Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Κορινθιακός Κόλπος: ρύπανση, πιέσεις, απειλές και ο ρόλος των ενεργών πολιτών


Αύριο συνδιοργανώνουμε μια πολύ σημαντική εκδήλωση με θέμα : «Ο Κορινθιακός που πληγώνουμε: Χρόνια ρύπανση και νέες απειλές από τις ακτές της Βοιωτίας» με σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην ολότητά τους.


O Κορινθιακός Κόλπος, είναι μια κλειστή θάλασσα που αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα με σημαντική βιοποικιλότητα. Παράκτιες περιοχές του ανήκουν στο Δίκτυο Natura, ενώ στη θάλασσα βρίσκουν καταφύγιο πλήθος υδρόβιων οργανισμών μεταξύ των οποίων τα τέσσερα είδη δελφινιών της Ελλάδας. Σε περιοχές του Κορινθιακού βρίσκονται σπάνια και προστατευόμενα οικοσυστήματα όπως οι «κήποι» των κοραλλιών και τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο πολιτιστικός και ιστορικός πλούτος αφού ο Κορινθιακός αποτέλεσε δίαυλο επικοινωνίας και πολιτισμού από τα πανάρχαια χρόνια. Δελφοί, Κόρινθος, Ναύπακτος, Σικυών, Αίγιο, Γαλαξίδι, είναι μερικές από τις πόλεις που άνθισαν στις ακτές. Τόσο η βόρεια όσο και η νότια ακτή του Κορινθιακού στήριξαν και στηρίζουν σημαντική αγροτική, αλιευτική και τουριστική δραστηριότητα.
Σήμερα όμως, ο Κορινθιακός αργοπεθαίνει .
και φωτογραφίες από το βυθό του Κορινθιακού: http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2009_08_01_Korinthiakos_Ekthesi/photos/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: