Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Παρουσίαση της έρευνας που προκάλεσε τη μήνυση Μυτιληναίου στους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ και την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας



Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ερευνών για τη μόλυνση του Κορινθιακού και της Βοιωτίας απο το Αλουμίνιο της Ελλάδας.
Ειδικότερα:
Η έρευνα που εκπονήθηκε απο τον Δρ. Χρ. Αναγνώστου, Δ/ντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, τον κ. Δρ. Ι. Χατζηανέστη, κύριο Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και ομάδα ερευνητών, έδωσε ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα: σε δείγματα ιζημάτων απο το βυθό στην παράκτια ζώνη του κόλπου της Αντίκυρας και του γειτονικού Αγ. Ισιδώρου, καθώς και σε δείγματα εδάφους μέχρι Δίστομο, Κυριάκι και Λιβαδειά, εντοπίστηκε μόλυνση προερχόμενη απο το Αλουμίνιο ιδιαίτερα σε φθόριο, θείο και καρκινογόνες ουσίες (πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες). Για τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα, το ΕΛΚΕΘΕ - που είναι δημόσιος φορέας- ενημέρωσε τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Περιφέρεια αλλά και τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά, απο τον Νοέμβριο του 2008 (δείτε σχετικά εδώ ), ζητώντας να διεξάγει πληρέστερη έρευνα, αλλά όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Αναγνώστου όλοι οι παραπάνω αρμόδιοι, μουγγάθηκαν!
Ειδικά στο βυθό, η μόλυνση που εντοπίστηκε είναι 32 φορές μεγαλύτερη απο αυτή που εντοπιζεται στην Ψυτάλεια και 40 φορές μεγαλύτερη απο του κόλπου της Ελευσίνας! Ταυτόχρονα και η μελέτη του Πολυτεχνείου της Πάτρας που εκτίμησε τα συμπεράσματα των περιβαλλοντικών μελετών για νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, υπέδειξε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην επιβαρυμένη περιοχή γύρω απο το Αλουμίνιο της Ελλάδας και τον Κορινθιακό.
Η παρουσίαση έθιξε και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα την αλόγιστη εξόρυξη του βωξίτη, που σε μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιείται για πανάκριβα πολεμικά αεροπλάνα και οπλικά συστήματα (τα οποία συνεχώς αντικαθιστούνται απο νεώτερης τεχνολογίας) ή και σε άλλες ανορθολογικές χρήσεις. Ο βωξίτης, είναι μη ανανεώσιμο μέταλλευμα και η αλόγιστη εκμετάλλευσή του θα οδηγήσει σε εξάντληση για τις επόμενες γενιές, ενώ οι καταστροφές που προκαλούνται κατά την εξόρυξη και οι τεράστιες ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για την μετατροπή του σε αλουμίνιο (και τις οποίες επιδοτούν αδρά οι έλληνες καταναλωτές) πρέπει να συνυπολογιστούν στην αποτίμηση των οικονομικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων.
Ας σημειωθεί ότι για την έρευνα των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ, ο όμιλος Μυτηλιναίου προχώρησε στην πρωτοφανή ενέργεια να μηνύσει τους επιστημόνες που έκαναν την έρευνα - αφού επι 40 και πλέον έτη κανείς απο την Πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει το ίδιο- αλλά και την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας που τους ανέθεσε την έρευνα!
Ποιός φύτεψε τα δένδρα πάνω στους βωξίτες μου; έλεγε κατάπληκτος ο κ. Κυριακόπουλος της S&B, για τις αντιδράσεις των κατοίκων στις εξορύξεις μέσα σε περιοχή NATURA (σε ...ελεύθερη παράφραση του Iteanet)
Ποιός έβαλε ανθρώπους γύρω απο τη θάλασσα μου; μοιάζει σαν να λέει ο κ. Μυτηλιναίος με τη μήνυση κατά των επιστημόνων και των πολιτών που τόλμησαν να μετρήσουν τη ρύπανση και να διεκδικούν το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή τους.
Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Οικολογική κίνηση Αντίκυρας (μέλος του δικτύου Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον) συμμετείχαν πολίτες και κινήσεις απο όλο τον Κορινθιακό και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι από: την "ΑΛΚΥΟΝΗ" την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού", την "Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού", την "Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών", την "Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης", την ¨Κίνηση Πολιτών Κορώνειας" , την Επιτροπή Φορέων και κατοίκων Αγ. Άννας, τους "Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό" .
Δ.Σπ.

13 σχόλια:

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

http://distomo.blogspot.com/2008/09/blog-post_02.html
Συγχαρητήρια για την κίνηση σας.
Εδώ όμως πολεμάω μόνος.
Βλέπετε οι ιθύνοντες με τους επιχειρηματίες λόγω ''κουστουμιών'' που τους ράβουν, συμπορεύονται για να μας καταστρέψουν.
Έχω γράψει και γω άρθρα σχετικά για την Παραλία Διστόμου ( κλικ επάνω )

Συμπαράταξη Βοιωτών είπε...

Φίλε Θέμη, μπράβο και σε σένα. Για ότι γίνεται στην περιοχή ας είμαστε σε επαφή και συνεργασία.

ΙΘΑΓΕΝΗΣ είπε...

Καλά, ο Βαγγέλης είχε ξαμολύσει τα στελέχη του στην Αντίκυρα την ώρα της εκδήλωσης ή έτυχε τόσο πολύ βόλτα γύρω - γύρω;;;

Ο ΑΝΤΙΚΥΡΑΙΟΣ είπε...

Επειδή στην διάρκεια της εκδήλωσης, παρατηρήθηκε συμπολίτης μας αιρετός να ηχογραφεί την εκδήλωση με το πανάκριβο κινητό του, ενημέρωνουμε ότι υπάρχει βίντεο για κάθε ενδιαφερόμενο, αρκεί να ζητηθεί. Δεν υπάρχει λόγος να εκτίθεστε ρε παιδιά!! Άλλωστε "πλαστή" μελέτη παρουσιάσαμε...

μαυρα χάλια 1 είπε...

Αν και τώρα υπάρξουν άνθρωποι που θα μας αποκαλέσουν ρομαντικούς - έως καιροσκόπους θα τους βάλω το κεφάλι στην παραλία του Αη νικόλα με τα εκατοντάδες χιλιάδες νανογραμμάρια ΠΑΥ (Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες ).
Και αν και είναι κρίμα που ακούγεται ποιητικό, όπως λέει και Ο Περικλής Κοροβέσης είναι καρκινογόνο.
Και αν και είναι μεγάλο καια δύσκολο όνομα θα πρέπει να το μέθουμε απέξω γιατί θα παίξει πολύ.

Ας ξεκινήσουμε να το ερμηνεύσουμε στο Νομάρχη.
Ας το μάθει και ο Μίχος, πρόσεδρος του εγγύς Καρκινότοπου...που παρίσταται ως πολίτης και παρεμβαίνει ως θεσμικός.
Ας το μάθει και ο Προεδρος του Άνω Καρκινότοπου Λαζάρου
Ας το μάθει και ο Πανουργίας του δώθε Καρκινότοπου.
Ας το μάθει και ο Δήμαρχος του πέρα Καρκινότοπου Τσιφής που έχει και άποψη για τους θανάτους από καρκίνο τρομάρα του.

μαυρα χάλια 2 είπε...

Ο Σταρχιδισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Εμετός αντί γυαλιστικού στα μάρμαρα.
Συγκέντρωση αθλίων για αλληλογλύψιμο.
Βιβλίο σου λέει έγραψε ο Λούκας.
Ποιά μόλυνση και ποιός νοιάζεται;
Ο νομάρχης;
Οι βουλευτές;
Οι παράγοντες;
Οι μούγκες;
Οι γυμνοσάλιαγκες;


Εμείς όμως νοιαζόμαστε
Και θα τους τρίψουμε στη μούρη τα αποτελέσματα των ερευνών.
Και τώρα θα πρέπει να απαντήσουν όχι με γενικούρες αλλά συγκεκριμένα.

-Που ήσουν μπαμπά όταν έγινε το Πολυτεχνείο;
- Με είχε πιάσει κόψιμο παιδί μου.

-Σε ποιό τάγμα ήταν ο παπούς στην Εθνική Αντίσταση;
-πουλούσε λάδι και στάρι παιδί μου, έφτιαχνε το μέλλον μας.

-Που ήσουν μπαμπά όταν έλεγαν τα αποτελέσματα στην Αντίκυρα;
-Ήμουν σε παρουσίαση βιβλίου παιδί μου, ενδιαφέρομαι για τον πολιτισμό. Θα μας τον φέρει ο συγγραφέας.

-Που θα είσαι αύριο μπαμπά;
-Θα κρύβομαι παιδί μου. Στο κρυφτό είμαι ο καλύτερος

Ανώνυμος είπε...

Αντικυραίε
Ας τον άνθρωπο.
Δε μπορεί να πάρει έτοιμη δουλειά
Τι στο καλό θα παρουσιάσει;
Και πως θα αποδείξει ότι ήταν εκεί;
Τσάμπα ήρθε;

μαυρο χαλι 3 είπε...

Το 93% του εγκεφάλου του Αναγνώστου και αρκετών άλλων θα το φάνε τα σκουλήκια χωρίς να το έχουν χρησιμοποιήσει.

Δεν πειράζει....ευτυχισμένα θα είναι. Γιαυτό πάνε στα νεκροταφεία για να τρώνε καθαρό εγκέφαλο.

Άλλα σκουλήκια είναι άτυχα.
Αυτά που θα πέσουν σε κρανία γεμάτα σκατά (100%).

Μόνο που αυτά θα έχουν πολύ φαί.

Γιαυτό το λόγο είπαν οι αρχαίοι:
ΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ ΑΛΛ ΕΝ ΤΟ ΕΥ ΤΟ ΠΟΛΛΩ.

εγκεφαλικό λίπος λίγο και καθαρό ή σκατά σε τεράστιες ποσότητες;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, πολύ καημός και πολύ θυμός.
Αλλά και πολύ εύστοχος.
Εκείνος ο Μίχος που σηκώθηκε να ζητήσει τα ρέστα απο τη Συμπαράταξη τι σου λέει;

Κώστας είπε...

τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που ήταν; τέτοιο εμπάργκο.
και το άλλο που είπε ο καθηγητής, ο Μυτιληναίος λέει επιχορηγεί το Ελκεθέ με την προυπόθεση να μήν δημοσιοποιούνται τα πορίσματα των μελετών. Μάλιστα για αυτό το λόγο οι επιστημονες του ΕΛΚΕΘΕ υπογράφουν ατομική δήλωση συμμόρφωσης.Ετσι ίσως εξηγείται γιατι εδω και σαράντα χρόνια δεν έχει γίνει; δεν εχει δημοσιοποιηθεί, καμμία έρευνα, με πρωτογενή έλεγχο δειγμάτων για την θάλασσα του Κορινθιακού.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς τα αποτελέσματα των μετρήσεων ήταν συγκλονιστικά. Εγώ περίμενα αντε μια μικρή υπέρβαση των ορίων, ομως να συγκρινόμαστε με την Ελευσίνα και την Ψυτάλεια και να την ξεπερνάμε σε ρύπους. τι να πώ, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας.

Ανώνυμος είπε...

ειπώθηκε και κάτι άλλο, τόσα χρόνια που επιδοτούμε την ΑτΕ, για να έχει φθηνό ρεύμα, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους και να κάθονται.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πετυχημένο το τελευταίο και δεν πρέπει να απέχει (οικονομικά) από την πραγματικότητα.
Και θα μας είχε μείνει ο βωξίτης για το μέλλον, όταν το αλουμίνιο θα είναι πανάκριβο, και θα βγάζαμε λίγο για να μη χτυπάμε τις τιμές.