Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ένα Βήμα Μπρος… Πέντε Βήματα Πίσω, από την Νομαρχία Φωκίδας

Ερωτήματα απο την Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας που "ξύπνησε" απο τις κινητοποιήσεις και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τι άλλο; μελέτες (και όχι έργα) αποκατάστασης για λογαριασμό των πτωχών και αναξιοπαθούντων μεταλλουργικών εταιρειών. Η ανακοίνωση αναφέρει:
" Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, κάτω από την ισχυρή πίεση των κατοίκων όλης της Φωκίδας και ιδιαίτερα των χωριών της Γκιώνας, προχώρησε σε εξαγγελίες διαγωνισμών για μελέτες, δίνοντας μάλιστα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα στους μελετητές. Η νομαρχία δεν γνωρίζει ότι οι μεταλλευτικές εταιρείες οφείλουν να αποκαταστήσουν το περιβάλλον; Γιατί δεν λέει κουβέντα για το «μάρμαρο» δηλαδή για τις επιφανειακές εξορύξεις που συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας; Γιατί δεν αφουγκράζεται τις διαμαρτυρίες και τις ανησυχίες των πολιτών, που μιλάνε για συνέχιση της πολιτικής της πλήρους καταστροφής των περιοχών «NATURA»; Γιατί αγνόησε πλήρως τις απόψεις των Κίνησης, που της κοινοποιήθηκαν στις αρχές του χρόνου, με το ψήφισμα (πατήστε εδώ) στον Αποστολιά.
Ύστερα από τις κινητοποιήσεις μας και τους δυο τρομοκρατικούς εμπρησμούς, με την ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού του μέλους μας Στέφανου Κόλλια, η Νομαρχία Φωκίδας αποφάσισε, χωρίς την διαβούλευση των πολιτών και κάνοντας επίδειξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας με χρήματα των φορολογουμένων, να χρηματοδοτήσει τις μελέτες αποκατάστασης παλαιών επιφανειακών εξορύξεων, κάτι που σκανδαλωδώς απέφυγαν να το πληρώσουν οι μεταλλευτικές εταιρίες. "
Συνέχεια στο http://gionaoros.wordpress.com/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται γιά παλιές εκμεταλλεύσεις, προ του 1986, όταν τέθηκε σε ισχύ νέα περιβαλλοντική νομοθεσία, που υποχρεώνει τις εταιρείες να αποκαθιστούν το τοπίο μόνες τους. Μέχρι τότε οι εταιρείες κατέθεταν τα χρήματα στο δημόσιο γιά περιβαλλοντική αποκατάσταση. Είναι ψευδές επομένως αυτό που λέτε ότι οι εταιρείες "σκανδαλωδώς απέφυγαν να το πράξουν".
Το πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα από τους φορείς, είναι βέβαια μιά άλλη ιστορία.