η αξιοπρεπής και πλήρως κατατοπιστική απολογία της κας Καραβασίλη και οι εξαιρετικές αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης κας Ζωής και Νίκου Κωνσταντόπουλου, δεν άφησαν κανένα ίχνος αμφιβολίας για την αλήθεια και την αγνότητα των προθέσεων των καταγγελιών δια του τύπου, της κας Καραβασίλη, η οποία για τη στάση της θα έπρεπε να τιμηθεί απο την Πολιτεία και όχι να διώκεται, επειδή είχε το σθένος να αναφερθεί υπεύθυνα , κατανομάζοντας πρόσωπα και πράγματα γύρω απο θέματα τα οποία γώριζε πολύ καλά. Επειδή είχα την τιμή να παρακολουθήσω τη διαδικασία στο δικαστήριο δυσκολεύομαι να κατανοήσω τους λόγους που οδήγησαν την αρθρογράφο σας να δώσει εσφαλμένη δυστυχώς εντύπωση για την έκβαση της δίκης της κας Καραβασίλης, η οποία θα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει προσεχώς και διώξεις στα αστικά δικαστήρια.. .
Με τιμή
Ευθύμης Παπαδημητρίου
Ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων
Τηλ 210 9530749, και 6974605423, email epapadem@uoi.gr