Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Απο την Ιτέα στο Δομοκό

Λόγω των σφοδρών εκδηλώσεων κοινωνικής οργής που εκτυλίσσονται απο το προηγούμενο Σάββατο, δεν αναφέρθηκαμε στην ημερίδα για τον Κορινθιακό κόλπο που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή, στο Κυριακοπούλειο της Ιτέας με μεγάλη επιτυχία. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε απο τους Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την συζήτηση.
Συντονιστής ήταν ο Ευθύμης Παπαδημητρίου, ομοτ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εισηγητές οι Αράπης - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανάγος -Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, Μαυρίκη -οικολογική κίνηση Αντίκυρας, Αγγελόπουλος- Ομοσπονδία οργανώσεων Κορινθιακού ΑΛΚΥΩΝ, Σπανούδη - Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον. Ακολούθησε ζωηρός διάλογος όπου τοποθετήθηκαν αρκετοί παριστάμενοι αλλά και εκλεγμένοι εκπρόσωποι από την Νομαρχία Φωκίδας (αντινομάρχης, πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου, δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης) και τον Δήμο Ιτέας. Όπως αναφέρεται στο http://iteanet.blogspot.com/:" Η προσέλευση του κόσμου και η δραστηριοποίηση του το επόμενο διάστημα στην περιοχή θα κάνει τους τοπικούς άρχοντες να παίρνουν πολύ σοβαρά υπ όψιν τους το κοινωνικό κόστος για τις τυχόν αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν για την περιοχή μας. "
Αύριο εκδήλωση κατά των εργοστασίων φυσικού αερίου που σχεδιάζονται απο την ΗΡΩΝ πραγματοποιείται στο Δομοκό.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ Η ΣΥΜΠΑΤΑΞΗ ?

Ανώνυμος είπε...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΑΣΩΠΟΥ

Θάβουν τα απόβλητα

Το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι... Αν μάλιστα παράγει βιομηχανικά λύματα και δεν έχει τι να τα κάνει, δεν ψάχνει καν για μονοπάτι, παίρνει τον αγροτικό δρόμο από το Σχηματάρι προς την Αυλίδα, ανοίγει μέσα στα χωράφια τέσσερις τεράστιες «πισίνες» και τις γεμίζει, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη... θέα προς τον Ευβοϊκό κόλπο.

Χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα θάβονται σε τεράστιους λάκκους που φθάνουν σε εμβαδό το μισό στρέμμα
Η συγκεκριμένη περιοχή ονομάζεται Κορματζίνι και εντάσσεται στη ζώνη του Ασωπού ποταμού, όπου από το καλοκαίρι του 2007 έχει επιβεβαιωθεί επισήμως η τοξίνωση του υδροφόρου ορίζοντα με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, άλλα βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες -όλα υποπροϊόντα μιας ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή της Βοιωτίας. Από τότε, υποτίθεται ότι έγιναν έλεγχοι σε βιομηχανίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή διοχέτευαν τα απόβλητά τους μέσα στη γη. Υπήρξαν, μάλιστα, αρμόδιοι που προσπάθησαν να πουν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Οι φωτογραφίες που λάβαμε όμως από την τοπική εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος» Σχηματαρίου αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία μιας κατάστασης γενικευμένης ασυδοσίας με στόχο το οικονομικό κέρδος.

Οι τεράστιοι λάκκοι φτάνουν σε εμβαδό το μισό στρέμμα και σε βάθος τα 4 μέτρα! Σε έναν από αυτούς, τα λύματα μοιάζει να προέρχονται από ελαιοτριβείο αλλά στους υπόλοιπους είναι μαύρα και ίσως έχουν σχέση με επεξεργασία μετάλλων. Το καλύτερο; Στη διασταύρωση με τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί εδώ, ο Δήμος Σχηματαρίου έχει τοποθετήσει πινακίδα που αν και χτυπημένη από τη σκουριά φωνάζει: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας»... ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ?

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΏΝΥΜΕ
η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον δεν είναι Σώμα Εποπτών Περιβάλλοντος, ούτε Δήμος, ούτε κατ' ανάγκη γείτονας της κάθε λακούβας που σκάβει ένας ασυνείδητος και ρίχνει απόβλητα.
Καλά κάνει και το καταγγέλεις αλλά μπορείς να βρεις τα μέλη της Συμπαράταξης της περιοχής σου, να συμπαραταχτείς και να πρωτοστατήσεις κι εσύ στον αγώνα.
Δεν καταλαβαίνω το ειρωνικό "ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ?". Δείχνει να εννοεί ότι κάτι συγκαλύπτει ή ξέρει και δεν ασχολείται η Συμπαράταξη, περισσότερο όμως δείχνει πολίτη του καναπέ που περιμένει από άλλους.
ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ!!
Αφού το ξέρεις πάρτο επάνω σου, ασχολήσου, βρες τεκμήρια και κάλεσέ μας για ενίσχυση.
Έτσι είναι πιο τίμιο και σωστό...

Ανώνυμος είπε...

Αλέκο μήπως ο άλλος είναι κάποιος από τους γύρω δημάρχους; Και νομίζει ότι η Συμπαράταξη διαβάζει τις σκουριασμένες ταμπέλες, τις οποίες αυτός διαφημίζει διότι έκανε το χρέος του τοποθετώντας τες;
ή κάποιος παρ' αυτώ;

Ανώνυμος είπε...

Καλά το είπες οτι η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν είναι Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ή κάτι άλλο θεσμικό. Γιατί τον τελευταίο καιρό, μπροστά στις δυσκολίες του αγώνα μας, αναπτύσσετε στους πολίτες που δεν έχουν οργανωθεί στην ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ μιά μόδα καταγγελιών για διάφορα θέματα. Εμείς διευκρινίζουμε οτι δεν υποτιμάμαι τίποτα, αλλά αγωνιζόμαστε για να αναπτυχθεί ένα μαζικό και οργανωμένο κίνημα αντίστασης στα σχέδια βίαιης εκβιομηχάνησης και μετατροπής της Βοιωτίας σε μια απέραντη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉ ΧΑΒΟΎΖΑ. Αυτό είναι το κύριο και το πρώτο.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη παιδιά αλλά ο "ανώνυμος" που μας καταγγέλει υιοθετεί τη φρασεολογία και την πρακτική συγκεκριμένου πολιτικού χώρου: δεν συμμετέχω στα κινήματα που δεν ελέγχω, υποκρινόμενος ότι δεν είναι αρκετά "επαναστάτες" , αλλά αντίθετα όπου και όταν αναπτύσσονται κοινωνικά κινήματα τους καταγγέλω ως "προβοκάτορες, "υποκινούμενους", "συνεργάτες" . Σε ποιούς προσφέρει υπηρεσίες μια τέτοια πρακτική; Πάντως όχι στην κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Όσο για τα απόβλητα που βρέθηκαν στη Θήβα, οι Θηβαίοι πολίτες για το περιβάλλον έχουν αναλάβει να επικοινωνήσουν με Δήμο-Νομαρχία για να παρακολουθήσουν και να καταγγείλουν το θέμα. Όποιοι ενδιαφέρονται ας επικοινωνήσουν.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ [ ΘΑΒΟΝΤΑΣ ΤΑ ] [ Η ΠΕΝΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΛΑΚΚΟΥΣ ]

Ανώνυμος είπε...

Εγώ σκότωσα τον Αλέξη.
Εγώ σκότωσα το Καλτεζά, τον Τεμπονέρα, τον αυστραλό πιτσιρικά στο μπαρ της Μυκόνου, τον Άλεξ στη Βέροια, τα παιδιά στα Τέμπη, τον τσιγγάνο στο Ζεφύρι, τον πακιστανό στην Ασφάλεια που δε θα μάθω ποτέ το όνομά του.
Εγώ έφτιαξα τους Κούγιες, τους Πρετεντέρηδες και τις Τατιάνες.
Εγώ δημιούργησα τους μπάτσους, τους κουκουλοφόρους, την ελληνική δικαιοσύνη.
Εγώ ανέχομαι τα Βατοπέδια, τα χρηματιστήρια, τα παραδικαστικά, την ανεργία και την ακρίβεια.
Εγώ έβαλα τις φωτιές στη Πελοπόννησο.
Εγώ εκλέγω τους βουλευτάδες και τους υπουργούς που μου αξίζουν.
Εγώ συγκρίνω τζαμαρίες και αυτοκίνητα με ανθρώπινες ζωές.
Εγώ ζω τα γεγονότα που τρέχουν μέσα από την T.V. καθισμένος στον καναπέ μου.
Ήμουν και γω κάποτε 16 χρονών. Σε λίγα χρόνια θα είναι και ο γιος μου.

…από κάποιο σχόλιο που άφησαν σε κάποιο στο blog