Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Ο κ. ΥΠΠΟ, η πολυεθνική, ο Κοπελούζος και η μάχη της Χαιρώνειας

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, είναι η αναπομπή από τον Υπουργό, του θέματος της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ENELCO, στη Χαιρώνεια Βοιωτίας.
Για το θέμα αυτό είχαν προηγηθεί:
- Η παράνομη αγνόηση του ΥΠΠΟ, κατά τη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας το 2003 και το 2007.
- Η τοπική αντίδραση με προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ και ενημέρωση όλων των συναρμόδιων φορέων.
- Δύο κατηγορηματικά αρνητικές έγγραφες τοποθετήσεις της Θ Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.
- Aρνητική τοποθέτηση της Δ/νσης Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ
- Συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 7 Ιουλίου, αυτοψία στις 23 Ιουλίου και νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 29 Ιουλίου, όπου η μονάδα απορρίφθηκε με ισχυρή πλειοψηφία (κατά πληροφορίες απορριπτικά ψήφισαν τόσο ο Γ.Γ. κ. Δραβίλλας όσο και η Γ. Δ/ντρια Αρχαιοτήτων Βασιλοπούλου).
- επιστολή προς τον Υπ. Πολιτισμού και δελτίο τύπου του Δήμου Χαιρώνειας για την καθυστέρηση έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης.

Στις διαδικασίες του ΚΑΣ, σημαντική παρέμβαση έκανε η τοπική κοινωνία με την Πρωτοβουλία Πολιτών Λιβαδειάς, ενεργούς πολίτες από την περιοχή της Χαιρώνειας, της Δαύλειας και της Λιβαδειάς, μέλη της Συμπαράταξης από όλη τη Βοιωτία και με τους αιρετούς εκπροσώπους από Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τι πρόβλημα δημιουργεί η μονάδα;

Σύμφωνα με τη Θ Εφορεία Αρχαιοτήτων «υποβαθμίζονται εσαεί αρχαιολογικές θέσεις παγκόσμιας αναγνώρισης και ακτινοβολίας σε απόλυτη αντίθεση με τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα της χώρας» καθώς επίσης «η εγκατάσταση της μονάδας θα σημάνει την άτυπη μετατροπή της περιοχής σε Βιομηχανική ζώνη»
Πράγματι, η περιοχή εγκατάστασης του εργοστασίου της ENELCO:
- Είναι ένας τόπος φορτωμένος με ιστορία 2500 χρόνων και σπαρμένος με σημαντικές αρχαιότητες
- Είναι μια περιοχή αδόμητη, που διατηρεί τον αγροτικό της χαρακτήρα εδώ και αιώνες. Τα 150 στρέμματα του εργοστασίου βρίσκονται μέσα σε αναδασμό με πρόσφατο έργο κλειστού αρδευτικού συστήματος για εξοικονόμηση νερού
- Είναι μια κοινωνία που τα τελευταία χρόνια καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να διασώσει τα μνημεία της και ταυτόχρονα να υποστηρίξει μια ανάπτυξη ήπια, συμβατή με την αρχαιολογική κληρονομιά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις τόσο από το ίδιο το ΥΠΠΟ όσο και από τον Δήμο για την προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς (συντήρηση Λέοντα, Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, ανασκαφές /συντήρηση αρχαίου Κάστρου, ανάδειξη αρχαίου θεάτρου, κέντρο εικονικής πραγματικότητας, πρόγραμμα για την Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων κ.α.) ενώ εξελίσσονται και νέα σχέδια για την αναστήλωση μνημείων, τη βιώσιμη ανάπτυξη των δήμων της λεκάνης του Κηφισού κλπ.
Απέναντι σε όλα αυτά στέκεται σήμερα η απειλή μιας βίαιας μετατροπής της φυσιογνωμίας και της χρήσης του χώρου.
Η σχεδιαζόμενη επένδυση αφορά μια βαριά βιομηχανική μονάδα με μη αντιστρεπτές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Η μονάδα θα εκπέμπει πάνω από 600 κιλά καυσαέρια ανά δευτερόλεπτο, με ταχύτητα διαφυγής 30 μέτρα το δευτερόλεπτο. Εάν είναι υδρόψυκτη όπως είναι η σημερινή της άδεια, θα καταναλώνει 700 κ. μ. νερό /ώρα και τα καυσαέρια θα εξέρχονται σε θερμοκρασία 92 βαθμών. Εάν είναι αερόψυκτη, σύμφωνα με νέα αίτηση- τα καυσαέρια θα εξέρχονται σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία.
Ας σημειωθεί ότι στη Βοιωτία υπάρχει μεγάλη πίεση για βιομηχανικές εγκαταστάσεις (σύμφωνα με το νέο ειδικό χωροταξικό της Βιομηχανίας, ολόκληρη η Βοιωτία μετατρέπεται σε χώρο υποδοχής βιομηχανιών) και ακόμη μεγαλύτερη για ενεργειακά εργοστάσια: 11 μονάδες είναι μέχρι σήμερα έτοιμες ή υπό κατασκευή.
Η μονάδα της ENELCO μπορεί να είναι μόνο η αρχή: Η περιοχή διασχίζεται από τον αγωγό φυσικού αερίου, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, την ΠΕΟ Αθήνας –Θεσ/κης. Στη συνέχεια δεν θα υπάρχει επιχείρημα απέναντι σε κάθε μελλοντικό εργοστάσιο και η επέκταση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων θα είναι ένα ορατό ενδεχόμενο.

Τι θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ;
Το θέμα -σύμφωνα με πληροφορίες- αναπέμπεται με το αιτιολογικό ότι θα «χαμηλώσει» το εργοστάσιο για να μην ενοχλεί οπτικά τις αρχαιότητες. Την πρόταση αυτή όμως την είχαν ήδη διατυπώσει οι εκπρόσωποι της ENELCO και είχε απορριφθεί, άρα πρακτικά πρόκειται για απλή επανάληψη της διαδικασίας.
Αν τα μέλη του ΚΑΣ, υιοθετήσουν τον προβληματισμό της προηγούμενης συνεδρίασης και με βάση το γεγονός ότι είχαν παρατεθεί εξαντλητικά επιχειρήματα από τους εκπροσώπους της ΕΝΕL και του Κοπελούζου και της τοπικής κοινωνίας σε δύο συνεδριάσεις, τότε λογικά θα πρέπει όχι απλώς να απορρίψουν τη μονάδα αλλά και να αποδοκιμάσουν την αναπομπή.
Η συνεδρίαση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία και ασφαλώς δεν είναι τυχαία η ώρα και η ημέρα, μετά από τόσους μήνες σιωπής. Ας είμαστε παρόντες.
Δ.Σπ.
Διαβάστε To ιστορικό της μονάδας φυσικού αερίου στη Χαιρώνεια

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση ότι το αντίπαλο σύστημα έχει βάλει το χεράκι του σε δήθεν εμπιστευτικές πληροφορίες που αναπαράγονται και εδώ... Θέλουν να μας οδηγήσουν σε λάθος εκτιμήσεις... Εκτός και αν τους έχουμε για τόσο ανόητους ώστε να ανακυκλώνουν την ίδια μασημένη επιχειρηματολογία...

Ανώνυμος είπε...

Έχεις κάποια άλλη εκτίμηση;
Γιατί έτσι κιαλλιώς μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε σύμφωνα με αυτά που ξέρουμε.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε εκεί και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο μπορούμε καλλίτερα.
Είναι σίγουρο επίσης, ότι εκτός απο τα επιχειρήματα θα παίξουν και διάφορες πιέσεις.
Είδομεν.

Ανώνυμος είπε...

Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί
Να σηκωθούμε επάνω να φαίνονται μικροί

ένα σύνθημα παντός καιρού απο τις κινητοποιήσεις των ημερών

Ανώνυμος είπε...

εντωμεταξύ η ΕΝΕΛΚΟ έπιασε όλο τον κόσμο:
- τοπικά τον Αγνιάδη, πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητήριου,
τον Μπίνιο, του Δικηγορικού και τον Κουτσόπουλο του ΤΕΕ, τη δημοτική αρχή της Λιβαδειάς κλπ. κλπ., για να "σπάσουν" την εντύπωση ότι όλη η τοπική κοινωνία είναι κατά της επένδυσης
- κεντρικά το Μαξίμου, τα ξαδερφάκια, την Χαριλάου Τρικούπη, το Παπανδρέικο για τα υπόλοιπα κόμματα μάλλον δεν ενδιαφέρθηκαν

Ανώνυμος είπε...

h periohi tha einai gemati Αγιό Μπατσοί-ληδες logo politehniou kai exarhion

Ανώνυμος είπε...

Προτάσεις για τις εορτές :
νοικιάστε και δείτε
- V for Vendetta
- τα Παιδιά των Ανθρώπων.
Λίγο παλιότερα
- την τριλογία του Mad Max που προφητεύει έναν χαοτικό και βίαιο κόσμο μετά την εξάντληση των πετρελαίων,
- το εφιαλτικό και «οργουελιανό» Brazil του Terry Gilliam (1985)
- το οικολογικά προφητικό (1973) Soylent Green του Richard Fleischer.


Ταινίες, που «είδαν» την οικολογική καταστροφή συνδυασμένη με τον αυταρχισμό της εξουσίας, κοινωνίες σκοτεινές υπό την αυστηρή και αόρατη παρακολούθηση των αρχών που είναι εξοπλισμένες με τρομερή τεχνολογία, και, κυρίως κοινωνίες με ολιγάριθμες κάστες εξαιρετικά προνομιούχων και αμέτρητα πλήθη όχι φτωχών αλλά εξαθλιωμένων, με απρόσωπες «μαύρες» κυβερνήσεις να διοικούν με σιδηρά πυγμή προς «όφελος του λαού».

Και σε όλες, κυριαρχούσαν πάντα εικόνες εξεγέρσεων «τυφλών» γεμάτων οργή για την αδικία και την αμέτρητη δύναμη ελέγχου στη ζωή.

Ανώνυμος είπε...

τι απέγιναν όλοι αυτοί οι "συνετοί" πολίτες, οι υπέρμαχοι της ανάπτυξης; πείστηκαν και θα είναι μαζί μας την τρίτη;

Ανώνυμος είπε...

για την Ιωάννα Σ.:
με βάση προηγούμενο σχόλιο, εξτρα χαρτιά θα αποτελούν ίσως αποφάσεις ή και επιστολές στήριξης τοπικών φορέων αν και δεν βλέπω τι σχέση έχουν με τους αρχαιολογικούς χώρους και τη διάσωσή τους

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε cinefil.
Αχ! να δείτε παιδιά μια φανταστική ταινία που λέει για εξασθενές χρώμιο στην Αμερική....
Δάσκαλοι και καθηγητές! Βλέπουν τα έργα από καλλιτεχνικής πλευράς λόγω επιπέδου σπουδών και λόγω υψηλής παιδαγωγικής συνείδησης.
Και δεν έχουν ούτε χρόνο, ούτε κότσια να βγουν ακαι να παλέψουν όταν η καταστροφή χτυπάει την πόρτα τους.......
Μ΄όποιον δάσκαλο καθίσεις...
Ναξερα τι σκατά ιστορία διδάσκουν στα παιδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο εμποράκος της διαπλοκής και ο δικηγόρος της πλάκας, που έχει βουλώσει όλα τα φροντιστήρια της Λιβαδειάς.
Καημένη πόλη......

Ανώνυμος είπε...

η αίτηση της ενελκο για την επανεξέταση της εγκατάστασης αναφέρει τη διαφοροποίηση του μεγέθους και την μείωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και μόνο.
Αναφέρει επίσης ότι δεν είναι ολόκληρη η τοπική κοινωνία που αντιδρά αλλά ότι κάποιοι είναι μαζί της και προς απόδειξη των ισχυρισμών της επισυνάπτει επιστολή του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου
Μετά απο αυτό εμείς στη Χαιρώνεια λέμε στο δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει μια οδηγία που να λέει στους κατοίκους των δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας ότι κάθε φορά που θα θέλουν να ψωνίσουν θα βάζουμε δωρεάν λεωφορείο για Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

O mister Αγνιάδης πάλι μπέρδεψε το προσωπικό του συμφέρον με το Επιμελητήριο.
Πριν απο ένα μήνα "χάριζε" στην Εκκλησία τις δημόσιες εκτάσεις για να έχει γλύψιμο τους παναγιότατους, τώρα "χαρίζει" Χαιρωνεια- Δαύλεια- Λιβαδειά στον Κοπελούζο έναντι πινακίου φακής.
Πάντως το θέμα το ανέφερε για "ενημέρωση" στο ΔΣ του Επιμελητηρίου: Τους είπε ότι η μονάδα θα έχει 300! θέσεις εργασίας και όταν άλλος σύμβουλος τον διόρθωσε λέγοντάς του ότι θα έχει 5 θέσεις, αναδιπλώθηκε και έπεσε στις...15.
Κατόπιν τους είπε ότι διεμήνυσε στην ΕΝΕΛΚΟ ότι το επιμελητήριο θα συμφωνήσει μόνο εαν συμφωνήσουν και οι δήμοι της περιοχής.
Δυστυχώς τα παραπάνω ...ξέχασε να τα αναφέρει στην απο 26-11 επιστολή στήριξής του προς την εταιρεία με την οποία η ΕΝΕΛΚΟ επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα μιας κοινωνίας ενωμένης που αρνείται το εργοστάσιο.
Welldone mister iskariotis!
Πόσα ήταν άραγε τα αργύρια της προδοσίας;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί αποκαλείτε τον κύριο αυτόν Ιούδα Ισκαριώτη και αναρωτιέστε για τα αργύρια που έλαβε; Στέλεχος συγκεκριμένου κόμματος είναι και την πολιτική του, την πολιτική του νεοφιλευθερισμού προωθεί με συνέπεια.

Αν αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τους μικρομεσαίους, τους οποίους εκπροσωπεί, τουλάχιστον τυπικά, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει οι ίδιοι οι εκπροσωπούμενοι να το αντιληφθούν και να το λύσουν. Και, σε τελική ανάλυση, να αποφασίσουν αν θα συνταχθούν με τους εργαζόμενους ή με το κεφάλαιο σε μια εποχή που η οικονομική κρίση τους συμπιέζει ακόμα περισσότερο από ότι συνήθως τους συμπιέζει ο ανταγωνισμός με το μεγάλο κεφάλαιο.

Φαίνεται δε οτι η πολιτική των δύο εκπροσώπων του δικομματισμού [ΝΔ και ΠΑΣΟΚ]τους σπρώχνει προς την δεύτερη εκδοχή. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και με αυτό το πρίσμα πρέπει να εκτιμηθεί η στάση του κ. Αγνιάδη.

Αν, επίσης, αυτή η πολιτική που υποστηρίζει με συνέπεια, έχει επιπτώσεις δυσμενείς και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, π.χ. αγρότες, ή σε άλλους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των Βοιωτών, όπως στο περιβάλλον, στην πολιτιστική κληρονομιά κλπ ενώ ο ίδιος υποκριτικά παρουσιάζεται και υποστηρίζει το αντίθετο, θα του ταίριαζε καλύτερα το βιβλικό "ουέ υμίν γραμματείς και φαρισσαίοι, υποκριταί"

Ανώνυμος είπε...

δεκτό κιαυτό το βιβλικό ρητό

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΚΑΣ) ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ. ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ Ο ΛΙΑΠΗΣ (ΥΠΟΥΡ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.
ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΘΕΙ.
ΣΗΜΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 3 Μ.Μ., ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ, ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ.
ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΟΝΗΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΤΛΩΣ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΠΑΡΑΜΟΝΉ ΔΙΑΚΟΠΩΝ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ) ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΣΙΡΑΚΙΑ, ΛΑΚΕΔΕΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΒΟΛΤΑΡΙΖΑΝ ΣΤΗ ΔΑΥΛΕΙΑ, ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΝΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ, ΣΠΙΤΙ - ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΤΑΖΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ.
ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΛΑΚΕΔΩΝ ΑΓΟΡΑΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΑ 100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΕΣ.
ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ.
ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να μην χάσουμε μόνο το όποιο δίκιο μας παρασυρόμενοι από το έντονο κλίμα των ημερών. Ας φερθούμε σαν κύριοι και ας έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας για όποια ευκαιρία και παράθυρο μπορεί να ανόίξει όλη αυτή η ιστορία για τον τόπο μας.Να υπερασπίσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά,μόνο όμως όταν αυτή κινδυνεύει.