Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

OXI στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αποφάσισε ο Δομοκός

Απο το lamianews
Οι κάτοικοι των δεκατριών από τα δεκαπέντε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Δομοκού, είπαν όχι στην εγκατάσταση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος της Φιλιαδώνας και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δομοκού, όπως ήταν φυσικό πήραν την απόφαση να πουν ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ.Να θυμίσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο είχε αρχικά αποφασίσει θετικά υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης αφού όπως ισχυρίζονται απλά υιοθέτησε μια πρόταση του τοπικού συμβουλίου Φιλιαδώνας χωρίς να υπάρχει επιπλέον ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα. Από τη στιγμή που άρχισε να ρέει ενημέρωση και κυρίως γύρω από τα θέματα που έχουν σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται σε διάφορες μελέτες και διάφορα κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μέχρι σήμερα δεν έχουν αμφισβητηθεί άρχισε να επικρατεί αναστάτωση. Δημιουργήθηκε "Κίνηση Πολιτών" και μέσα σε σύντομο χρόνο επιχείρησε να φωτίσει το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση με συνέπεια να επανέλθει το δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίαση του και να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και την θετική γνώμη που είχε δώσει αναθέτοντας συγχρόνως το συνολικό θέμα στα τοπικά συμβούλια για να αποφασίσουν. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλαδή 13 στα 15 είχαν αποφασίσει αρνητικά. Μάλιστα και η λαϊκή συνέλευση της Φιλιαδώνας αποφάσισε την περασμένη βδομάδα αρνητικά προχωρώντας σε ανασκευή της αρχικής απόφασης. Έτσι το τοπίο όπως διαγράφεται δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των φορέων των κατοίκων αλλά και των τοπικών συμβουλίων δεν αποδέχεται τη λειτουργία του εργοστασίου στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ πριν λίγα εικοσιτετράωρα όταν η εταιρεία πήγε να εγκαταστήσει μετεωρολογικό σταθμό για να ληφθούν μετρήσεις και να συνταχθεί η περιβαλλοντική μελέτη, οι κάτοικοι της περιοχής αξίωσαν να απομακρυνθούν αμέσως, πράγμα το οποίο έγινε μετά από αρκετές διαβουλεύσεις. Κάτω από το πρίσμα αυτό, όπως ήταν φυσικό η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δομοκού κρίθηκε σαν η πλέον ουσιαστική αφού μέσα από αυτή ελήφθη η θέση να εναντιωθούν στην προώθηση της εταιρίας ΗΡΩΝ που είναι θυγατρική της ΤΕΡΝΑ να εγκαταστήσει στην αρχή μια και στη συνέχεια δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο με συνολική ισχύ που θα ξεπερνά τις 800 MWH.
Η εμπειρία απο την αντίδραση των χωριών του Δήμου Δομοκού, θυμίζει έντονα τα Βάγια. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για την ίδια εταιρεία που επιχείρησε με παρόμοια μέθοδο, ελπίζοντας και εκεί ότι θα τους πιάσει στον ύπνο. Όχι μόνο γιατί και εκεί προσέγγισε πρώτα τη Δημοτική Αρχή και διαπραγματεύτηκε "κεκλισμένων των θυρών". Όχι μόνο γιατί και ο δήμαρχος Δομοκού όπως και ο δήμαρχος Βαγίων αποδείχτηκαν οι καλλίτεροι απολογητές των ...πλεονεκτημάτων της ΗΡΩΝ.
Αλλά γιατί και εκεί όπως και στα Βάγια, ο κόσμος δεν έχασε ούτε μια στιγμή χρόνο.
Σχηματίστηκε αμέσως κίνηση πολιτών και με τη βοήθεια και αιρετών της αντιπολίτευσης κινήθηκαν αστραπιαία: ενημερώθηκαν γρήγορα και απο όλες τις δυνατές πηγές : απο τη Συμπαράταξη, απο καθηγητές Πανεπιστημίων, απο το ΥΠΑΝ, τη ΡΑΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, δήμους με αντίστοιχες ...υποψηφιότητες όπως το Δήμο Χαιρώνειας, το Δήμο Ελευσίνας. Έφεραν το θέμα σε όλα τα τοπικά συμβούλια και τελικά ανέτρεψαν και την αρχική θετική απόφαση του Δήμου Δομοκού ενώ ο Δήμαρχος επέλεξε να μη συμμετέχει στη συνεδρίαση. Σχεδιάζουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την αμέσως επόμενη περίοδο.
Η ΗΡΩΝ για μια ακόμη φορά πήγε για μαλλί αλλά δεν βρήκε εύπιστους και απλοικούς ιθαγενείς. Τα κινήματα των πολιτών έχουν δημιουργήσει δίκτυα αλληλεγγύης και οι αυθαιρεσίες (σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολλών προς όφελος ολίγων), συναντούν ολοένα και πιο σημαντικά εμπόδια.
Δέσποινα Σπανούδη

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την Παρασκευή 14/11/08 στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση που θα έχει ο κ. Μυτιληναίος αυτοπροσώπως, με πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα έχουν κληθεί οι βουλευτές του νομού Γιαννάκης, Κουτσούμπας, Μπασιάκος, Τόγιας, ο νομάρχης Περγαντάς, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Παπαγγελής, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αγνιάδης και ο πρόεδρος του ΕΚΛ Παπαναγιώτου.
Η συνάντηση θα γίνει που αλλού στον Άγιο Νικόλαο!!!

Εν πρώτοις πιστεύω ότι δεν πρέπει να πάνε. Να έρθει αυτός στη Νομαρχία. Με ποιό θράσος ένας ιδιώτης καλεί αιρετούς στο γραφείο του;
Βέβαια μερικοί από αυτούς θα πάνε νωρίτερα για να σκουπίσουν το χώρο, να ποτίσουν τα λουλούδια και να αλλάξουν το χαρτί τουαλέτας. Θα πουν όμως μετά κάτι σπουδαία λόγια περί χρήσιμης και εποικοδομιτικής συζήτησης!!!
Κάποιοι θα τον σιγουρέψουν ότι είναι πάντα μαζί του για το λιθάνθρακα. Και ότι μάχονται γιαυτό!!!
Άλλοι πάλι θα τον διαβεβαιώσουν ότι δίνουν μάχη για την κατασκευή εργοστασίων φυσικού αερίου. Αλλά κάποιοι μ...άκες ξεσηκώνουν τον κόσμο έχοντας πολιτικά κίνητρα!!!
ΜΗ ΠΑΤΕ ΡΕ!!! ΔΕΙΞΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΣΑΣ.
ΟΣΟΙ ΠΑΝΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ
ΑΝ ΠΑΛΙ ΠΑΤΕ, ΑΦΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΤΕ, ΑΝΑΨΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΚΕΡΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ-ΑΠΟΚΡΥΨΗ.
Αρχίζω να (ξανα)μετράω κακομοίρηδες (εκ των σοσιαλιστών) τους άλλους τους ξέρουμε.....

Ανώνυμος είπε...

Ρήση Αγνιάδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς:
-είμαι πρώτα Λιβαδίτης και μετά Έλληνας.
Αυτό δε χρειάζεται επεξήγηση...
Όμως η άλλη ιδιότητα του Υποτακτικού του Ιερόνυμου που πάει; Μπροστά, στη μέση ή στο τέλος;
SOS μην απαντάτε, η ερώτηση είναι πονηρή. Όλες οι θέσεις έχουν την ερμηνεία τους....

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ?

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να πάμε;

Ανώνυμος είπε...

Για ποιό λόγο να πάνε; Να υποστηρίξουνε όλοι μαζί ότι ο Μυτιληναίος πρέπει να κερδίζει κλέβοντας τη ΔΕΗ;
Είναι οι ίδιοι που αύριο θα φωνάζουνε ότι ακριβαίνουν τα τιμολόγια του ρεύματος για τρους καταναλωτές. Πόση υποκρισία θα ανεχτούμε ακόμη;

Ανώνυμος είπε...

ιερότιμε χρόνια τώρα ο Αγνιάδης το σκέφτεται να πάει για Δήμαρχος αλλά όλο αναβάλλεται