Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Διαμαρτυρία για την ΕΥΔΑΠ

Σε κινητοποίηση καλούν 4 Δήμοι της περιοχής μας για το νερό που παίρνει η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΕΥΔΑΠ. Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε το δελτίο τύπου:

"Στη Χαιρώνεια σήμερα 1/11/2008 συναντηθήκαμε οι Δήμαρχοι Χαιρώνειας, Δαύλειας, Ελάτειας και Τιθορέας με σκοπό να συζητήσουμε την αιφνιδιαστική λειτουργία των γεωτρήσεων της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή μας.
Διαπιστώνουμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο υδατικό ισοζύγιο της ευρύτερης περιοχής του Άνω και Μέσου Ρου του Βοιωτικού Κηφισού, επηρεάζοντας δραστικά τα αποθέματα του νερού ύδρευσης των κατοίκων και άρδευσης των καλλιεργειών.
Καταγγέλλουμε ότι η πρώην κοινωφελής και τώρα πλέον Α.Ε. εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΕΥΔΑΠ, εμπορεύεται το νερό της περιοχής μας και επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέραν του Λεκανοπεδίου Αττικής, (Νησιά, Κορινθία, Αργολίδα, Κύπρος) χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κυρίως χωρίς καμιά μελέτη διαχείρισης του τοπικού υδατικού ισοζυγίου.
Διαπιστώνουμε ότι η ΕΥΔΑΠ σε αντίθεση με το παρελθόν δεν κάνει καμιά προσπάθεια εξοικονόμησης νερού, αφού η αυξημένη κατανάλωση της αποφέρει κέρδη.
Δηλώνουμε ότι αποδεχόμαστε το δικαίωμα των κατοίκων της πρωτεύουσας σε επαρκή ύδρευση, χωρίς όμως αυτό το δικαίωμα να οδηγεί σε « ερημοποίηση » της περιοχής μας.
Καλούμε σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας τους φορείς και τους πολίτες των νομών Βοιωτίας και Φθιώτιδας με σκοπό την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας, την Πέμπτη 6/11/2008 και ώρα 11 π.μ. στο σιδηροδρομικό Σταθμό Δαύλειας
."

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως πρέπει να κινητοποιηθούμε και για τη ρύπανση των νερών με εξασθενές χρώμιο αγαπητοί δήμαρχοι;
ο δήμος Χαιρώνειας έχει σοβαρό πρόβλημα απο τη χωματερη της Λιβαδειάς, αλλά εκεί βλέπεις είναι στο πασοκ αυτοί που διοικούν

Ανώνυμος είπε...

Τώρα δίνουμε ένα κοινό αγώνα για ένα θέμα περιβαλλοντικά σημαντικό. Δε μαλώνουμε μεταξύ μας. Όταν λύσουμε το πρόβλημα από τον εξωτερικό κίνδυνο (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.)μπορούμε να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας. Εδώ θα είμαστε.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα αφορά όλους τους Δήμους της λεκάνης του Κηφισού.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΣΤΩ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Δήμαρχοι της περιοχής του Βοιωτικού (Φωκικού) Κηφισού,
Να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τη διαβολή, που μεθοδικά διοχετεύεται, ότι το περισσότερο νερό καταναλώνεται στην άρδευση.
Πράγματι η άρδευση χρησιμοποιεί περισσότερο νερό από άλλες χρήσεις αλλά αυτό αφορά το ισοζύγιο μιας συγκεκριμένης υδρολογικής λεκάνης και πάνω σε αυτό το γεγονός στηρίζονται οι μέθοδοι υδροοικονομίας. Δεν αφορά τις περιπτώσεις πειρατείας νερού προς άλλες κατευθύνσεις εκτός λεκάνης.
Πάνω λοιπόν σε αυτό χτίζεται η πολιτική διαχείρισης των υδάτων, γιαυτό και η επικρατούσα άποψη των κλειστών δικτύων, της αλλαγής μεθόδων άρδευσης, κ.λ.π..
Στο κάτω-κάτω για αυτούς τους λόγους –και για άλλους φυσικά- θα κριθείτε, για αυτούς τους λόγους θα σας κάνουμε αντιπολίτευση ή θα σας στηρίξουμε αναλόγως, για αυτούς τους λόγους θα διαφωνούμε. Γιατί η χρήση του νερού αφορά μόνο τη λεκάνη, και όπως και σε μια οικογένεια εμείς μπορεί να σφαχτούμε, αλλά για δικούς μας λόγους, όχι γιατί θα μας το επιβάλλουν άλλοι.
Εξ άλλου η άρδευση έχει να κάνει με συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τη θερινή, όπου η αγροτική χρήση εξαντλεί μέρος των αποθεμάτων, που συγκεντρώνονται το χειμώνα στους υπόγειους υδροφορείς. Εδώ όμως μιλάμε για καταλήστευση των υδροφορέων χειμώνα καιρό, πριν καλά-καλά αρχίσουν οι βροχοπτώσεις, πριν καλά- καλά ξεράσει νερό το ποτάμι. Που σημαίνει απλά ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μη γεμίσει το βαρέλι κατά τη διάρκεια του χειμώνα –και κανείς δε μπορεί να μας πει πόσο χειμώνα θα έχουμε.
Σας πληροφορώ λοιπόν ότι το νερό που χρησιμοποιούμε στην άρδευση του μέσου και κάτω ρου της λεκάνης του Κηφισού (περίπου 300.000 στρ) ακόμη και με τις χειρότερες συνθήκες δεν είναι παρά το νερό που καταναλώνει η Αθήνα σε 2 μήνες.
Φέτος ήδη στις 1/11/2008 από τα διυλιστήρια της Αττικής πέρασαν 200.000 κμ περισσότερο από ότι τις προηγούμενες ημερομηνίες των προηγούμενων 10 ετών.
Και ρωτάω.
Εμείς οι Βοιωτοί να βοηθήσουμε στη λύση του προβλήματος ύδρευσης της Αττικής. Αυτοί θα μας πουν πόσο πληθυσμό θα μεταφέρουν ακόμη στην πρωτεύουσα για να πούμε στο Κηφισό να κατεβάσει περισσότερο γάλα;
Εμείς να βοηθήσουμε έστω και υπό μορφή δανείου. Αυτοί θα το σκορπάνε αλόγιστα; Καθώς έγινε η ΕΥΔΑΠ ανώνυμη εταιρία δεν είδαμε καμπάνιες εξοικονόμησης νερού (θυμάστε το σταγονούλη;).
Εμείς να βοηθήσουμε. Αυτοί θα πουλάνε νερό και σε άλλους; Θα πουλάνε νερό ακόμη και σε μας; Αυτό δε συνιστά ανάγκη. Είναι τραπεζιτική ή χρηματιστηριακή λογική.
Εμείς να βοηθήσουμε. Τόκους κεφαλαίου (ανταποδοτικά οφέλη) δε θα πάρουμε ποτέ;
Εμείς να είμαστε συγκαταβατικοί. Αυτοί ούτε να μας ρωτάνε; Μπορεί φέτος να πρέπει να πούμε «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Η εκτροπή του Αχελώου έχει προκαλέσει πανελλήνια κινητοποίηση. Η πειρατεία του νερού του Κηφισού δεν πρέπει να προκαλέσει αντίστοιχη κινητοποίηση στη Βοιωτία, τη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα;

Φίλοι Δήμαρχοι, φίλοι Βοιωτοί
ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΠΛΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣ
ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΑΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ
ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
Όταν θυμηθώ και άλλα θα επανέλθω.