-το Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας
-τον Πρόεδρο και τη Δ.Ε. της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας
-τους Βουλευτές Βοιωτίας
Μ. Γιαννάκη, Ε. Μπασιάκο, Β. Τόγια, Α. Κουτσούμπα
-τα Εργατικά Κέντρα Λιβαδειάς και Θήβας
-το ΕΒΕ Βοιωτίας
-το ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας
Ανοιχτή επιστολή για τον
ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που προωθείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προδιαγράφει τη Βοιωτία ως ενεργειακό κέντρο υποστήριξης της Αττικής, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Χωρίς καμία διαδικασία επιστημονικού σχεδιασμού και κοινωνικού διαλόγου, νομιμοποιεί εκ των υστέρων προειλλημμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, εμφανίζοντας στους χάρτες που το συνοδεύουν, ατμοηλεκτρικούς – θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην Αντίκυρα, στη Θίσβη, στη Χαιρώνεια και στην περιοχή της Θήβας. Σταθμούς οι οποίοι μπορεί να αφορούν είτε φυσικό αέριο είτε και άνθρακα, με τεράστιες εκπομπές ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου.
Μία τέτοια πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τα όσα προβλέπονται στα ειδικά χωροταξικά που αφορούν τη βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό, είναι καταδικαστική για τη Βοιωτία: ο νομός μας προορίζεται να αποτελέσει την «πίσω αυλή της Αττικής», υποδεχόμενος συλλήβδην βιομηχανικές και ενεργειακές μονάδες και, πιθανότατα, και άλλες «βρώμικες» δραστηριότητες, όταν κάθε προσπάθεια ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης θα έχει υπονομευθεί.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «νομιμοποιημένο» από τα, κατ’ όνομα, χωροταξικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα είναι σχεδόν αδύνατο να το αποφύγουμε. Παρά τα ψηφίσματα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της Τ.Ε.Δ.Κ Βοιωτίας, που μετά και τις αντιδράσεις των πολιτών του νομού αμφισβήτησαν πολλές από αυτές τις επιλογές, η τοπική κοινωνία αγνοήθηκε: Ήδη, δόθηκε θετική γνωμοδότηση για το εργοστάσιο του λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, ενώ χωρίς διορθώσεις προχώρησε και το χωροταξικό για τις ΑΠΕ.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά των αιρετών και των φορέων του νομού μας. Ζητάμε την επείγουσα ανάληψη δράσης και το συντονισμό όλων των ενεργειών, ώστε μαζί και με τις τοπικές κοινωνίες, που έχουν εκφράσει την ισχυρή αντίδρασή τους, να διεκδικήσουμε την απόσυρση κάθε αρνητικού σχεδιασμού και μια νέα διαδικασία με διαφανή κοινωνικά κριτήρια, προς όφελος των πολιτών και όχι της εύκολης και καταστροφικής κερδοσκοπίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου