Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

1,2,3 πολλά Βατοπέδια

Βατοπέδι στη Λοκρίδα: Έτοιμος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να υπογράψει για να παραχωρηθεί έκταση 12.000 περίπου στρεμμάτων στον Έξαρχο της Λοκρίδας για την εγκατάσταση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δείχνει ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Κιλτίδης Διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ

και πολλές εκκλησιαστικές διεκδικήσεις στη Βοιωτία για να μην ξεχνιόμαστε: δεκάδες χιλιάδες στρέμματα διεκδικούν εδώ και χρόνια Μονές και Ιερά Μητρόπολη στη Βοιωτία (σε Λιβαδειά, Χαιρώνεια, Δαύλεια, Παρνασσό κλπ). Την Πέμπτη το δικαστήριο για τα 5000 στρ. βοσκοτόπια στη Δαύλεια.

2 σχόλια:

jk είπε...

Το επιχείρημα για Golf στον Έξαρχο θυμίζει αυτά που ακούγαμε για το Ολυμπιακό κοπηλατοδρόμιο στον Μαραθώνα. Με τη στερνή γνώση της επόμενης μέρας όλοι ξέρουμε πως ήταν ένα μεγάλο λάθος . Εξυπηρετούσε ίσως διάφορα πολιτικά συμφέροντα της εποχής εις βάρος όμως του περιβάλλοντος. Αλλά και του εθνικού συμφέροντος από την καταστροφή ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου.
Δεν έχω δει την πρόταση της «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ», και σίγουρα το αναγραφόμενο ποσό στο άρθρο σας των 2 εκατ. ευρώ είναι τυπογραφικό λάθος. Από την κλίμακα του έργου μάλλον θα πρόκειται για 2 δις. ευρώ. Η ελπιδοφόρα πλευρά ενός τέτοιου σχεδίου είναι πως αναγνωρίζει την βασική σημασία του “critical mass”. Το έργο δηλαδή αποσκοπεί στην δημιουργία ενός αυτόνομου τουριστικού θύλακα, που δημιουργεί το δικό του ελεγχόμενο περιβάλλον, και υποτίθεται πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαραίτητες προδιαγραφές για «Golf Destination».
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι αν η «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ» διαθέτει την απαραίτητο “knowhow”, και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία για την δημιουργία ενός τέτοιου έργου. Τι ωριμότητα μπορεί να επιδείξει η εταιρεία αυτή στον χώρο του τουρισμού Golf; Δεν ξέρω με τι κριτήρια έγινε η επιλογή του χώρου, και ελπίζω να μην υπάρχουν αποχρώσεις της περίπτωσης μονής Βατοπεδίου, αλλά κατά την δική μου εκτίμηση το επιχειρηματικό σχέδιο βασίζεται σε λάθος προϋποθέσεις. Η ευρύτερη περιοχή του Έξαρχου είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη και δεν διαθέτει καμιά ιδιαιτερότητα. Ούτε διαθέτει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους.
Αναφέρομαι σε αυτά γιατί έχω επισκεφτεί επανειλημμένως τον χώρο νοτίως της Αταλάντης, και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν προσφέρεται για υψηλού επιπέδου τουρισμό, και σίγουρα όχι για Golf. Ο ευρύτερος χώρος δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και μειονεκτεί και από απόψεως προσβασιμότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για το Golf είναι γειτνίαση σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα. Η απόσταση από την Αθήνα και η έλλειψη ενός σύγχρονου αεροδρομίου στην περιοχή καθιστά το σχέδιο της «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ» επιχειρηματικά επικίνδυνο (risky). Ένα αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών στον Ορχομενό θα συνεισέφερε τα μέγιστα σε προσβασιμότητα αν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κατ’ ευθείαν πτήσεις από το εξωτερικό.
Πολύ θα ήθελα να γνωρίζω από πού το σχέδιο της «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ» προβλέπει την προμήθεια νερού για ένα τόσο φιλόδοξο έργο. Τρία γήπεδα Golf διεθνών προδιαγραφών (και θέλω να το τονίσω αυτό, όχι σαν τα κιτρινισμένα χωράφια που έχω δει σε φωτογραφίες από την Κρήτη) στο Ελληνικό κλίμα θα απαιτήσουν 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο. Από πού θα έλθει το νερό αυτό; Μήπως από τον Κηφισό; Συμφωνούν οι αγρότες της κοιλάδας του Κηφισού με μια τέτοια προοπτική;
Ως κάτοικος Αθηνών χωρίς κανένα επιχειρηματικό συμφέρον στην περιοχή, και έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στο εξωτερικό, σας μεταφέρω την προοπτική του Ευρωπαίου τουρίστα. Θα ήταν τραγικό για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής να επαναλάβουμε το φιάσκο του Μαραθώνα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ JK,
Το άρθρο μας παραπέμπει σε άλλο ιστολόγιο και πράγματι έχεις δίκιο η επένδυση είναι πάνω απο 2 δις.

Επειδή για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης έχει εκφραστεί ιδιαίτερος σκεπτικισμός σε όλη την περιοχή, φαίνεται ότι τα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά σκοτεινά σε σχέση με τις σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί.

Αντιγράφω απο την περσινή παρουσίαση των επενδυτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Αταλάντης (στη διάθεση όσων θελήσουν να την αποκτήσουν ηλεκτρονικά καθώς και ογκώδες αγγλικό ενημερωτικό υλικό):

Επενδυτής(πέρυσι):
Lokris S.a.r.l.
Εταιρεία Λουξεμβούργου
Μέτοχοι Prufrock Investments
και

Λοκρός Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
Κατευθύνει το έργο, ιδρύει εταιρείες εξειδικευμένες στις δραστηριότητες που απαιτούνται κλπ.
Μέτοχοι Lokris S.a.r.l. Λουξεμβούργου – 100%

Σύνολο Επένδυσης > € 2 δισ.
Η συνολική έκταση του «ΗΩΣ» είναι περίπου 12.500 στρέμματα.
Η συνολική έκταση πράσινου φτάνει τουλάχιστον το 90% της συνολικής έκτασης του «ΗΩΣ».
Η καλλιεργήσιμη γη είναι σχεδόν 2.000 στρέμματα.
Οι δρόμοι φτάνουν περίπου τα 35χλμ.
Τα μονοπάτια που χρησιμοποιούνται για ποδηλασία, πεζοπορία, ιππασία και τρέξιμο φτάνουν περίπου τα 45χλμ.
Δημιουργία 6.000 άμεσων νέων θέσεων εργασίας

Το πρόβλημα του νερού σε μιά τόσο ελλειματική περιοχή είναι πολύ σοβαρό ωστόσο όλοι οι τοπικοί και υπερτοπικοί παράγοντες σε τόσο μεγαλεπίβολα σχέδια με τόσες και τόσες θέσεις εργασίας και όχι μόνο...