Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ανοίγει πάλι το θέμα της μονάδας στη Χαιρώνεια;

Επιστολή στον ΥΠΠΟ έστειλε ο Δήμος Χαιρώνειας επειδή ο υπουργός καθυστερεί να προσυπογράψει την αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη Χαιρώνεια:

"ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού, κ. Mιχάλη Λιάπη.
Θέμα: Έκδοση απόφασης για την εγκατάσταση Θερμοηλεκτρικού σταθμού στη Χαιρώνεια Βοιωτίας.

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των δύο συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχ. Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο (9 και 29/7/2008) σε σχέση με την αδειοδότηση θερμοηλεκτρικού σταθμού της εταιρείας Enelco στη Χαιρώνεια και της απορριπτικής γνωμοδότησης του Κ.Α.Σ., εκφράζουμε την ανησυχία ολόκληρης της περιοχής για την πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα επιβεβαίωνε την ακύρωση της μονάδας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ολόκληρη η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή της στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μονάδας που θα προκαλέσει σημαντική βλάβη στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ιστορικότητα της περιοχής.

Σας υπενθυμίζουμε την απόλυτη αντίθεση της Θ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θήβας και της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές γνωμοδοτήσεις τους, δεδομένου ότι το έργο αλλοιώνει μη αντιστρέψιμα σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε περιβαλλοντικούς όρους στη μονάδα χωρίς να ζητήσει την γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ, κατά παράβαση του νόμου και η υπόθεση αυτή έφθασε στο ΚΑΣ λόγω των τοπικών αντιδράσεων.

Σας καλούμε να διασώσετε το πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, ιστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, σήμανε το τέλος της πόλης-κράτους και την επικράτηση των Μακεδόνων, της πρώτης μάχης στην οποία συμμετείχε ο Μέγας Αλέξανδρος. Θεωρούμε ότι μετά και τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεν είναι δυνατό να συναινέσετε να καταστραφεί ένας χώρος με ιστορικότητα 2500 χρόνων για την πραγματοποίηση μιας ιδιωτικής επένδυσης.

Ελπίζουμε σε άμεση ανταπόκριση σας. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ , ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ"


Οι μέρες είναι πονηρές και οι πληροφορίες μιλάνε για αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η επόμενη συνεδρίαση είναι την Τρίτη 18/11 και η ημερήσια διάταξη όπως μας ενημέρωσε η Γραμματεία του ΚΑΣ θα κλείσει αύριο το μεσημέρι. Ας είμαστε έτοιμοι.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΚΛΕΙΣΕ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ. ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ.
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ;
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΠΕΛΟΥΖΩΝ;

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ
Μήπως ο Δήμαρχος Χαιρώνειας έπρεπε να στείλει το γράμμα αυτό όχι μόνος του αλλά μαζί με όλους τους φορείς ου συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια;
Το Δήμαρχο Δαύλειας, το Νομάρχη Βοιωτίας, την ΤΕΔΚ, το βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Τόγια, τις Περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.;
Μήπως στο μεταξύ έπρεπε να πιέσει το Δήμαρχο Λιβαδειάς και τους βουλευτές της Ν.Δ. να τοποθετηθούν και να πάψουν να κρύβονται;
Μήπως το θέμα αυτό δεν ενδείκνυται για προσωπική πολιτική;
Μήπως ο Δήμαρχος Χαιρώνειας υπερεκτιμά εαυτόν;
Μήπως εδώ και καιρό έχει καταλάβει ότι είναι το δυνατό χαρτί του κόμματός του και οι προσωπικές του φιλοδοξίες δεν τον αφήνουν να σκεφτεί καθαρά;
Παπαγγελή προσγειώσου!

Ανώνυμος είπε...

Ο Μυτιληναίος τους φώναξε απλώς για να τους ενημερώσει ότι δεν τα έχει με την κυβέρνηση αλλά με τον Αθανασόπουλο. Προφανώς αισθάνεται μόνος στον ανένδοτο αγώνα υπερ της διαφύλαξης των κερδών του και έψαχνε για ακροατές. Για τα ενεργειακά δεν είπανε κουβέντα. Για την κόκκινη λάπση κάτι αόριστα. Φαίνεται ότι οι αιρετοί του νομού μας έχουνε χρόνο για χάσιμο.

Ανώνυμος είπε...

Ο άρχων Μυτηλιναίος στα πλάισια της επικοινωνικής του επίθεσης έκανε τηλεοπτική εμφάνιση σε τοπικό κανάλι: ανέλυσε την άποψή του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και είπε ότι συνηθίζει να συναντά τους εκπροσώπους των φορέων του νομού στον οποίο έχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα για να τους ενημερώνει - κεκλισμένων των θυρών.

Ανώνυμος είπε...

simetihan togias, koutsoumpas, papagelis
otan klinoun oi portes arxizoun ta trapezomata

Ανώνυμος είπε...

ο νομαρχης δεν έφαγε με τον Μυτιληναίο; φάνηκε λίγο πιο προσεκτικός αυτή τη φορά