Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008

Στη λωρίδα της Γάζας


Απο wikipedia
Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί ένα κομμάτι γης κατά μήκος της Μεσόγειου θάλασσας μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
Δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος αλλά διεκδικείται από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης.
Μετά την Μάχη για την Γάζα τον Ιούνιο του 2007, μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, η περιοχή κυβερνάται ντε φάκτο από την Χαμάς.
Η περιοχή πήρε το όνομά της από την κύρια πόλη Γάζα. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ράφα και η Καν Γιουνίς. Είναι μια λωρίδα γης δίπλα στη Μεσόγειο θάλασσα μήκους 41 χιλιομέτρν και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, με συνολική έκταση 360 km3. Κατοικούν 1,4 εκατομμύρια Άραβες.
Ο πληθυσμός της, έγινε μάρτυρας μίας δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών ζωής μετά το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα, τον Οκτώβριο του 2002. Στις 19 Ιουνίου του 2008, έπειτα από πολύνεκρες συγκρούσεις, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.
Μετά την λήξη της η Χαμάς επανήλθε στην εξαπόλυση ρουκετών κατά πόλεων του Ισραήλ, και το Ισραήλ σε βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

2 σχόλια:

samestories είπε...

Οι ρουκέτες της Χαμάς μοιάζουν αστεία παιχνίδια μπροστά στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Είναι γεγονός
-ότι είχαν λιώσει τους Παλαιστίνιους με τον αποκλεισμό που προηγήθηκε.
- ότι προσπαθούν να στρώσουν το δρόμο για λύση στο παλαιστινιακό στα μέτρα ΗΠΑ- Ισραήλ
- ότι προσπαθούν να ισοπεδώσουν τη Χαμάς που κυριαρχεί στη λωρίδα της Γάζας

Το ερώτημα είναι: η Χαμάς γνώριζε προφανώς ότι δεν μπορεί να τα βάλει σε απευθείας αντιπαράθεση. Τι επιδίωκε με την συμβολική όπως φάνηκε ρίψη των ρουκετών;

Ανώνυμος είπε...

Πάντως όταν μετά τον πόλεμο αυτόν η Γάζα χρειαστεί ανάπτυξη, να τους στείλουμε τον Αγνιάδη. Έχει πάντα προτάσεις για ανάπτυξη. Το πολύ πολύ να μην υπολογίσει τις αρχαιότητες, ωχ αδερφέ.....