ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ, ΧΗΜΙΚΟΣ-MSC ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
-Πάνε περίπου 33 χρόνια από τότε που, για πρώτη φορά, διάβασα για τον Αμίαντο και τα χίλια δύο προβλήματα υγείας που δημιούργησε στους ανθρώπους που δούλευαν με το υλικό αυτό.
-Η πρώτη μου επαφή με το υλικό αυτό έγινε στα μεγάλα Αμίαντο-εργοστάσια του Rochdale στην Αγγλία το 1977.
-Η αποκάλυψη όλης αυτής της «κρυμμένης γνώσης» ήταν κάτι σημαντικό , πολύτιμο και καθοριστικό για 'εμένα. Εκείνα τα χρόνια ,η δουλειά των επιστημόνων που τεκμηρίωναν και αποκάλυψαν τελικά, τα προβλήματα που δημιουργούσε ο αμίαντος ήταν ένας άθλος. Ο Δρ. Sellikoff και το επιτελείο του, πρόσφεραν πολλά στην τεκμηρίωση της πραγματικής αλήθειας και πάλεψαν απέναντι σε πραγματικά πανίσχυρα «συνδικάτα απόκρυψης και αποσιώπησης της », προκειμένου να τεκμηριώσουν την καρκίνο-γεννητικότητα του αναπνεόμενου Αμίαντου, στην αρχή και του καταπινόμενου ύστερα. Ενός διαδεδομένου υλικού σε χίλιες δύο καθημερινές, τότε χρήσεις. Αλλά και ένα τυπικό τοξικό υλικό το οποίο ακόμη και μετά την χρήση του, όταν πλέον γίνει σκουπίδι, δημιουργεί χίλια δυο περιβαλλοντικά προβλήματα μέχρι να τύχη ασφαλούς απόρριψης και εξουδετέρωση των επιδράσεων του. Ο Αμίαντος εξακολουθούσε, τα χρόνια εκείνα, να είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν πανίσχυρες αλλά δυστυχώς άνθρωποβόρες, παγκόσμιες βιομηχανικές και οικονομικές, αυτοκρατορίες.
-Δύο χρόνια μετά,1979, ήμουν στο Δ.Σ της `Ένωσης Ελλήνων Χημικών, πρόεδρος τότε ήταν η καθηγήτρια Ειρήνη Δηλάρη, με κάλεσε λοιπόν, να πάμε στο εργοστάσιο Αμίαντο-τσιμέντου και αμίαντο-προϊόντων στην Πάτρα της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, θυγατρικής της τότε ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ. Πανίσχυρης κατασκευαστικής εταιρίας Δημοσίων έργων. Σκοπός ήταν να δούμε σε τι;; συνθήκες ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι εκεί. Ήταν τραγωδία!
Περισσότερα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου