Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Πάλι μπουλντόζες στον Ελικώνα

Αυτή τη φορά για την εγκατάσταση γραμμής μεταφοράς από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης. Η γραμμή είναι υπερυψηλής τάσης (400 KV), διπλού κυκλώματος, έχει μήκος, περίπου 20 Km και αποτελείται από 64 μεταλλικούς πυλώνες, ύψους 45 μέτρων. Για κάθε πυλώνα προβλέπεται μια ζώνη κατάληψης 30 Χ 30 ή 35 Χ 35 μέτρων, συνολικά 62 στρέμματα. Για τους δρόμους πρόσβασης προβλέπεται η κατάληψη άλλων 66,5 στρεμμάτων. Μιλάμε, φυσικά, για την τυπική πρόβλεψη, καθώς γνωρίζουμε ότι η πραγματική έκταση επέμβασης θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Η γραμμή μεταφοράς ξεκινά από τον υποσταθμό υπερυψηλής τάσης, δίπλα στο εργοστάσιο, ανηφορίζει προς την Αγία Άννα (δίπλα στον Πευκιά), περνά μέσα από το υφιστάμενο αιολικό πάρκο της Αγίας Άννας, κατευθύνεται προς τον υπάρχοντα υποσταθμό του αιολικού πάρκου και συνεχίζει, παράλληλα και σε απόσταση 40 μέτρων από την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης, μέχρι την Πέτρα. Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, να ξεκαθαρίσουμε ότι και αυτή η γραμμή περνά μέσα από το δρυόδασος της Στριγανιάς, ώστε να αποτελειώσει ότι απόμεινε από την προηγούμενη επέμβαση.

Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (από τα πέντε συναρμόδια υπουργεία) εκδόθηκε στις 10/4/2009 και ενσωματώνει και την απόφαση έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση (από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης). Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή της γραμμής. Ήδη, έκαναν την εμφάνισή τους στην Αγία Άννα εκπρόσωποι της εταιρείας, αναζητώντας χώρο για την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Λίγα λόγια για το ιστορικό της υπόθεσης:

Η αίτηση – μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής κατατέθηκε το Σεπτέμβρη του 2006. Μετά από ένα στάδιο υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων, στάλθηκε για γνωμοδότηση στους φορείς που προβλέπει ο νόμος, ανάμεσά τους και στο νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας. Το θέμα ήρθε στο νομαρχιακό συμβούλιο στις 20/12/2006, όπου ομόφωνα οι παρόντες αποφάσισαν την αναβολή της συζήτησης, με τη δικαιολογία ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ προσφυγή κατά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, και αρνούμενοι να γνωμοδοτήσουν, έδωσαν έμμεσα τη συγκατάθεσή τους.

Το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας, χωρίς να κληθεί να γνωμοδοτήσει επίσημα, είχε ταχθεί κατά της κατασκευής του έργου, την άνοιξη του 2007. Δεν είναι γνωστό αν παρόμοια στάση είχε το δημοτικό συμβούλιο Θίσβης. Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις συνεχείς πιέσεις από τις επιτροπές των πολιτών, και τα δύο δημοτικά συμβούλια δεν πήραν την παραμικρή πρωτοβουλία παρεμπόδισης της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης, ούτε καν μια επιστολή διαμαρτυρίας. Δεν μιλάμε, φυσικά, για ενημέρωση των δημοτών τους και για δυναμικές αντιδράσεις.

Από τις αρχές του 2007, μέχρι σήμερα, η μελέτη περιφέρονταν στις διάφορες υπηρεσίες, ενώ στην καθυστέρηση συνέβαλαν και οι βουλευτικές εκλογές που μεσολάβησαν. Στο διάστημα αυτό, οι μόνες δειλές ενστάσεις που προβλήθηκαν ήταν από τη διεύθυνση δασών του νομού και το δασαρχείο Λιβαδειάς, που πρότειναν εναλλακτική όδευση, μακριά από τον κεντρικό ορεινό όγκο του Ελικώνα. Όπως, όμως, μας έχει διδάξει η πρόσφατη και η παλιότερη εμπειρία, δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να φτάσουμε στην τελική θετική απόφαση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

Να θυμίσουμε, με την ευκαιρία, ότι ο Βοιωτός, υπουργός αγροτικής ανάπτυξης τότε, κ. Μπασιάκος είχε αρνηθεί να δεχτεί αντιπροσωπεία της επιτροπής φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας, για το επίμαχο ζήτημα, όταν του το ζήτησαν, από την άνοιξη του 2007 ακόμη.

Τώρα, όπως και πριν άλλωστε, η υπόθεση βρίσκεται πάλι στα χέρια των ενεργών πολιτών. Που ετοιμάζουν παρεμβάσεις, ενημερώσεις και αντιδράσεις. Στις κινήσεις αυτές θα είναι και παρεμβάσεις προς τη μεριά των δημοτικών συμβουλίων, από τα οποία θα ζητηθεί να πράξουν τα στοιχειώδη, γιατί όχι και την προσβολή της συγκεκριμένης απόφασης. Τέλος, να αποτολμήσουμε μιαν αφελή ερώτηση; Μήπως το νομαρχιακό μας συμβούλιο θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει αρκετά τα πράγματα ώστε να τοποθετηθεί, έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή, στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Τελευταία νέα από το μέτωπο των αιολικών στον Ελικώνα

Με ψήφους 7 – 5, το δημοτικό συμβούλιο Θίσβης γνωμοδότησε θετικά για το αιολικό πάρκο στη θέση “Μελίσσι”, ισχύος 36 MW (12 ανεμογεννήτριες), στην προέκταση του αιολικού πάρκου της Αγίας Άννας (για το οποίο επιδιώκεται ο διπλασιασμός των ανεμογεννητριών). Εδώ τα πράγματα είχαν μεθοδευτεί προσεκτικά: είχε ετοιμαστεί “μνημόνιο συνεργασίας”, που περιείχε διάφορες “προσφορές”, ώστε να εξασφαλιστούν τα προσχήματα. Η εποχή που ο δήμαρχος κ. Κοβάνης διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιτρέψει καμία εγκατάσταση και ότι έχει “πλάτες” στην περιφέρεια δεν είναι πολύ μακρινή για να την έχουν ξεχάσει ακόμη και οι πιο ευκολόπιστοι από τους δημότες.

Με την τελευταία ενημέρωση της ΡΑΕ, έγινε γνωστό ότι δόθηκε τελικά άδεια παραγωγής 24 MW, για αιολικό πάρκο στη θέση “Μεγάλη Λούτσα” του δήμου Λιβαδειάς (όρια Κυριακίου – Ελικώνα).

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κόψτε τα δέντρα
που μου κρύβουν τα ντουβάρια
φτιάχτε χαβούζες, τσιμινιέρες
και νταμάρια

ΧΑΡΥ ΚΛΥΝ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ

κορώνεια είπε...

για τα φράγκα θα καταστρέψουν τα πάντα και εμείς μαζί με τους πολιτιτικούς, αυτοδιοικητικούς και λοιπούς παράγοντες του τόπου, κοιμόμαστε.
Πόσο θα τους στοίχιζε μια διαφορετική όδευση, γιατί δεν γίνεται υπογιοποίηση, γιατί τουλάχιστον αυτές οι γραμμές δεν ενοποιούνται;
μετά και από αυτό το μεγάλο έργο ανάπτυξης ο Ελικώνας δεν θα είναι πια ο ίδιος.

Ανώνυμος είπε...

με λίγα λόγια η φετινή πρωτομαγιά στην στριγανιά ήταν και η τελευταία. άντε γεια

ελικώνας είπε...

μην απελπίζεστε ακόμη, υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται, αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να θυσιάσουμε λίγο χρόνο και να συγκρουστούμε όπου πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

RE ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΘΕΑ ΒΑΖΟΥΝ ΑΝΕΜ/ΤΡΙΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ...ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΥΣΘΗΣΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΚΟΜ(Μ)ΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΑΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ INDY .GR MΕΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Ανώνυμε των 11.12, είμαστε σε επαφή με τους κατοικους της Καλλιθέας, σήμερα το απόγευμα θα είμαστε πάλι εκεί.

Ανώνυμε των 12.17 θα το αναζητήσουμε

Ανώνυμος είπε...

Για τη γραμμή μεταφοράς, γιατί οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναζητούν χώρο για την εγκατάσταση του εργοταξίου; Η θέση έπρεπε να καθορίζεται ρητά στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Δίνουν πραγματικές εναλλακτικές οδεύσεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Αν όχι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων είναι παράνομη. Όσο για τις ανεμογεννήτριες αν είναι όντως των 3 MW Θα είναι τέρατα. Διπλάσια φτερωτή από τις συνηθισμένες του 1 MW. Από πού θα περάσουν; Πάντως οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί δεν κοιμούνται καθόλου. Οι άλλοι που τους εκλέγουν κοιμούνται.

cleo είπε...

Φίλε μου, παράνομη μπορεί να είναι, παρόλαυτά έχει εκδοθεί και η μόνη λύση τυπικά είναι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η άλλη λύση είναι η δυναμική κινητοποίηση των πολιτών. Για το πρώτο πρέπει να αναλάβει κανένας δήμος γιατί προσφυγή στην προσφυγή έχουμε στεγνώσει οικονομικά. Άσε που πέφτουν και μηνύσεις.