Ο πρώτος μετά απο δεκαετίες έλεγχος της Αλουμίνιο της Ελλάδος, απέδωσε τα αναμενόμενα: σωρεία περιβαλλοντικών παραπτωμάτων για τα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ (δημοσιεύματα εδώ και εδώ ) . Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος επέβαλλαν ασυνήθιστα μεγάλο για τα δεδομένα τους πρόστιμο (αν και ελάχιστα ικανοποιητικό απο την σκοπιά της περιβαλλοντικής βλάβης).
Οι λόγοι που επικαλλούνται είναι αναλυτικά:
1. Η διάθεση των επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρείας γινόταν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων της εταιρείας λειτουργούσε χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, οι αποθέσεις των αποβλήτων είχαν υπερβεί τη χωρητικότητα των κυψελών, δεν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από τις προγενέστερες άδειες και την ισχύουσα νομοθεσία για τη σταδιακή αποκατάσταση του χώρου μετά την πλήρωση του, δεν ίσχυε η άδεια λειτουργίας του χώρου και η εταιρεία είχε προβεί σε επέκταση και τροποποίηση του χώρου χωρίς να έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις
2. Η διάθεση των μη επικινδύνων αποβλήτων της εταιρείας γινόταν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε προβεί σε ταφή υλικών δομικών κατασκευών που περιέχουν αμίαντο χωρίς σχετική αδειοδότηση, ο χώρος διάθεσης στερεών «αδρανών» αποβλήτων της ΑτΕ, δεν διέθετε όλες τις υποδομές που προβλέπονταν στην προγενέστερη περιβαλλοντική αδειοδότησή του και δεν πληρούσε τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές, ενώ δεν ίσχυε η άδεια λειτουργίας του χώρου
3. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων δεν γινόταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους περιβαλλοντικούς όρους.
Η διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων γινόταν περίπου 10 μέτρα από την ακτή κατά παράβαση των προβλεπομένων στην παρ. 4.1.4 δ) της ΑΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταλήγουν στη θάλασσα σε βάθος 1,5m, μέσω αγωγού διαμέτρου 0,35m, σε απόσταση 200 m από την ακτή, η συχνότητα των αναλύσεων που πραγματοποιούσε η εταιρεία δεν ήταν σε μηνιαία βάση, δεν πραγματοποιούνταν οι προβλεπόμενες στην παρ. 4.2.1 α) της ΑΕΠΟ συνεχείς μετρήσεις της θερμοκρασίας των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων
4. Η εταιρεία διέθετε στην θάλασσα άνευ αδείας νερά ψύξης κατά παράβαση της υπ’ αριθ. Ε1β/221/22-1-1965 Υγειονομική Διάταξης και προέβαινε σε λήψη θαλασσινού νερού χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια χρήσης νερού από την οικεία Περιφέρεια. (σημ.Συμπαράταξης :για το συγκεκριμένο που αφορά την μονάδα φυσικού αερίου- έχουμε καταθέσει αναφορά στον Εισαγγελέα Λιβαδειάς απο τον περασμένο Ιούνιο)
5. Σημειώνονταν υπερβάσεις των οριακών τιμών για τις αέριες εκπομπές (αιθάλη και αιωρούμενα σωματίδια) κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
Ο σχετικός φάκελος των παραβιάσεων διαβιβάζεται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για ποινικές κυρώσεις (καλά, δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι ...).
7 σχόλια:
Τι έχουν να πουν τώρα οι διάφοροι κωλοτούμπες,επιχορηγούμενοι και λοιποί συνοδοιπόροι;
θα έχει και συνέχεια η υπόθεση υπομονή!!!
ΕΔΩ ΠΑΕΙ Η ΦΡΑΣΗ : ΣΟΥ ΤΑ ΛΕΓΑ ΕΓΩ
Με ποιό ISO για το περιβάλλον είπαμε έχει πιστοποιηθεί το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ;;; Ά ρε κλωτσές που χρειάζονται.....
Με ποιό ISO για το περιβάλλον είπαμε έχει πιστοποιηθεί το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ;;; Ά ρε κλωτσές που χρειάζονται.....
πάντως οι γειτονικοί δήμαρχοι είναι πιστοποιημένοι με το ISO του χαμαιλέοντα, της δουλικότητας και της συμφεροντολαγνείας.
Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά πουθενά δεν αναφέρεται κουβέντα για την κοόκκινη λάσπη την οποία η ΑτΕ παράνομα διέθετε στη θάλασσα επι μισόν αιώνα έως ότου πριν απο ένα μήνα τους χορήγησε για πρώτη φόρα άδεια ο Σουφλιάς όταν στους περιβαλλοντικούς όρους που εξέδωσε όρισε ότι μπορουν να την διαθέτουν στη θάλασσα για 3 χρόνια ακόμη. Στην πραγματικότητα λοιπόν πρόκειται για μια ακόμη συγκάληψη:
Υπάρχει έγγραφο της Νομαρχίας απο τον Ιούνιο 2008 που ρωτάει το ΥΠΕΧΩΔΕ με ποιό καθεστώς αδειοδότησης ρίχνει την λάσπη στη θάλασσα το Αλουμίνιο! Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν απάντησε γιατί δεν υπάρχει τέτοια άδεια (κάτι που προφανώς όφειλε να γνωρίζει και η Νομαρχία!)αλλά φρόντισε να καλύψει το τεράστιο αυτό θέμα χορηγόντας τώρα την άδεια μέσω των περιβαλλοντικών όρων. 'Ετσι με ένα γενναίο ίσως πρόστιμο που πιθανόν δεν θα εισπραχθεί ... ξελασπώνει για το τεράστιο θέμα της λάσπης !
Δημοσίευση σχολίου