Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

απο τον Αργύριο Νικ. Τσίχλα, Επίτιμο Εισαγγελέα Εφετών, η επιστολή που ακολουθεί:
"Όπως πληροφορήθηκα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, δέχτηκε σε ακρόαση, με την κατεπείγουσα μάλιστα διαδικασία, την πλειοψηφία των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου της Αντίκυρας Βοιωτίας, τα οποία του εξέφρασαν την γνώμη, ότι συμφωνούν για την ίδρυση και λειτουργία στη θέση Άγιος Νικόλαος Βοιωτίας, από την Ισπανικών συμφερόντων εταιρία Endesa και τον όμιλο Μυτιληναίου, δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος άνω των επτακοσίων (700)MW. Στη θέση αυτή όμως λειτουργούν ήδη από ετών, δύο εργοστάσια παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου αντίστοιχα, και η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις εκπομπές των και τα απόβλητά τους φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα διεθνή όρια.
Εάν λοιπόν στον ίδιο χώρο εγκατασταθούν δύο ακόμη εργοστάσια, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι καταστρεπτικές, από τις πρόσθετες εκπομπές αερίων και όχι μόνο. Αυτό όμως το αυτονόητο, δεν φαίνεται να το κατανοούν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντίκυρας και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου που ανήκουν στην παράταξή του.
Η πλειοψηφία όμως του Κοινοτικού Συμβουλίου δεν βρίσκεται σε αρμονία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Αντίκυρας, οι οποίοι ρητώς και κατηγορηματικώς αντιτίθενται στη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στο χώρο όπου λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και γι΄ αυτό άλλωστε προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επιπρόσθετα δε στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας, έχουν κώλυμμα ηθικό να εκφράσουν γνώμη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ίδρυσης εργοστασίων από τον όμιλο Μυτιληναίου, διότι είναι υπάλληλοι του ομίλου Μυτιληναίου με τον οποίο συνεργάζεται η Endesa στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος και προσδοκούν εξ αυτού και μόνο, όπως εκτιμώ, ηθικό και υλικό όφελος. Η συγκατάθεσή τους λοιπόν στην εγκατάσταση των παραπάνω μονάδων δεν φαίνεται να είναι τόσο αντικειμενική και αυθόρμητη.


Συνέχεια της επιστολής σε σχόλιο

5 σχόλια:

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Ας είναι όμως όλοι βέβαιοι, ότι οι υπόλοιποι κάτοικοι, δεν θα αφήσουμε το χωριό μας και τη γύρω περιοχή να καταστραφεί, για σαράντα θέσεις εργασίας, που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, από την εγκατάσταση των εργοστασίων στην περιοχή, γιατί αυτές δεν αντισταθμίζουν την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προκύψει από τη λειτουργία τους. Και οφείλουμε να προστατέψουμε τις επόμενες γενιές που θα μας διαδεχθούν. Αν θέλουν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας ας καταφύγουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και όχι στις ρυπογόνες βιομηχανίες.
Είναι αλήθεια ότι η εγκατάσταση του εργοστασίου της ΑτΕ στον κόλπο της Αντίκυρας συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της γύρω περιοχής και της Ελλάδας ευρύτερα. Το κόστος όμως από τη λειτουργία του το πλήρωσαν πρώτα οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρόλυση, οι βοσκοί από τις εκπομπές φθορίου, οι μελισσοκόμοι και όλοι όσοι ζούσαν μέσα στην ακτίνα που έφθαναν οι ρύποι του εργοστασίου και τα απόβλητά του.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τώρα επιδιώκεται να μεταβληθεί η περιοχή σε ενεργειακό κέντρο με την εγκατάσταση τουλάχιστον 3 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο και το γαιάνθρακα, όχι βέβαια για τις ανάγκες λειτουργίας του εργοστασίου του Αλουμινίου που είναι ενεργοβόρο αλλά για τις ανάγκες των Ιταλών και των Ισπανών σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Είναι σωστό αυτό και δίκαιο ; Όχι βέβαια !!!
Και στις δικαιολογημένες αντιδράσεις όσων θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και συνακόλουθα την υγεία των παιδιών μας επισείουν οι αντίθετοι ως απειλή ότι εάν δεν λειτουργήσουν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το εργοστάσιο του Αλουμινίου θα κλείσει και επιδιώκουν έτσι με το φάσμα της ανεργίας να κάμψουν τις όποιες αντιδράσεις μας.
Ε! λοιπόν τους απαντούμε:
Ότι το εργοστάσιο δεν θα κλείσει παρά μόνον όταν εξαντληθούν τα κοιτάσματα του βωξίτη της περιοχής. Και αυτό γιατί δεν συμφέρει με τίποτα τους ιδιοκτήτες να το κλείσουν, διότι κλείνοντάς το η εικόνα του εύρωστου οικονομικού κολοσσού του Ομίλου Μυτιληναίου θα πληγεί. Οι μετοχές του στο χρηματιστήριο θα κατρακυλήσουν με συνέπεια την οικονομική του καταστροφή. Ο κ. Μυτιληναίος, άλλωστε, είναι έξυπνος άνθρωπος και αυτοδημιούργητος και δεν σκοπεύει να ¨αυτοκτονήσει¨ οικονομικά κλείνοντας το εργοστάσιο του Αλουμινίου.
Απλά, οι άνθρωποί του παίζουν με τους φόβους και τις ελπίδες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής για να καταφέρουν έτσι την εγκατάσταση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες στο περιβάλλον και καταδικάζοντας τον κόσμο συνολικά στον αργό θάνατο.
Αλήθεια, δεν καταλαβαίνουν όσοι συμφωνούν με τα σχέδια της Endesa και ιδίως οι επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, εστιάτορες κλπ..) ότι έτσι και λειτουργήσουν τα εργοστάσια αυτά, δεν θα πατάει το πόδι του άνθρωπος στην Αντίκυρα; Τι να έρθει να κάνει; Να αναπνεύσει καθαρό αέρα ( με διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου …) και να φάει φρέσκα ψάρια (εμπλουτισμένα με ραδιενεργά και βαρέα μέταλλα); Ότι η αξία των σπιτιών τους και των οικοπέδων τους θα μηδενιστεί και η ζωή τους εν γένει θα υποβαθμιστεί και θα γίνει ανυπόφορη;
Ποια συμφέροντα τέλος πάντων υπηρετούν, τα δικά τους και των παιδιών τους ή του κεφαλαίου;
Αν αγαπούν την Αντίκυρα όπως ισχυρίζονται, ας υποδείξουν στους ενδιαφερόμενους να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με ανεμογεννήτριες στον Άη Πάγκαλο που φυσάει διαρκώς, με κυματική ενέργεια και με ηλιακή ενέργεια όπως κάνουν στην Ευρώπη. Δηλαδή, στην Ευρώπη κλείνουν τα ρυπογόνα εργοστάσια και οι Ευρωπαίοι τα μεταφέρουν στην τριτοκοσμική Ελλάδα και στην περιοχή μας.
Έλεος βρε παιδιά !! αυτό δεν το θέλει ούτε ο Θεός ούτε ο Διάολος. Και εμείς δεν ήμαστε με το Διάολο. Είμαστε με το Θεό.

Μη φοβόσαστε συμπατριώτες!!!

Δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο εάν δεν λειτουργήσουν οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας για εμπορία. Κανένας μας άλλωστε δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο και αυτό δεν είναι μέσα στις επιδιώξεις μας
Απλά, αυτό που θέλουμε είναι να σεβαστούν οι αρμόδιοι και οι ενδιαφερόμενοι το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, τη δική μας και των παιδιών μας.
Καιρός είναι νομίζω οι ραγιάδες να σηκώσουν επιτέλους κεφάλι και να φωνάξουν:
¨Φτάνει πάει, δεν πάει άλλο. Ως εδώ και μη παρέκει!!¨

Sarangi είπε...

ΜΠΡΑΒΟ.

Ανώνυμος είπε...

Προς κ.κ. ανώνυμους υπερασπιστές της αυθεντίας τοπικών αρχών κλπ, κλπ. Είδατε έπαρση ο κ.δικαστικός εδώ ; ξερόλας κιαυτός! Γεμίσαμε ξερόλες και επαρμένους που αμφισβητούν τα πάντα ρε παιδιά!

Ανώνυμος είπε...

Αμάν ρε φίλε, ανώνυμε, πολίτη κτλ. δεν βαρέθηκες το ίδιο βίολί συνέχεια(ξερόλες κτλ)
ΓΙΝΕΣΑΙ ΒΑΡΕΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε μπερδεύτηκες! δεν απευθύνομαι σε σένα. ειρωνικό είναι το σχόλιο μου