Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Σας δίνουμε χάντρες και καθρεφτάκια, μας αφήνετε να χτίσουμε εργοστάσιο;

Σε επιχείρηση δελεασμού της πόλης των Βαγίων, φαίνεται ότι εξελίσσεται η υπόθεση κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 435 MW, με φυσικό αέριο. Από τα όσα γνωρίζουμε, μέχρι αυτή τη στιγμή, τι συμβαίνει:
H ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ είναι θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και είναι η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση που κατασκεύασε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 147 MW (έχει άδεια για 187 MW), στη Θήβα, στη θέση Αγ. Νεκτάριος-Χαραϊντίνι. Η μονάδα αυτή λειτουργεί σαν προνομιακός συνεργάτης της ΔΕΗ, γεγονός που έχει προκαλέσει τις σχετικές αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ το περασμένο καλοκαίρι επιχειρήθηκε η μεταβίβαση της άδειας από την ΗΡΩΝ στη ΔΕΗ (απορρίφθηκε το αίτημα από τη ΡΑΕ, καθώς αντέδρασαν και άλλοι ιδιώτες του χώρου). Η ΗΡΩΝ ανταπάντησε.
Η ίδια εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει μονάδα λιθάνθρακα 460 MW, στο Μαντούδι της Εύβοιας, αλλά και μια δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου 435 MW, στη Βοιωτία. Η αρχική άδεια παραγωγής (21/6/2007) και η τροποποιητική (21/12/2007) προβλέπει το ίδιο σημείο εγκατάστασης με την πρώτη μονάδα (δήμος Θήβας, Αγ. Νεκτάριος-Χαραϊντίνι).
Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: ή η εταιρεία, για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, αποφάσισε να κατασκευάσει το εργοστάσιο στη θέση Κατεβασιά, του δήμου Βαγίων ή πρόκειται για μια νέα εγκατάσταση, για την οποία δεν έχει κατατεθεί ακόμη αίτηση στη ΡΑΕ (θα μιλάμε τότε για την 10η μονάδα φυσικού αερίου στη Βοιωτία, αν δεν προλάβει ο Μυτιληναίος).
Προτού λοιπόν κατατεθεί η νέα αίτηση ή η αίτηση τροποποίησης της παλιάς, η εταιρεία έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, υποσχόμενη: τζάμπα ρεύμα, παροχή θέρμανσης, εκπαίδευση εργαζομένων, προσλήψεις, έργα στο δήμο, υποτροφίες σε μαθητές κλπ.
Είναι βέβαιο ότι το έργο αυτό θα έχει πολλά επεισόδια. Καλούμε τους πολίτες της περιοχής να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να μην επιτρέπουν να τους μεταχειρίζονται σαν ιθαγενείς. Η προσπάθεια μετατροπής της Βοιωτίας σε ένα τεράστιο ενεργειακό κέντρο δεν μπορεί να προσπεραστεί έτσι εύκολα. Γιατί οι συνέπειες κάθε νέας εγκατάστασης αφορούν όλους τους πολίτες του νομού και θα έπρεπε να αφορούν και τις υπεύθυνες αρχές.
Θα επανέλθουμε σύντομα ....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πιο πιθανό είναι ότι τα περισσότερα απο αυτά που υπόσχονται δεν θα εκπληρωθούν ακόμη και αν κάνουν το εργοστάσιο. Για παράδειγμα οι θέσεις εργασίας ενός τέτοιου εργοστασίου δεν υπερβαίνουν τις 15-20, απο τις οποίες οι 10-15 αφορούν επιστημονικό προσωπικό. Ερωτηματικά προκαλεί η στάση του Δημάρχου, που με τέτοια σπουδή έσπευσε να προκαταλάβει το δημοτικό συμβούλιο και να δεσμεύσει μελλοντικές αντιδράσεις, χωρίς άλλο στοιχείο παρά την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου. Αποκλείουν το ενδεχόμενο να δουν τη μελέτη, να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις και διαπιστώσουν ότι διαφωνούν με την εγκατάσταση της ΗΡΩΝ;

Ανώνυμος είπε...

TI SYMBAINEI DHMARXE ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ