Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Εντονη ανησυχία στη Χαιρώνεια

Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23/12/2008:

Γιαννης Ελαφρος

Την έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής της Χαιρώνειας και ευρύτερα της Βοιωτίας προκαλεί η εσπευσμένη συζήτηση σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του αιτήματος της εταιρείας Enelco για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο φυσικό αέριο, στην περιοχή της Χαιρώνειας. Παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ είχε αποφασίσει στις 29 Ιουλίου 2008 με μεγάλη πλειοψηφία την απόρριψη της μονάδας, καθώς το γήπεδο εγκατάστασης βρίσκεται δίπλα στο πεδίο της ιστορικής μάχης της της Χαιρώνειας και γειτνιάζει με σημαντικές αρχαιότητες, ο υπουργός Πολιτισμού ανέπεμψε το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει μειώσει το ύψος και το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου της μονάδας (ισχύος 447 MW). Βεβαίως, δεν αλλάζει η ουσία της παρέμβασης, με αποτέλεσμα και οι τρεις γειτονικοί δήμοι (Λιβαδειάς, Χαιρώνειας, Δαύλειας) να αντιτίθενται. «Η επένδυση υποβαθμίζει τον ιστορικό χώρο, ενώ αποτελεί αφετηρία για τη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη», είπε στην «Κ» η κ. Δέσποινα Σπανούδη, εκ μέρους της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον. Ιδιαίτερα έχει προβληματίσει το γεγονός ότι οι κάτοικοι έμαθαν, όπως καταγγέλλουν, μόλις την Παρασκευή το βράδυ την ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ. «Κάποιοι θέλουν στο σκοτάδι την κοινωνία των πολιτών», είπε η κ. Σπανούδη.

Αναδημοσιεύση και σύνδεσμο έβαλαν αρκετά ιστολόγια και ευχαριστούμε θερμά (ενδεικτικά αναφέρουμε, θα υπάρχουν και άλλα που δεν τα έχουμε δει ακόμη)
http://lamianews.blogspot.com/
http://livadeiablog.blogspot.com/
http://thespiaka.blogspot.com/
http://lithanthrakas.wordpress.com/
http://e-efimerida.blogspot.com/

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΚΑΣ) ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ. ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ Ο ΛΙΑΠΗΣ (ΥΠΟΥΡ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.
ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΘΕΙ.
ΣΗΜΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 3 Μ.Μ., ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ, ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ.
ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΟΝΗΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΤΛΩΣ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΠΑΡΑΜΟΝΉ ΔΙΑΚΟΠΩΝ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ) ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΣΙΡΑΚΙΑ, ΛΑΚΕΔΕΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΒΟΛΤΑΡΙΖΑΝ ΣΤΗ ΔΑΥΛΕΙΑ, ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΝΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ, ΣΠΙΤΙ - ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΤΑΖΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ.
ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΛΑΚΕΔΩΝ ΑΓΟΡΑΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΑ 100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΕΣ.
ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ.
ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Η αναπομπή θεωρώ πως γίνεται για κάποιο λόγο. Σε άλλες καταχωρήσεις εδώ ειπώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει προτείνει μέτρα για μείωση της οπτικής όχλησης με τα αρχαία όπως το χαμήλωμα των κτιρίων. Υπάρχουν και άλλα τέτοια μέτρα; Ο σκοπός είναι να ζυγίσουμε το κατά πόσο επηρρεάζεται η πολιτιστική μας κληρονομια.

Ανώνυμος είπε...

γιατί να το ζυγίσουμε φίλε μου; σε τι θα ωφελήσει η μονάδα και πρέπει να το "ζυγίσουμε";
και εξάλλου ποιός μας ρώτησε ποτέ για τίποτε ώστε να το "ζυγίσουμε" ;
"ζυγίζουν" άλλοι μην ανησυχείς καθόλου
Αυτοί που έχουν και τις ζυγαριές και τα μαχαίρια και τα πεπόνια
Εξάλλου σαυτή τη χώρα όλα για κάποιο λόγο γίνονται : και τα Βατοπέδια και οι ζίμενς και τα χρηματιστήρια.
Όσο εμείς μένουμε θεατές τόσο οι άλλοι παίζουν μπάλα