Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Απο τους φοιτητές της Λιβαδειάς

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το Σάββατο 6/12 στα Εξάρχεια ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από σφαίρα αστυνομικού. Αυτό το συμβάν πυροδότησε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη για τα ελληνικά δεδομένα, πρώτα στην Αθήνα και ύστερα και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτή η έκρηξη περίκλειε ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες από φοιτητές και μαθητές και τον αντιεξουσιαστικό χώρο μέχρι της κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο της “Δημοκρατίας” μας (μετανάστες, χρήστες ουσιών κτλπ), όλοι οι παραπάνω εξέφρασαν την συσσωρευμένη οργή τους με ποικίλους τρόπους και με αποσπασματικό χαρακτήρα αλλά παρόλα αυτά τα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεν μπορούν να μετατεθούν (και συνάμα να σκεπαστούν) σε κάποιους ασυνείδητους “κουκουλοφόρους” από την οργανωμένη προσπάθεια των κοστουμοφόρων πολιτικών και τα ΜΜΕ που τους εκφράζουν.
Από την Κυριακή κιόλας πρυτανείες πανεπιστημίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστές οι σχολές για τις προσεχείς μέρες. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε στους φοιτητές του ΠΟΑ από τη γραμματεία ότι η σχολή θα μείνει κλειστή μέχρι και την Τετάρτη 10/12, με απόφαση της διοικούσας επιτροπής, προς ένδειξη πένθους για το νεκρό μαθητή. Ουσιαστικός σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν η αποτροπή της κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων. Μετά από επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα καθώς και σε άλλους στόχους το Σάββατο και την Κυριακή, ήταν δεδομένο πως τη Δευτέρα οι φοιτητές θα έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους και θα αξιοποιούσαν το «πανεπιστήμιο» ως κέντρο διακίνησης ιδεών με αποτέλεσμα μαζικές καταλήψεις και συμμετοχή πολλών φοιτητών σε διαδηλώσεις.
Συζητώντας και κατανοώντας τα παραπάνω μια μικρή μερίδα φοιτητών αποφασίσαμε τη Δευτέρα, να παραμείνουμε στο κτίριο του πανεπιστημίου μετά την αποχώρηση της γραμματείας.
Μέσα στις επόμενες ώρες καλέσαμε έκτακτη γενική συνέλευση με σκοπό ψηφοφορία για υπέρ ή κατά της κατάληψης και διαμορφώσαμε τους λόγους για τους οποίους προβαίναμε σε αυτή την κίνηση: διαμαρτυρία για τη δολοφονία του 15χρονου και την απόφαση της διοικούσας επιτροπής να κλείσει τη σχολή. Επιπλέον ζητούσαμε ανάκληση αποφάσεων που αφορούν το ίδρυμα, και οι οποίες αποτελούν ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου καθώς και την άμεση διεκπεραίωση λειτουργικών ζητημάτων της σχολής. Η έκτακτη γενική συνέλευση ψήφισε ομόφωνα υπέρ της και στη συνέχεια ξεκινήσαμε πορεία προς το αστυνομικό τμήμα με πολίτες της Λιβαδειάς.
Προκειμένου η κατάληψη να αποκτήσει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλλά και ένα πολιτικό στίγμα αποφασίσαμε να θίξουμε και προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη κοινωνία τον τελευταίο καιρό. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, η οποία συντελεί δραστικά και θα συντελέσει ακόμα περισσότερο σε ανεργία, πληθωρισμό, μείωση μισθών · το πλήθος των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. (Μονή Βατοπεδίου, JP Morgan, υπόθεση Ζαχόπουλου κτλ) · η αναδιάρθρωση ασφαλιστικού και εκπαιδευτικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., και η οποία θίγει ένα σύνολο εργασιακών και φοιτητικών κεκτημένων · και τέλος η προπαγάνδα που επιχειρούν τα Μ.Μ.Ε. με σκοπό να αποθαρρύνουν το συνολικό κίνημα και να το απομονώσουν, αποτελούν ζητήματα με τα οποία συνδεθήκαμε την αμέσως επόμενη μέρα.
Αυτή τη στιγμή στην μικρή κοινωνία της Λιβαδειάς αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα παρατηρείται μια αποδυνάμωση και απαξίωση των κινητοποιήσεων για την οποία σημαντική ευθύνη έχουν τα Μ.Μ.Ε. Επιπλέον φήμες ευτελούς λογικής διαδέχονται η μία την άλλη. Δεν έχει έρθει κανένα “λεωφορείο με αναρχικούς από την Αθήνα για να μας βοηθήσει”, ούτε και “μας υποκινούν αναρχικοί”. Οι “δημιουργοί” τέτοιων ηλιθιοτήτων, θα ήταν καλύτερα να αρχίσουν να συνειδητοποιούν την πολιτική σημασία των δρώμενων, παρά να προσπαθούν απεγνωσμένα να παράγουν το επόμενο κουτσομπολιό της Λιβαδειάς.
Εμείς ως μερίδα του φοιτητικού συλλόγου που στηρίζει την εδώ κατάληψη δικαιώνουμε τους αγώνες και αναγνωρίζουμε ότι οι αιτίες πίσω από την οργή των τελευταίων ημερών δεν είναι ούτε η κρατική δολοφονία του 15χρονου, ούτε μερικά σκάνδαλα της κυβέρνησης του Καραμανλή. Αυτά αποτελούν απλά τις σταγόνες που έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει. Το κοινωνικό καταναλωτικό καθεστώς και το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα, δομές οι οποίες αλληλοαναπαράγονται και επιφέρουν αλλοτρίωση σε κάθε άτομο που συμμετέχει σε αυτές, βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες βίαιες αντιδράσεις. Καταδικάζουμε την προπαγανδιστική τακτική των Μ.Μ.Ε. που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι η δολοφονία του 15χρονου χρησιμοποιείται από περιθωριακά στοιχεία με σκοπό τη δημιουργία επεισοδίων. Προβάλλεται ένας παραλογισμός ως περιεχόμενο της συνολικής αντίδρασης και υποκρύπτεται κάθε πολιτική θέση που δικαιώνει τα δρώμενα. πλιάτσικο από κυβέρνηση και εκκλησία.Μιλάνε για δήθεν ˝πλιάτσικο˝ από αλλοδαπούς και περιθωριακές ομάδες χωρίς να σχολιάζεται των τεραστίων διαστάσεων πλιάτσικο από κυβέρνηση και εκκλησία.Θεωρούμε σκοπό της κατάληψης να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα κέντρο διακίνησης ιδεών που θα προσφέρεται σε ολόκληρη την κοινότητα της Λιβαδειάς με στόχο την αντι-ενημέρωση μπροστά στην προπαγάνδα που επιχειρείται από τα Μ.Μ.Ε., την συζήτηση πάνω στα ευρύτερα πολιτικά προβλήματα και τα λειτουργικά προβλήματα του συγκεκριμένου ιδρύματος καθώς και την ενδυνάμωση των αγώνων.
Καλούμε φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές και όλους τους πολίτες της Λιβαδειάς να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας.
Κατάληψη Πανεπιστημίου Λιβαδειάς

Σήμερα στις 10.30 το πρωί, συγκέντρωση των μαθητών στο Ζάπειο.
Αύριο Πέμπτη, το βράδι, πάρτυ στο Πανεπιστήμιο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χθές για λίγα λεπτά, νέοι κατέλαβαν το στούντιο της ΝΕΤ. Το κέιμενο που μοίρασαν και που δεν διαβάστηκε απο τη δημοσιογράφο της τηλεόρασης είναι :
«Η δράση μας είναι αποτέλεσμα μίας συσσωρευμένης πίεσης που λεηλατεί τις ζωές μας και όχι μόνο μία συγκινησιακή έκρηξη με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία. Είμαστε μία ακόμη συλλογικότητα, κομμάτι της εξέγερσης που συμβαίνει.
» Ενάντια στην εξημέρωση από τα ΜΜΕ, προβαίνουμε σε παρέμβαση-παρεμβολή στη ροή του προγράμματος της ΕΡΤ. Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ συστηματικά καλλιεργούν το φόβο. Αντί να ενημερώνουν παραπληροφορούν. Παρουσιάζουν μια πολύμορφη εξέγερση σαν τυφλή εκτόνωση.
» Εξηγούν την κοινωνική έκρηξη με όρους ποινικούς και όχι πολιτικούς. Αποκρύπτουν επιλεκτικά τα πραγματικά γεγονότα. Προβάλλουν μία εξέγερση σαν ένα ακόμη θέαμα που πρέπει απλά να παρακολουθούμε μέχρι να αρχίσει το επόμενο σήριαλ. Τα ΜΜΕ μετατρέπονται καθημερινά σε μέσα καταστολής της ελεύθερης και δημιουργικής σκέψης.
» Να αυτοοργανωθούμε. Καμία αυθεντία δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά μας. Χρειάζεται να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους. Να μετατρέψουμε τους δημόσιους χώρους – τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τις σχολές -σε χώρους αδιαμεσολάβητης έκφρασης. Να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο για να συνδιαμορφώσουμε τον λόγο και τις δράσεις μας.
» Να μην φοβηθούμε, να κλείσουμε τις τηλεοράσεις, να βγούμε από τα σπίτια μας, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία – Αμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων διαδηλωτών. Για την ανθρώπινη χειραφέτηση και την ελευθερία.»

katerina είπε...

Σήμερα, Τετάρτη, 17/12, νωρίς το πρωί, κατελήφθη το κτίριο της ΓΣΕΕ.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της κατάληψης.

KATAΛHΨH THΣ ΓΣEE-AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Την ιστορία μας ή θα την καθορίσουμε εμείς

ή θα καθοριστεί ερήμην μας.



Εμείς, οι χειρώνακτες εργάτες υπάλληλοι, άνεργοι, προσωρινοί, ντόπιοι και μετανάστες, που δεν είμαστε τηλεθεατές και συμμετέχουμε από το Σάββατο βράδυ, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις διαδηλώσεις, στις συγκρούσεις με την αστυνομία, στις καταλήψεις του κέντρου και των γειτονιών, που πολλές φορές χρειάστηκε να παρατήσουμε τη δουλειά μας και τις καθημερινές μας υποχρεώσεις για να βρεθούμε στο δρόμο με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους άλλους προλετάριους που αγωνίζονται.

Αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κτήριο της γσεε για :

Να το μετατρέψουμε σε χώρο ελεύθερης έκφρασης και συνάντησης των εργατών.

Να διαλύσουμε το μύθο που προωθούν τα ΜΜΕ ότι οι εργάτες ήταν και είναι απόντες από τις συγκρούσεις και ότι η οργή που εκφράζεται αυτές τις μέρες είναι υπόθεση 500 «κουκουλοφόρων», «χουλιγκάνων» και λοιπά παραμύθια, ενώ στην οθόνη και στα παράθυρά τους οι εργάτες ήταν παρόντες ως οι πληγέντες τις σύγκρουσης, την ίδια στιγμή που η καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις οι οποίες από τα ίδια τα ΜΜΕ και τους διαχειριστές τους παρουσιάζονται ως «φυσικό φαινόμενο».

Να στηλιτεύσουμε και να αποκαλύψουμε το ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην υπονόμευση της εξέγερσης και όχι μόνο. Η γσεε και όλος ο συνδικαλιστικός μηχανισμός, που τη στηρίζει, δεκαετίες τώρα, υπονομεύουν αγώνες, παζαρεύουν την εργατική μας δύναμη για ψίχουλα, διαιωνίζοντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης και της μισθωτής σκλαβιάς. Ενδεικτική είναι η στάση τους την προηγούμενη Τετάρτη που ακυρώνοντας την προγραμματισμένη απεργιακή πορεία περιορίστηκε στην οργάνωση μιας σύντομης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα φροντίζοντας παράλληλα να διώξει τον κόσμο άρον-άρον από την πλατεία μην τυχόν μολυνθούν οι συγκεντρωμένοι από τον ιό της εξέγερσης.

Να ανοίξουμε για πρώτη φορά αυτό το χώρο- ως συνέχεια του κοινωνικού ανοίγματος που δημιούργησε η εξέγερση- ο οποίος έχει κτιστεί με τις δικές μας εισφορές και από τον οποίο είμαστε αποκλεισμένοι. Γιατί τόσα χρόνια εμπιστευόμαστε την τύχη μας σε κάθε λογής σωτήρες, φτάνοντας να χάσουμε ακόμα και την αξιοπρέπεια μας. Σαν εργαζόμενοι πρέπει να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να μην αναθέτουμε τις ελπίδες μας σε κανέναν πεφωτισμένο ηγέτη ή «ικανό» αντιπρόσωπο. Πρέπει να αποκτήσουμε φωνή, να βρεθούμε, να μιλήσουμε να αποφασίσουμε και να δράσουμε. Ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που βρισκόμαστε. Η δημιουργία συλλογικών αντιστάσεων «από τα κάτω» είναι μονόδρομος.

Να προωθήσουμε την ιδέα της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης στους χώρους δουλειάς, τις επιτροπές αγώνα και τις συλλογικές διαδικασίες βάσης καταργώντας τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές.

Τόσα χρόνια καταπίνουμε τη μιζέρια, τη ρουφιανιά και τη βία στη δουλειά. Συνηθίσαμε να μετράμε τους σακατεμένους και τους νεκρούς μας- γεγονότα που βαφτίζονται «εργατικά ατυχήματα». Συνηθίσαμε να μετράμε και ν' αδιαφορούμε για τους μετανάστες- ταξικούς αδελφούς μας- που δολοφονούνται. Κουραστήκαμε να ζούμε με το άγχος της εξασφάλισης του μισθού, των ενσήμων και μιας σύνταξης που φαντάζει όνειρο απατηλό.

Όπως παλεύουμε ώστε να μην αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια των αφεντικών και των συνδικαλιστών αντιπροσώπων έτσι δε θ' αφήσουμε στα χέρια του κράτους και των δικαστικών μηχανισμών του κανένα από τους συλληφθέντες εξεγερμένους.



ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Εργατική συνέλευση στο «απελευθερωμένο»κτήριο της γσεε

Τετάρτη 17/12/08, ώρα 18:00

Γενική Συνέλευση Εξεγερμένων Εργατών

http://gseefreezone.blogspot.com/

Για την αντιγραφή,
Κατερίνα Μαστροδήμου

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο σε ολους τους νεους,τους φοιτητες και τους εργατες που για αλλη μια φορα οπως και ολες τις προηγουμενες ιστορικα περιοδους, ξεπερασαν ολους τους ξεπεσμενους σχηματισμους, κομματα συνδικαλιστικες ηγεσιες κ.α και προσεφεραν σε μια χειμαζομενη κοινωνια την μονη ελπιδα: Αυτη της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ. Ευχαριστω που με την ορμη τους, τη νιοτη και τις ολοκληρωμενες αποψεις τους, μας ξυπνησαν ολους απο το ληθαργο της καταναλωτικης αφασιας, την κατασπαταληση της ιδιας της υπαρξης και τον πολιτικο αμοραλισμο. Ακομη ηχουν στα αυτια μου τα συνθηματα τους Τα Θελουμε Ολα για Ολους και Σταματηστε να Κοιτατε! Βγειτε Ολοι στους Δρομους. Ποσο προσπαθησαν τα μμε να δειξουν μια εικονα βανδαλισμων καταστροφων, πολλες φορες και η ιδια τους η εικονα τους διεψευδε καταστηματαρχες εδιωχναν τα ματ και δηλωναν οτιτο προβλημα της αγορας ειναι το γεγονος οτι ο κοσμος δεν εχει Λεφτα Λεφτααα !!!!Οικονομικη κριση!!!! ΟΧΙ οι διαδηλωτες. Αλλα και αυτη η καθεστωτικη αριστερα (για τους αλλους την επομενη φορα)οι νεκροι απο πολλα χρονια τωρα, το ΚΚΕ, ακου ονομα κομμουνιστικο, ρε ουστ απο εδω χαφιεδες, του κινηματος, δεκανικια του συστηματος ,δραγατες των εργατων, ανθρωποφυλακες, γραψτε γρηγορα στο ριζοσπαστη το συνθημα Νοικοκυραιοι Ολων των Χωρων Ενωθητε,για να συμβαδιζετε με αυτα που πραττετε, να σας ξεχωριζουν ολοι για να γεμισετε το σακκουλι ψηφους ρε αλλα θα μου πεις ΟΛΟΙ σας ξερουν. Αυτη η καθεστωτικη αριστερα το κκε τη χολη εβγαλε, ρε καραγκιοζηδες τη χολη βγαλατε για μια εξεγερση που ξεπερασε τα σχεδια του πολιτικου γραφειου σας που δεν μπορειτε να την ελεγχετε, βρε εθελοδουλοι μαριονετες καθε κυβερνησης δεν σας πηρε η ντροπη΄΄? Αισχος, αισχος αισχος.Ακου εκει ασυμμετρη απειλη οι φωτιες το καλοκαιρι, πρακτορες ξενων δυναμεων οι εξεγερμενοι... .ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΛΗΤΕΣ!ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΣΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ.Το ΚΙΝΗΜΑ ειναι εδω ειναι ζωντανο και φουντωνει! Ολοι σε διαδηλωσεις, καταληψεις. Το συστημα του νεοφιλελευθερου καπιταλισμου κατερρευσε! Να το κονιορτοποιησουμε ΤΩΡΑ μαζι με ολα τα παρελκομενα ΤΟΥ

katerina είπε...

Για του λόγου του αληθές του ανωτέρω σχολίου και της δικαιολογημένης οργής του συντάκτη του, παραθέτω ένα μικρό μόνο δείγμα γραφής από ανυπόγραφο άρθρο στο Pιζοσπάστη, της Tρίτης 16/12.
Yπενθυμίζω δε ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι συλληφθέντες σε όλη τη χώρα ανέρχονται στους 185 με 57 τουλάχιστον απ' αυτούς σίγουρα προφυλακισμένους (οι 50 εκ των οποίων είναι μετανάστες σε δίκες χωρίς διερμηνείς και χωρίς δικηγόρους, όπως καταγγέλθηκε).


«Πολλά ερωτήματα
Περίπου 10 μέρες μετά τη δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια, τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάποιοι πολιτικοί κύκλοι και αρκετοί διανοούμενοι πανεπιστημιακοί με την αρθρογραφία τους εξακολουθούν να δίνουν χαρακτήρα μαζικής έκφρασης στην τακτική των «τυφλών χτυπημάτων». Μια τακτική που εμφανίζεται να εκφράζει την αντίθεση ενάντια στην κρατική καταστολή χωρίς άλλο περιεχόμενο. Χωρίς δηλαδή να ακουμπά την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που είναι και ο πυρήνας της βίας της κυρίαρχης τάξης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - κάτι που από την πρώτη στιγμή είχε γράψει ο «Ρ» - τον άμεσο και απόλυτο συντονισμό, λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, ανθρώπων που σε πολλές πόλεις της χώρας, με τον ίδιο τρόπο, κατέβηκαν στο δρόμο και ξεκίνησαν αυτά τα «τυφλά χτυπήματα». Γεγονός που δείχνει, και δεν αμφισβητήθηκε από πουθενά ως τώρα, ότι οι ενέργειες όχι μόνο δεν ήταν αυθόρμητο ξέσπασμα, αλλά προϋπέθεταν οργανωμένο σχέδιο. Αυτές τις ενέργειες που πολλά αστικά ΜΜΕ αλλά και άλλοι, όπως στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, βάφτιζαν «νέο, ιδιότυπο κίνημα» και «εξέγερση».

Ξαφνικά, εμφανίζεται σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας την περασμένη Κυριακή ρεπορτάζ που παρουσιάζει απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτή γίνεται λόγος για πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στη δράση, στα στέκια και τον αριθμό κουκουλοφόρων, τους οποίους ανεβάζει σε περίπου 3.000. Μάλιστα, η έκθεση περιέχει λεπτομέρειες για τα σημεία σε όλη τη χώρα στα οποία έχουν δημιουργηθεί πυρήνες κουκουλοφόρων και αναφέρει πως η αστυνομία γνωρίζει το 80 - 90% των συμμετεχόντων σε αντιεξουσιαστικές ομάδες. Ενώ σε άλλη Κυριακάτικη εφημερίδα, σε σχετικό ρεπορτάζ παρατίθενται πληροφορίες που αναφέρουν πως στάλθηκαν με μαζικό τρόπο χιλιάδες μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα πριν ακόμα ξεκινήσουν τα επεισόδια. Οπως επίσης στην ίδια εφημερίδα υπάρχουν πληροφορίες για πρεσβείες που είχαν ειδοποιήσει τους πολίτες τους για τα επερχόμενα γεγονότα. Αν είναι αλήθεια όσα γράφονται, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και μεγάλα.

Είναι γεγονός ότι αυτοί που ονόμασαν «νέο κίνημα» τα τυφλά χτυπήματα, το στηρίζουν στο γεγονός ότι και νέοι άνθρωποι κατέβηκαν αυθόρμητα στους δρόμους και κάποιοι απ' αυτούς μπορεί να παρασύρθηκαν λόγω κοινωνικοπολιτικής ανωριμότητας και να βρέθηκαν μαζί με τους κουκουλοφόρους και τις ενέργειές τους. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο πυρήνας των κουκουλοφόρων, που ενεργούσε με «τυφλά χτυπήματα», χρειαζόταν την ώθηση και συμμετοχή και άλλων σε αυτά και «έσπρωχνε» κι άλλους σ' αυτά. Ολη η εξέλιξη έδειχνε, και έτσι αναπαραγόταν από τα αστικά ΜΜΕ, ότι πράγματι εδώ εμφανίζεται ένα κίνημα, με μορφή αντίδρασης το σπάσιμο και τις φωτιές των μολότοφ. Και μάλιστα σε αντιπαράθεση με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Ομως, είναι πράγματι αυτό το φαινόμενο «κίνημα» που αντιπαρατίθεται στην κρατική καταστολή; Οχι μόνο γιατί οι ενέργειές του προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη κρατική καταστολή, αλλά και γιατί δεν εκφράζει καμιά εναντίωση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και που είναι αυτή που δημιουργεί και χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς καταστολής για να χτυπηθεί η οργανωμένη μαζική λαϊκή αντίδραση. Μήπως το «νέο κίνημα» και οι μορφές πάλης που υιοθετεί, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της διαιώνισης δηλαδή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην καταστολή και τη βία;

Εγκαιρα και με αφορμή την «εξάρθρωση» της οργάνωσης που αυτοαποκαλούνταν «17Ν», το 2002, το ΚΚΕ έβαζε το εξής ερώτημα: Μήπως κάποιοι θέλουν να γίνουν κάποιες αποκαλύψεις για τη «17Ν» και να κλείσει η υπόθεση, ακριβώς γιατί αυτός ο μηχανισμός δεν τους είναι τόσο χρήσιμος και θέλουν να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλες κατευθύνσεις, δηλαδή μηχανισμούς που να εμφανίζονται με λαϊκό έρεισμα; Μήπως ο σχεδιασμός της άρχουσας τάξης είναι να στραφεί η προσοχή στο σχηματισμό κάποιων μηχανισμών που θα στηθούν σε κάποια διαφορετική βάση και θα εμφανιστούν ως λαϊκές οργανώσεις αλλά με δράση και μορφές που θα προκαλούν την καταστολή του εργατικού, γενικότερα του λαϊκού κινήματος; Και κάτι ακόμη. Είναι ένα ερώτημα το γεγονός ότι τηλεοπτικός σταθμός ALTER «βγήκε» την περασμένη βδομάδα εν μέσω αυτών των γεγονότων, με συνέντευξη του Χριστόδουλου Ξηρού μέσα από τις φυλακές, που καλούσε μάλιστα σε μαζική βία ενάντια στην κρατική βία, ενώ μιά μέρα αργότερα στην εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσιεύτηκε άρθρο του Δημήτρη Κουφοντίνα στην ίδια γραμμή, στο οποίο έκανε λόγο για αντιβία ενάντια στην κρατική βία.Το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα, οι δυνάμεις που τώρα δρουν και οργανώνουν την πάλη τους και με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου, πρέπει να πάρουν υπόψη τους τα σχέδια που μπαίνουν σε εφαρμογή - εντός και εκτός Ελλάδας - για να χτυπηθεί όχι μόνο ο αγώνας τους αλλά και η ένταξη και άλλων στο οργανωμένο λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό κίνημα. Γιατί αυτό τον αγώνα, αυτό το κίνημα, έχουν στόχο να τσακίσουν και δε θα διστάσουν να το κάνουν, με και χωρίς κουκούλες».

(Ριζοσπτάστης, Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008, σελιδα 12)