Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Αποσύρθηκε η εκκλησία απο τη δίκη της Μονής Ιερουσαλήμ- Λυκούρεση

Αποσύρθηκε τελικά η αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τα 17000 στρέμματα στην περιοχή Λιβαδειάς- Πέρα Χωριού -Ανάληψης- Τσουκαλάδων- Αγ.Βλασίου- Χαιρώνειας- Θουρίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το διεκδικούν. Το 1965 επιχείρησαν πάλι και τότε παρέμβαση υπερ του δημοσίου άσκησε ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Τσουκαλάδων. Η υπόθεση τελεσιδίκησε στο ΣΤΕ το 1968.

Πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια μέχρι να επανέλθουν.

Βρήκαν μπροστά τους:
- τους ενεργούς πολίτες και τη Συμπαράταξη που άσκησαν παρέμβαση υπερ του Ελληνικού Δημοσίου, κινητοποιήθηκαν και δημοσιοποίησαν το θέμα
-το Δήμο Χαιρώνειας που ανταποκρίθηκε και άσκησε επίσης παρέμβαση υπερ του Ελληνικού Δημοσίου
- τη δικηγόρο του Ελληνικού Δημοσίου Γεωργία Καπόρη που άρτια τεκμηρίωσε τους νομικούς ισχυρισμούς του δημοσίου
- το κλίμα των ημερών που ευνόησε τη δημοσιότητα της δίκης

Είχαν βέβαια και ισχυρούς συμμάχους:
- Το Δήμο Λιβαδειάς και τη Νομαρχία Βοιωτίας που αρνήθηκαν μετά βδελυγμίας να συζητήσουν το θέμα όταν πέρυσι τον Οκτώβρη παρασταθήκαμε στα Συμβούλια και ζητήσαμε να παρέμβουν υπερ του ελληνικού δημοσίου
- τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Βοιωτίας κ.Παναγιώτη Αγνιάδη που έσπευσε να πάρει θέση υπερ της εκκλησίας
- τον Νομ. Σύμβουλο και υποψήφιο βουλευτή κ.Ι. Καράμπελα που φήφισε κατά στο Νομ.Συμβούλιο και έσπευσε να καταδικάσει όσους υπερασπίζονται τη δημόσια γη
αλλά και πολλούς άλλους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν συνδέσει τις επιδιώξεις τους με την εύνοια της εκκλησίας.

Δεν είναι η μόνη εκκλησιαστική διεκδίκηση στη Βοιωτία. Οι εκτάσεις που διεκδικούνται είναι πολλαπλάσιες και για την διαφύλαξη τους πρέπει όλοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και στο μέλλον.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΙΜΘΛ και οι μονές διεκδικούν στη Βοιωτία περιοχές στην κοιλάδα των Μουσών (Βόσκημα Ελικώνος), στον Παρνασσό (Τσέρεσι, Ακρινό Νερό, Καμάρα, Λούγαρη - Διχάλα), σε παραλίες (Ζάλτσα, Σκροπονέρι) κλπ. Επίσης έχουν περιφράξει και έχουν δημιουργήσει τεράστια οικοδομικά συγκροτήματα μέσα σε δάση - χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Μονές Ευαγγελίστριας και Λυκούρεσι - σε πολλές περιπτώσεις με την ανοχή των αρμόδιων φορέων και της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά δείτε 14 αναρτήσεις με την ετικέτα ΅εκκλησιαστικές διεκδικήσεις"
και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πίσω γενναίοι μου!

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ. ΞΕΡΟΣΦΡΥΡΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΕΥΞΕΙΣ ΘΑ ΤΗ ΒΓΑΛΟΥΜΕ; ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΡΑΣΗ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΞΕΜΟΥΔΙΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ;

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει δίκιο δεν παραιτείται αλλά παλεύει.
Τι να παλέψει όμως ο δικηγόρος της ΙΜΘΛ, όταν το θέμα παίρνει διαστάσεις;
Να βγεί στην επιφάνεια ότι ο ανηψιός Λιάπης έχει ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ ιδιοκτησίες; Σε ένα τόπο που δεν έχουν ιδιοκτησίες ούτε ι Χαιρωνίτες ούτε οι Λιβαδίτες;

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαία παλλικαριά διαθέτουν οι άνθρωποι του αρχιεπισκόπου. Οπισθοχωρούν λουφάζουν, κρύβονται όταν δεν τους παίρνει.
Δε βιάζονται όμως. Όλο και κάποια κατοχή θάρθει, όλο και κάποια Τουρκοκρατία, κάποια χούντα, κάποιος Ρουσσόπουλος κ.α., θα συνεργαστούν μαζί τους, θα πάρουν προνόμια και χρυσόβουλα, θα αφορίσουν ανθρώπους και θα τους φάνε τα χωράφια. Μετά από 30 - 40 χρόνια πάλι εδώ θα είναι. Ούτως ή άλλως δεν αισχύνονται αλλά είναι και υπομονετικοί. Μασόνικα κόλπα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε 5:27, τι προτείνεις;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος των 5.27΄: Μια συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη του πυρηνελαιουργείου στο Σωληνάρι.Ενότητα, Δράση, Νίκη της μόνης Ανατρεπτικής, ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ στη Βοιωτία.

Ανώνυμος είπε...

φίλε ανώνυμε γίνε ...επώνυμος έστω και στο μέιλ του ιστολογίου, προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα γιατί παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε για το πρόβλημα, πριν απο λίγους μήνες είχε φανεί ότι δρομολογήθηκε κάποια λύση.
Στη σχετική ανάρτηση αναφέραμε τότε:

" Πέμπτη, 24 Ιανουάριος 2008

Προς λύση για το Σωληνάρι;

Ταλαιπωρίας τέλος απο ότι φαίνεται για το Σωληνάρι, εκπρόσωποι του οποίου επισκέφθηκαν την Τρίτη 22/1 τον Νομάρχη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για πολλοστή φορά για τη ρύπανση που προκαλεί στο χωριό, η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου. Κατά πάσα πιθανότητα, το ξηραντήριο - που ευθύνεται για το πρόβλημα- θα μεταφερθεί και οι κάτοικοι θα ανακουφισθούν απο τους υδρατμούς και τα σταγονίδια λαδιού που τους οχλούν τόσα χρόνια. "

Επειδή λοιπόν έκτοτε δεν έχουμε ασχοληθεί με το ζήτημα και δεν έχουμε συζητήσει κάτι, ενημέρωσε μας αν θέλεις.

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά έγιναν αμέσως μετά την συγκέντρωση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ στην Αλίαρτο. Φαντάσου τώρα....