Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Και οι Ρώσοι στις ενεργειακές μονάδες της Βοιωτίας

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα:
Είσοδο στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού πραγματοποίησε πρόσφατα κάτω από πέπλο μυστικότητας ρωσική εταιρεία, η οποία στα πρώτα στάδια της δραστηριοποίησής της στη χώρα μας έχει επιλέξει να κινηθεί με χαμηλούς τόνους. Το πρώτο βήμα των Ρώσων έγινε με την εξαγορά τον περασμένο Φεβρουάριο της άδειας που κατείχε η Άλφα Άλφα Συμμετοχές, του Απόστολου Αλλαμανή, για μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, ισχύος 400 μεγαβάτ στη Θήβα.
Λόγω των οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας, που είχε υπαχθεί στο άρθρο 44, η συμφωνία για τη μεταβίβαση της άδειας έπρεπε να γίνει δεκτή από το 60% των μισθωτών και το 50% των μετόχων. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής. Το τίμημα για τη μεταβίβαση ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έξι εκατομμύρια ευρώ.Ως αγοραστής στο deal εμφανίζεται η εταιρεία Ρόμπουστ, η οποία, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ενεργεί για λογαριασμό ρωσικής εταιρείας. Η Ρόμπουστ κινήθηκε με απόλυτη μυστικότητα σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι πωλητές δεν γνωρίζουν ποια είναι η εταιρεία που έχει αποκτήσει την κυριότητα της άδειας. Επιπλέον μέχρι σήμερα η μεταβίβαση δεν έχει κοινοποιηθεί στη Ρυθμιστική Αρχή.
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, ο νέος κάτοχος έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στην ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για την εξεύρεση νέας τοποθεσίας, καθώς το οικόπεδο της Άλφα Άλφα Συμμετοχές, στη θέση Λημάρια, στον Άγιο Θωμά Θηβών, παρουσιάζει προβλήματα, όσον αφορά την εξασφάλιση των υπόλοιπων αδειών που απαιτούνται (περιβαλλοντικά κ.λπ.).Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού έχει τεθεί εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο εταιρειών ρωσικών συμφερόντων. Η ρωσική Gazprom διαθέτει παρουσία στη χώρα μας από το 1991, οπότε ιδρύθηκε η εταιρεία Προμηθέας Gas, ενώ στην αγορά ηλεκτρισμού εισήλθε με τη σύσταση της εταιρείας Enelco το 1999.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χτύπησε πάλι ο κ. Αγνιάδης: σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι είναι υπερ των μεγάλων επενδύσεων κάθε είδους αρκεί να σέβονται το περιβάλλον. Αλλά συνέχισε, δεν μπορούμε να σταματάμε τέτοιες επενδύσεις - όπως ΕΝΕLCO- για μικροπράγματα όπως η αρχαιολογία.
Αστείο πράγμα κύριε Αγνιάδη μου!

Ανώνυμος είπε...

Μαθαίνω ότι σε ενημέρωση που έκανε προς το ΔΣ του Επιμελητηρίου τους ανέφερε ότι τον επισκέφθηκε εκπρόσωπος του Κοπελούζου και ότι τον παρακάλεσε να τον βοηθήσει να παρακάμψει τις τοπικές αντιδράσεις αφού θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας;
Όταν μάλιστα παριστάμενος τον διέκοψε λέγοντάς του ότι θα δημιουργήσει 5 μόνο θέσεις ο κ.Αγνιάδης παραδέχτηκε ότι αντί για 300 το εν λόγω εργοστάσιο θα απασχολήσει το πολύ 15 (και μάλιστα ειδικούς).
Για ποιά ακριβώς ανάπτυξη μιλάει ο κ.Αγνιάδης; Όσο για την έγνοια του το περιβάλλον αποτελεί μάλλον μπλακ χιούμορ. Καλλίτερα να μην νοιάζεται τόσο γιατί η κατάσταση του πλανήτη έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Δεν αντέχει άλλους Αγνιάδηδες να τον προσέχουν.

Ανώνυμος είπε...

Κριμα μεγάλο κρίμα!!!
τώρα που παίρνει ταπάνω του ο Αγνιάδης και κινείται σαν "ο λύνω και δένω" στη Βοιωτία από μεριάς ΝΔ, η ΝΔ καταρρέει. κριμα..

Ανώνυμος είπε...

Εκείνος ο Κλέαρχος, που ισχυρίζεται ότι δεν θα γίνουν όλες οι μοναδες στη Βοιωτία γιατι.... θα αντισταθεί προσωπικά, που είναι;
Η δεν το πήρε χαμπάρι και αυτό όπως δεν έχει πάρει χαμπάρι και τις υπόλοιπες και κάθε φορά κάνει λάθος στο μέτρημα;
Είναι πάντως απολαυστικός:
απο τη μια μας είπε ότι δεν φταίει γιατί η Νομαρχία απλώς γνωμοδοτεί απο την άλλη μας είπε ότι δεν θα γίνουν όσες μονάδες σχεδιάζονται γιατί θα τις σταματήσει!
Πως όμως; με ψηφίσματα και επιστολές;γιατί οτιδήποτε άλλο μας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Μάθαν πως ενεργειονόμαστε
πλακώσανε κι οι Ρώσοι...

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΑΝΕΜ/ΤΡΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΒΟΙΩΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΣΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα σήμερα το ωραίο κείμενο του Θανάση Παντελόγλου με τίτλο «Απάντηση στο δελτίο τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τραγωδία του Ασωπού», στο οποίο συμφωνώ, βέβαια, αλλά σε αυτό το κείμενο δεν είδα πουθενά τις ταξικές αναλύσεις και προτάσεις που συνιστά στα μέλη της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ να κάνουνε.
Αντιθέτως μάλιστα, επικαλείται τους νόμους του αστικού κράτους που δεν εφαρμόζονται και ζητά αυστηρή εφαρμογή τους, καλεί τους υπαλλήλους του συγκεκριμένου κρατικού μηχανισμού να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο, σημειωτέον, καθήκον τους είναι ακριβώς αυτό που κάνουν, καλεί, μάλιστα «τον κ. Υπουργό, το επιτελείο του, τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κλπ να έρθουν, να δουν και να διαμορφώσουν άποψη με τα μάτια τους» λες και δεν έχουν διαμορφωμένη ταξική άποψη και θα αλλάξουν τάχα γνώμη. Αποκαλεί τους καπιταλιστές που δρουν γύρω από τον Ασωπό «ρυπαντές ή εργοστάσια»,[ το τελευταίο είναι αδόκιμο] και, σωστά, τους θιγόμενους από την τραγωδία του Ασωπού «πολίτες» και όχι εργάτες. Πολύ καλά κάνει.
Προς τι τότε οι νουθεσίες και συμβουλές προς την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ; Είναι ο σκοπός του να ξεχωρίσει στην αγωνιστική φρασεολογία από μας «προς ίδιον όφελος»; Αν είναι έτσι, δεν κάνει καλά. Η αντίθετη, ακριβώς, έπρεπε να είναι η πολιτική επιλογή του. Δηλαδή, η συμπόρευση με την κύρια αγωνιστική, ενωτική και ανατρεπτική κινηματική δύναμη στη Βοιωτία και η ενδυνάμωση του ρόλου και της λειτουργίας της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Ανώνυμος είπε...

φίλε Άνεμε, καλλίτερα θα ήταν να έβαζαν στις ταράτσες των σπιτιών παρά στα δάση του Ελικώνα.
φίλε Π.Λ., υπάρχουν και άλλοι που κάνουν το λάθος να τονίζουν τα αυτονόητα προκειμένου να προστατέψουν μια "αγωνιστική διαφορετικότητα".
Από διαφορές όμως χορτάσαμε απο ομοιότητες πάσχουμε.