Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Ο Ελικώνας δεν θα γίνει εργοτάξιο μεγαλοεργολάβων

Κοινή ανακοίνωση φορέων και κινήσεων πολιτών της περιοχής του Ελικώνα:

Νέο “θερμό” επεισόδιο έχουμε στον Ελικώνα. Μετά από “μαγειρέματα” 2,5 χρόνων, εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση, που εγκρίνει την κατασκευή της γραμμής υπερυψηλής τάσης, για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Θίσβη (είναι σε φάση κατασκευής) προς το δίκτυο.

Η νέα γραμμή μεταφοράς έχει μήκος, περίπου, 20 χιλιόμετρα, έχει τάση 400 KV (η υπάρχουσα έχει τάση 150 KV), και αποτελείται από 66 μεταλλικούς πυλώνες, ύψους 45 μέτρων, ενώ η έκταση που θα ξεχερσωθεί είναι 61.825 τ.μ. για την εγκατάσταση των πυλώνων και άλλα 66.502 τ.μ. για τους δρόμους πρόσβασης (έτσι αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης, γιατί στην πράξη …). Φυσικά, θα κοπούν και όσα δέντρα βρίσκονται κάτω από τις γραμμές, για να μην πάρουν φωτιά, αν και πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η γραμμή μεταφοράς ξεκινά από τον υποσταθμό υπερυψηλής τάσης, δίπλα στο εργοστάσιο, ανηφορίζει δίπλα στον Πευκιά, περνά στην άκρη του οικισμού της Αγίας Άννας, κατευθύνεται προς τον υπάρχοντα υποσταθμό του αιολικού πάρκου και συνεχίζει, παράλληλα και σε απόσταση 40 μέτρων από την υφιστάμενη γραμμή, μέχρι την Πέτρα. Είναι απίστευτο, και όμως αληθινό, ότι και αυτή η γραμμή περνά μέσα από το δρυόδασος της Στριγανιάς, ώστε να αποτελειώσει, ότι απόμεινε από την προηγούμενη επέμβαση. Για να ακολουθήσει, ποιος ξέρει τι ακόμη ….

Αυτοί που αποφασίζουν δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε τις αρχικές και δειλές ενστάσεις που προβλήθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών του νομού και το Δασαρχείο Λιβαδειάς, που πρότειναν εναλλακτική όδευση, μακριά από τον κεντρικό ορεινό όγκο του Ελικώνα.

Με την έκδοση αυτής της απόφασης, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή της γραμμής. Ήδη, έκαναν την εμφάνισή τους στην Αγία Άννα, εκπρόσωποι της εταιρείας, αναζητώντας χώρο για την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Αυτό το έργο δεν πρέπει να γίνει

Γιατί θα στρώσει το δρόμο για τα χειρότερα. Γιατί αυτά που έχουμε δει είναι ένα μικρό κομμάτι από αυτά που πρόκειται να γίνουν. Τώρα όλοι, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, συνειδητοποιούν ότι ο Ελικώνας προορίζεται να θυσιαστεί για να ικανοποιηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γιατί από πίσω έρχονται και άλλα …

Στο δήμο Θίσβης άρχισε το αλισβερίσι με τις ανεμογεννήτριες (12 μεγάλες στο Μελίσσι και δεκάδες άλλες ανάμεσα Θίσβη και Αγία Άννα). Ο δήμος Λιβαδειάς “βγάζει στο σφυρί” το Ζερίκι. Τα ίδια και στο Κυριάκι. Στο δήμο Κορώνειας ασκείται μεγάλη πίεση για να διπλασιαστούν οι ανεμογεννήτριες στη Ράχη και στο Περδικοβούνι και για να μπουν νέες στην Παλιοβούνα, στην Αρβανίτσα και στα χειμαδιά.

Τα λόγια περίσσεψαν, τώρα χρειάζονται έργα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΠΙΖΩ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΙΚΩΝΙΩΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΖΕΡΙΚΙ.

Για να τα ξαναπούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν ξέρει ακόμα ποιανού είναι η Ζάλτσα.
Κια μεις περιμένουμε να ξέρουν τα κορφοβούνια.

Ανώνυμος είπε...

αντε κατακαημένε Ελικώνα, τι σου μελλε να πάθεις,σε βλέπω το καλοκαιράκι και κατακαμμένο.

Ανώνυμος είπε...

Οι Ζερικαίοι ανταγωνίζονται με τους Σουρμπαίους για το ποιός έχει το πιο ξερό κεφάλι, όπως είπε και ο δόκτορ.

Και οι ενερειομάστοροι οργιάζουν.
Και μερικοί χαίρονται γιατί θα εξοικονομήσουν ξύλα για το τζάκι.

ΡΑΓΙΑΔΕΣ, ΡΑΓΙΑΔΕΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Σύλλογος Ελικωνίων συνυπογράφει την ανακοίνωση των φορέων και κινήσεων πολιτών του Ελικώνα