Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Σα δεν ντρέπεσαι κύριε Λιάπη!


H αναμενόμενη απόφαση του ΥΠΠΟ για τη μονάδα φυσικού αερίου της ENELCO στη Χαιρώνεια, μετά την πανηγυρική απόρριψη της απο το ΚΑΣ, ανατράπηκε. Το θέμα αναπέμπεται τελικά απο τον ΥΠΠΟ, Λιάπη, στην συνεδρίαση του ΚΑΣ την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου. Ώρα 19.00 σήμερα, αναρτήθηκε η ημερήσια διάταξη για τη συνεδρίαση, ενώ μέχρι αργά το μεσημέρι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ δεν γνώριζαν τίποτε.
Ας σημειωθεί ότι οι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας εγκρίθηκαν παράνομα δύο φορές απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς να ζητηθεί η έγκριση του ΥΠΠΟ. Το θέμα ήρθε εκ των υστέρων στο ΚΑΣ, λόγω της τοπικής αντίδρασης, όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια για τη μονάδα.
Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες φορές είχαν προηγηθεί ανάλογοι αιφνιδιασμοί με αυτοψία στις 23 Ιουλίου και συζήτηση του θέματος στις 29 Ιουλίου (!), αλλά πολίτες και αιρετοί εκπρόσωποι είχαν ζωηρή και συντονισμένη συμμετοχή. Τώρα, πέντε μήνες μετά, επέλεξαν την παραμονή Χριστουγέννων, στις 3 το μεσημέρι.
Το καταλάβαμε κύριε Λιάπη ότι επιμένετε πάση θυσία να περάσετε το εργοστάσιο των ιταλών και του κ.Κοπελούζου. Αλλά δεν ντρέπεστε, υπουργός άνθρωπος, να παίζετε κρυφτούλι με τη μικρή μας κοινωνία;
Δ.Σπ.
Διαβάστε:
To ιστορικό της μονάδας φυσικού αερίου στη Χαιρώνεια

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα το έχουν πρώτο στην ημερήσια διάταξη.
1. Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της εταιρείας ENELCO A.E., για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, στην περιοχή Άγιος Βλάσιος, Δήμου Χαιρώνειας, Νομού Βοιωτίας. http://www.yppo.gr/2/kascont.jsp?obj_id=26991
Προσπαθούν να το περάσουν στα μουλωχτά. (βλ. ΜΟΥΛΩΧΤΟΣ: Ο ύπουλος, ο κρυψίνους, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή).
Πρέπει να πάμε όλοι έξω από το ΥΠΠΟ από το πρωί αν γίνεται και να διαμαρτυρηθούμε και να διαδηλώσουμε. Παιδιά οργανώστε το.
Ας είναι Χριστούγεννα.
ΘΑ τους τα χαλάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Να βάλει η Νομαρχία και οι Δήμοι Χαιρώνειας και Δαύλειας λεωφορεία να μεταφερθεί ο κόσμος της περιοχής μας στο Υπουργείο να μην τους αφήσουμε να πάρουν απόφαση.

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητέ φίλε Κ. χρειάζεται πράγματι μεγάλη κινητοποίηση, ίσως μεγαλύτερη απο κάθε άλλη φορά. Θα χρειαστούμε όσο περισσότερη δημοσιότητα γίνεται. Βοηθείστε και στείλτε και σε άλλα ιστολόγια και μέιλ τις αναρτήσεις μας.

Ανώνυμος είπε...

Δε υπολογίζουν τίποτε, δε σέβονται την Ιστορία, παραδίδουν τα πάντα στην πυρά.
Η παρουσία μας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην αφήσει περιθώρια για γνωμάτευση υπέρ του Κοπελούζου.
1. Οι πολιτικοί του νομού μας, οι Δήμαρχοι και ο Νομάρχης να προβούν άμεσα σε διαβήματα και να καλέσουν τον Υπουργό Λιάπη μέσα στο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ. Να του ζητήσουν να το πάρει επειγόντως πίσω γιατί επίκειται εξέγερση.
2. Να καλέσουμε όλους τους Βοιωτούς και να βάλουμε λεωφορεία να κατεβούμε στη συνεδρίαση.
3. Να μη τους αφήσουμε να πάρουν απόφαση.
4. Αν δε τα καταφέρουμε μέχρι εδώ πρέπει να κηρύξουμε ανοικτά πόλεμο στην κυβέρνηση, κάνοντας τα πάντα για να αναγκεστούν να οπισθοχωρήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται.Λίγα είναι τα ψωμιά τους και ο Λιάπης βιάστηκε να "κλείσει" την υπόθεση για τα πραγματικά αφεντικά. Τα δικά του και τα δικά μας.

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί ο Λιάπης ξεπέφτει τόσο και το αναπέμπει μόνος του το θέμα αντί να αφήσει την Εταιρεία να κάνει αίτηση θεραπείας;
Απλούστατον! γιατί η εταιρεία έχει μόνο μια φορά δικαίωμα να αιτηθεί θεραπεία ενώ ο Υπουργός μπορεί να το αναπέμψει όσες φορές θέλει.
Πάντως με όλα αυτά τα καμώματα φαίνεται ότι το ΚΑΣ πράγματι έχει μια κάποια αυτονομία απο την πολιτική ηγεσία και μάλλον τους -και μας- φοβούνται.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ;
(σκέφτηκε ο πονηρούλης υπουργός)

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΧΟΠΟΥΛΕ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Να κινητοποιηθεί άμεσα η παροικία των Βοιωτών στην Αθήνα. Να συνεδριάσει, να πάρει αποφάσεις, να δώσει δημοσιότητα, κεντρικές συνετεύξεις, να ειδοποιήσει όλο τον κόσμο. Ή μήπως περιμένει την Τρίτη, να φύγει για να μας έρθει εκδρομή.

Ανώνυμος είπε...

πολιτικοί που είναι υπάλληλοι- έτσι γίνονται τα τζάκια που κυβερνούν αυτή τη ξεφτιλισμένη χώρα

Ανώνυμος είπε...

Όταν όλα πάνε χάλια, υπάρχουν και χειρότερα.
Μια χώρα μπάχαλο, εντός ολίγου υπο επιτήρηση όπως δείχνουν τα πράγματα. Μια χώρα αλάνα για να παίζουν μπάλα κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες. Απο μια χώρα που τους Μισέληδες τους έχει υπουργούς, τι άλλο να περιμένεις;

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ENELCO ΣΤΗ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ

Ο Λιάπης ποτέ δεν υπέγραψε την υπουργική απόφαση που απέρριπτε την εγκατάσταση του εργοστασίου της ENELKO στον κάμπο της Χαιρώνειας. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με ψήφους εννέα υπέρ και πέντε κατά είχε απορρίψει πέντε μήνες πριν την επένδυση του Κοπελούζου. Στην πλειοψηφία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συμπεριλαμβανόταν και η ψήφος του Γ.Γ. του ΥΠΟ Δραβίλλα και της Γ.Δ. Αρχαιοτήτων Βασιλοπούλου. Η πολιτική ηγεσία δηλαδή του Υπουργείου είχε ταχθεί κατά της επένδυσης. Υπέρ της λειτουργίας του εργοστασίου είχαν ταχτεί μόνο οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Όλοι οι αρχαιολόγοι που δεν αντιλαμβάνονται στεγνά τεχνοκρατικά το θέμα είχαν, πολύ σωστά, ταχθεί κατά.

Ακλούθησε ένα απίστευτο παρασκήνιο. Μάθαμε ότι ο Κοπελούζος προσέγγισε τα μέλη του συμβουλίου και με «θεμιτά» και «αθέμιτα» μέσα τα «έπεισε» να αλλάξουν γνώμη. Αυτό θα φανεί και από την στάση τους στη συνεδρίαση της 23-12-2008. Παράλληλα ασκήθηκαν τεράστιες πιέσεις στα μέλη από τον ίδιο τον Λιάπη.

Έχουμε λοιπόν να θέσουμε τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα:

* Γιατί ο Λιάπης επαναφέρει για γνωμοδότηση το θέμα, κρυφά, παραμονές εορτών;
* Με ποία διαδικασία ο Λιάπης επαναφέρει το θέμα στο συμβούλιο;

Θα έπρεπε να έχει υπογράψει την Υπουργική απόφαση, σύμφωνη η αντίθετη με την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η ENELCO να έχει ασκήσει αίτηση θεραπείας η ιεραρχική προσφυγή και ο Λιάπης να έχει αναπέμψει στο συμβούλιο την Υπουργική απόφαση για νέα γνωμοδότηση μόνο αν η ENELCO προσκόμιζε καινούργια στοιχεία που να διαφοροποιούνται ουσιαστικά από αυτά που αρχικά είχαν κατατεθεί και με βάσει τα οποία είχε ληφθεί η αρνητική γνωμοδότηση.

* Ποια είναι τα νέα στοιχεία που διαφοροποιούν την νέα πρόταση. Μαθαίνουμε ότι αυτή αφορά τη μείωση κατά δέκα μέτρα του ύψους των εγκαταστάσεων. Εδώ όμως είναι η μεγάλη πλάκα. Η εισήγηση της επιτροπής αυτοψίας, η οποία απορρίφτηκε από το Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προέβλεπε την διπλάσια μείωση του ύψους των εγκαταστάσεων. Για ποια διαφοροποίηση μιλάμε λοιπόν; Έχουν την εντύπωση ότι οι παράνομες αυτές μεθοδεύσεις δεν θα απορριφτούν, πέρα από την ουσία, με την προσφυγή μας στο Συμβούλιο Επικρατείας;
* Ο Λιάπης πέρση, μετά το σκάνδαλο του Ζαχόπουλου, είχε με στομφώδες ύφος ανακοινώσει ότι θέλει στις γνωμοδοτήσεις ισχυρές πλειοψηφίες. Η γνωμοδότηση λοιπόν είχε παρθεί στην προηγούμενη εξέταση του θέματος με διαφορά τεσσάρων ψήφων. Δεν του φτάνουν;

Ας έρθουμε όμως στην ουσία του θέματος.

* Ο έφορος αρχαιοτήτων Αραβαντινός επί πέντε τουλάχιστον χρόνια έπαιζε κρυφτούλι με την εταιρία. Σε ερωτήσεις της αν ο χώρος εγκατάστασης του εργοστασίου είναι σε αρχαιολογικό χώρο, αυτός απαντούσε αρνητικά. Σε άλλη μεταγενέστερη ερώτηση εάν οι γραμμές υψηλής τάσης επηρεάζουν αρχαιολογικό χώρο και πάλι απαντούσε αρνητικά. Λέει ότι τα έγραφα αυτά δεν ανέφεραν τίποτα περί εργοστασίου. Λέει σαφώς ψέματα αλλά δεχόμενοι ότι έτσι είναι θα ρωτήσουμε: δεν αναρωτήθηκε, δεν υποψιάστηκε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια τι πράγμα θα εγκαταστήσουν σε έκταση πενήντα στρεμμάτων ή ότι το έγγραφο για γραμμές υψηλής τάσεις αφορά μεγάλη παραγωγική μονάδα ενέργειας και όχι ηλεκτροδότηση γεώτρησης; Γιατί τόσα χρόνια δεν ρωτούσε τον Δήμαρχο Χαιρώνειας, πριν απαντήσει στα έγραφα τι γίνεται στην περιοχή του; Εξ αρχής έπρεπε να αποκλείσει κάθε δυνατότητα εγκατάστασης λόγο της έμμεσης βλάβης των μνημείων. Αν μάλιστα δεν καλυπτόταν νομοθετικά θα μπορούσε μέσα σε τόσα χρόνια να έχει επεκτείνει τα όρια του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αποκλείσει κάθε δυνατότητα εγκατάστασης του εργοστασίου. Ο «πιάτσα» διαδίδει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν. Έτσι για να γνωρίζουμε τους συμμάχους μας και τι παιχνίδι παίζει αυτός ο κύριος.
* Ο Νομάρχης, άλλος όψιμος σύμμαχος μας, αφού είχε κάθε δυνατότητα να γνωμοδοτήσει αρνητικά κατά την περίοδο διαβούλευσης, όπως προβλέπει ο ενεργειακός νόμος Σουφλιά, λέει ότι δεν το πίρε χαμπάρι. Τώρα κατόπιν εορτής εναντιώνεται. Τι παιχνίδι έπαιξε ο Νομάρχης;
* Ο Δήμαρχος Χαιρώνειας τόσα χρόνια δεν μπορούσε να κινητοποιήσει τον κόσμο, να μην έχουν πουληθεί τα χωράφια στον Κοπελούζο; Περίμενε «αντισταθμιστικά οφέλη» όπως διαδίδει η πλευρά ENELCO;
* Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας, ο Σκορδάς, δεν έχει ακουστά το θέμα; Έχει κάνει έστω και μία στοιχειώδη παρέμβαση ή κάνει τον ανήξερο;
* Ο Λιάπης, ο κολλητός του Χριστοφοράκου της SIMENS, γιατί απέρριψε αρχικά την επένδυση. Μήπως γιατί το παιχνίδι παιζόταν με το Φώλια και αυτός ήταν στην απέξω; Τώρα γιατί το επαναφέρει; Μήπως γιατί μπήκε και αυτός στο κόλπο; Δεν τα είχε αρχικά βρει με τον Κοπελούζο η αυτός τον αγνόησε; Παραμονές ανασχηματισμού και ενώ ξέρει ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότατης να παραμείνει υπουργός, κυρίως λόγω εμπλοκής του με την SIMENS, έρχεται να την εγκρίνει. Για αυτόν όμως δεν αναρωτιόμαστε, ξέρουμε τι παιχνίδι παίζει.
* Τα μέλη της πλειοψηφίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αυτοί που προς τιμή τους απέρριψαν επιχειρηματολογώντας μάλιστα κατά του εργοστασίου της ENELCO και της καταστροφής που θα επιφέρει στις αρχαιότητες, θα μεταβάλουν άποψη; Για ποιο επιστημονικό κύρος θα υπερηφανεύονται στο μέλλον. Πως μέσα σε τέσσερεις μήνες θα μεταβάλλουν άποψη, χωρίς μάλιστα να προκύπτουν νέα στοιχεία. Πραγματικά θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τίποτα όρθιο δεν έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα. Θα υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη, επιβεβαίωση για ότι διαδίδεται περί πιέσεων του Κοπελούζου και του Λιάπη;
* Τέλος τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που μειοψήφησαν στην προηγούμενη απορριπτική απόφαση, δεν αντιλήφθηκαν και μάλιστα κατά την αυτοψία, ότι το εργοστάσιο θα καταστρέψει τις αρχαιότητες; Αυτοί βέβαια πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι οι πλέων έντιμοι της ιστορίας. Παίζουν εκούσια η ακούσια το παιχνίδι αταλάντευτα από την αρχή. Τίθεται όμως το ερώτημα τι παιχνίδι νομίζουν ότι παίζουν; Υπάρχει έστω και την τελευταία στιγμή η δυνατότητα να επανορθώσουν.



Μην τρέφουμε αυταπάτες η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έχει προαποφασιστεί. Δεν πρέπει να δεχτούμε, ο Κοπελούζος, οι Ιταλοί και ο Λιάπης να καταστρέψουν τη ζωή μας και την πολιτιστική μας κληρονομία.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ Κ.Α.Σ ΝΑ ΠΑΡΕΙ (ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ) ΑΠΟΦΑΣΗ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓEΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ 23/12/2008 ΣΤΙΣ 3μ.μ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Α.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως έχουμε μπερδέψει λίγο τα πράγματα;Η εγκατάσταση που θέλουν να χτίσουν στη Χαιρώνεια δεν είναι δα και το Αλουμίνιο...Ούτε τον τόπο θα μολύνει ούτε οι ντόπιοι θα ζημιωθούν, ούτε καν οι χώρα. Μην ξεχνάμε ότι η ΕΝΕΛ στην Ιταλία θεωρείται μια αξιόπιστη εταιρία με ευρεία δραστηριότητα κοινωνικής ευθύνης που επενδύει πολύ χρήμα όπου δραστηριοποιείται. Μήπως να ξανασκεφτούμε εάν η Βοιωτία χρειάζεται τις δουλειές που θα δημιουργηθούν, και πόσο μάλλον μήπως η Ελλάδα έχει ανάγκη την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας;Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που προμηνύονται.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αλλά δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι κάτι καλό θα βγεί από αυτή την υπόθεση.

Τόσες θέσεις θ'ανοίξουν ρε γαμώτο. Χρήμα στην περιοχή θα πέσει.Δεν μπορεί να μην βοηθήσει όλη αυτή η εγκατάσταση.

Δεν ξέρω είμαι πολύ μπερδεμένος με όσα διαβάζω....

sissi είπε...

Πιστεύω το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να κάνει σωστά τη δουλειά του. Όπως διεξήχθη η ψηφοφορία την πρώτη φορά, έτσι και τώρα εάν υπάρχουν νέα στοιχεία και τροποποιήσεις όπως ακούγεται,εκείνοι είναι οι ειδικοί να κρίνουν. Φοβάμαι πως πανικοβαλόμεθα άδικα, δεν ξέρω... Σε τελευταία ανάλυση εάν έχουν νέες προτάσεις μπορεί να επωφεληθούμε κι εμείς.Από που προκύπτουν όμως οι πληροφορίες για τη μείωση του ύψους των εγκαταστάσεων κατά δέκα μέτρα;Μόνο αυτό;Σίγουρα θα έχουν και πιο ισχυρά χαρτιά. Εξάλλου στις μέρες μας δεν είναι δα και αδύνατο να συμβαδίσει η τεχνολογία με την περιβαλλοντική συνείδηση...Γνωρίζει κανείς για άλλα προτεινόμενα μέτρα;

Κουμπάρα (+...κουμπαράκι!) είπε...

Καλά και τι θα βγει αν σταματήσουμε τη συνεδρίαση; Δεν θα επαναληφθει; Ο σκοπός είναι να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει εδώ. Θα καταστραφεί η πολιτιστική μας κληρονομιά ή θα χάσουμε μια ευκαιρία να αναδείξουμε τον τόπο μας;Ανησυχώ μήπως γίνει το δεύτερο γιατί συνήθως πρώτα ως λαό μας οδηγεί το πάθος και μετά η λογική. Όπως λέει κ ο ανώνυμος παραπάνω, κ εγώ φοιτήτρια στην Ιταλία, είχα ακούσει καλά πράγματα για την εν λόγω εταιρεία. Απλά μου λείπει η πληροφόρηση για τις νέες προτάσεις που λέτε ότι ενημερώθηκαν τα μέλη του ΚΑΣ.Θέλω να ακούσω πρώτα τις προτάσεις για να είμαι βέβαιη ότι δεν κρίνω προκατειλημένα και παρορμητικά.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λέτε παιδιά. Εγώ βέβαια δεν έχω ακούσει για την εταιρεία από το εξωτερικό αλλά έριξα μια ματιά στο ιντερνετ γιατί με φοβήσατε με όλα αυτά που διάβασα. Αν είναι να επενδύσει μακροχρόνια στην περιοχή έχει καλώς.Το συζητάμε το πράγμα.Ανώνυμε σχετικά με αυτά που λες περί κοινωνικής ευθύνης, αν εννοείς τα προγράμματα για προστασία του περιβάλλοντος, προβολή των τοπικών κοινωνιών και βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες κτλ που διάβασα στο site μακάρι αν τα εφαρμόζουν να μπορούσε και ο τόπος μας να επωφεληθεί (εφόσον κατασκευάσουν την εγκατάσταση πάντα)...αρκεί βέβαια να μην χάσουμε από αλλού!

Ανώνυμος είπε...

Αν γίνει αυτό το εργοστάσιο βρε ημιμαθείς, ποιός θα σταματήσει να γίνουν άλλα 40;
Και ποιός θα τους ελέγχει;
Τα υπουργεία;
Ποιός θα σταματήσει την Οινοφυτοποίηση της περιοχής;
Δε σας λέει τίποτε ένας καθαρός και αρχαιολογικός τόπος, με γη υψηλής παραγωγικότητας;

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά αυτές τις μαλ****ίες έχουμε ανάγκη; κάποιον ανώνυμο να τα χώνει σε όλους και να τα βάζει με όλα; φταίει ο αρχαιολόγος λέει, ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ο Γ.Γ, Λιάπης...Και κάποιον άλλον να τους λέει ημιμαθής...

Έλεος ρε π****στη. πάρτε και μάσκες να πάμε να σπάσουμε και τα μαγαζιά ,αν είναι έτσι. Εγώ λέω ν αφήσουμε τη φαγωμάρα μεταξύ μας και να δούμε τι θα κάνουμε. Εδώ δεν ξέρουμε τι θέλουμε καν. Ακόμα κι εδώ μέσα μερικοί υποστηρίζουν τον Κοπελούζο - ότι θα φέρει δουλειές...Δεν ξέρω... Το σίγουρο είναι οτι καλό είναι να αποφασίσουμε, το πολεμάμε το εργοστάσιο αν ναι πως; Ειδάλλως, να δούμε τις εναλλακτικές μας

Αλλά αυτές οι κατηγορίες εκ του ασφαλούς ξεφτίλα είναι και δείχνουν οτι είμαστε ανοργάνωτη μπάντα θλιβερούς μειοψηφίας ίση με όσους τα έκαναν λαμπόγιαλο πριν λίγες μέρες.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον όλες τις απόψεις, αλλά διερωτώμαι τρελά..... ''Καταστρέφεται όντως η πολιτιστική κληρονομά μας από μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και δε τόσο προηγμένη????'' και ειδικότερα με βασανίζει το εξής... ''Έκανε τίποτα ο κύριος δήμαρχος και δεν ξέρω ποιοι άλλοι παράγοντες.. για να μπορούμε να ζήσουμε με την πολιτιστική αυτή κληρονομιά??''

Εγώ είμαι από την περιοχή και την ποναω.. αλλα εξαιτίας οτι δεν βρίσκω τοπικα καμία εργασία αναγκαζομαι να μένω στην αθήνα.. γιατί να είμαι ενάντια σε μία επένδυση, που θα φέρει εισόδημα σε 45 οικογένειες για μία ζωή..?? Εγώ δεν πιστέυω ότι θα καταστρέψει απολύτως τίποτα.. γιατι ΑΠΛΑ χρησιμοποιεί φυσικό αεριο, γιατί απλα είναι μια αξιόπιστη εταιρεία...Επιτέλους τι άλλο θέλουμε???

Ανώνυμος είπε...

Τα παπαγαλάκια της εταιρίας εν δράσει. Τι άλλο να πουνε; ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΊΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥΣ.

Ας μας απαριθμήσει κάποιος τα αρνητικά. Επι τέλους. Ας τα πει πάλι στους κατοίκους.

Για να βρούνε δουλιά οι κάτοικοι γίνεται η επένδυση;

Με πόσα επιδοτείται ο Κοπελούζος;

Πόσο θα πουλάει το ρεύμα στη ΔΕΗ και πόσο θα το πουλάει η ΔΕΗ στους καταναλωτές;

Γιατί το φυσικό αέριο διατίθεται στους Βιομηχάνους σαν μέσο εκμετάλλευσης ενώ δεν διατίθεται στους πολίτες για άμεση χρήση;

Πόσα εκατομύρια κυβικά ρύπους θα παράγει κατ΄ έτος το εργοστάσιο;

Τι ποσοστό φυσικού αερίου θα σπαταλιέται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενώ αυτό αν δινόταν στη κατανάλωση από τους κατοίκους της περιοχής θα είχαμε μια πολύ μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωσή της;

Τι επιπτώσεις θα έχει στην παραγωγική διαδικασία μιας περιοχής που σωστά έχει χαρακτηριστεί σαν υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας;

Σε εποχές κρίσης και μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού τι χρειάζεται η αύξησή της;

Ποιος θα σώσει τον κόσμο στις δύσκολες μέρες που έρχονται; Τι θα τρώει; ηλεκτρική ενέργεια, σωλήνες ή αλουμίνιο;

Όσο για το "ήθος" της εταιρίας να μην τα παραλέμε. Θα το δούμε στο ενδεχόμενο, ο μη γένοιται, ενός ατυχήματος στο μέλλον σε αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη φορά δεν θα περιμένω από κανένα Νομάρχη, Δήμαρχο, βουλευτή να σταθεί στο πλευρό μας. Όπως δε θα περιμένω και από εκείνους - Χαιρωνιάτες και άλλους - που δε μιλούν για το εργοστάσιο γιατί το βλέπουν ως το Ελ Ντοράντο της ανάπτυξης.

jk είπε...

@Ανώνυμος
20 Δεκέμβριος 2008 6:38 μμ

Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις σου.
Άμεσα λοιπόν υποβολή αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή των εργασιών, πάσης φύσεως εργασιών συμπεριλαμβανομένων των εργασιών εκσκαφών και αντιστηρίξεων.
Έτσι το 'έργο' αναγκαστικά σταματάει. Μετά θα χρειαστεί συνεχής εγρήγορση.
Πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι, για να αποτραπεί πίεση από πολιτικούς στο ΣΤΕ, κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη για άρση της αναστολής. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι στην κατάσταση σήψης που έχουμε περιέλθει σαν χώρα, ακόμα και το ΣΤΕ δεν είναι αδιάβλητο. (Με τέτοιου είδους παρασκηνιακές διαδικασίες καταστράφηκε το βόρειο τμήμα της Καδμείας στην Θήβα, για την επέκταση του Μουσείου).
Αρχίζοντας λοιπόν, αμέσως, πρέπει να διοριστεί δικηγόρος για την υποβολή της αίτησης αναστολής. Και όσον το δυνατόν περισσότερη δημοσιότητα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι εντυπωσιακό το πόσες πληροφορίες μαζεύτηκαν εδώ.
Για να τα περί ανάπτυξης και θέσεων εργασίας: οι μονάδες φυσικού αερίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Το αντίστοιχο εργοστάσιο των ΕΛΠΕ που είδαμε στη Θεσ/νικη είχε 15 θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 12 αφορούσαν πτυχιούχους με υψηλή ειδίκευση, σχετική προυπηρεσία κλπ κλπ.
Επίσης:
- σήμερα θα καίει φυσικό αέριο, αύριο αναλόγως των διακυμάνσεων κλπ θα καίει ίσως κάτι άλλο (γίνεται).
- στη Βοιωτία, στήνονται σήμερα 11ίδιες μονάδες (5 έχουν ήδη ξεκινήσει) άρα εδώ δεν μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για δυό τρείς Πτολεμαίδες
- σύμφωνα με τους αναλυτές όλο αυτό το ενδιαφέρον των ευρωπαικών ενεργειακών πολυεθνικών δεν αφορά την ελληνική αγορά αλλά τη ΝΑ Ευρώπη (έννούσαν και αυτό, όταν μας έλεγαν ότι με τους νέους αγωγούς η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος)
- άρα στο χώρο που στήνεται το πρώτο εργοστάσιο, αύριο η ενελκο θα ζητήσει πιθανόν και δεύτερο ή και τρίτο (και τότε δεν θα υπάρχει πια κάτι να χαθεί) όπως κάνει ο Μυτηλ. με την εντεσα στην Αντίκυρα.

Αν λοιπόν ο/οι ανώνυμοι που επιχειρηματολογούν περί ανάπτυξης είναι ειλικρινείς στον προβληματισμό τους τότε θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι
- αυτές τις ελάχιστες θέσεις που ίσως δημιουργηθούν θα πρέπει να τις πληρώσουμε πανάκριβα,
- θα πρέπει να ξεχάσουμε κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης σε ένα τόπο - θάλαμο αερίων
- και ότι τελικά είναι όχι απλώς αντί -αναπτυξιακη αλλά και παντελώς ασύμφορη οικονομικά για την τοπική κοινωνία μια τέτοια προοπτική.
Είναι όμως πολύ συμφέρουσα για όλους τους εμπλεκόμενους και δυστυχώς η κυβέρνηση μάλλον υιοθέτησε τη λογική "ότι προλάβουμε, να κάνουμε ".

Ανώνυμος είπε...

Σωστά όλα και επειδή η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ αντιμετωπίζει κινηματικά κυρίως και όχι με την προσφυγή μόνο στους θεσμούς τα προβλήματα, σήμερα, Κυριακή, να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού της.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, μια και το σκέφτηκες δεν το συγκαλείς κιόλας;

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, συνέλευση στη Λιβαδειά. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Λιβαδειάς έχουν ήδη ενημερωθεί. Όποιος άλλος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μας.

Ανώνυμος είπε...

Οσοι από εμάς θεωρούμε εαυτούς συμμέτοχους στον αγώνα για ένα καλύτερο (ή λιγότερο κακό) αύριο έχουμε και την ευθύνη των λόγων και των πράξεών μας.
Διάβασα εύστοχους προβληματισμούς αλλά και ανέξοδες κινδυνολογίες. Για όσους πραγματικά νοιάζονται, δεν είναι το περιβάλλον, δεν είναι τα αρχαία... Το θέμα συμπυκνώνεται στα εξής ερωτήματα: υπάρχει όραμα για τον τόπο; ποιος μπορεί να το κάνει πράξη (και όχι κούφιες εξαγγελίες); πώς το όραμα αυτό παντρεύεται ή συγκρούεται με έργα τύπου Enelco;

Οι καταγγελίες είναι τζάμπα. Ποιος θα πραγματώσει μια πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης; Έως πότε θα μένουμε έξω από το παιχνίδι, στο ίδιο έργο θεατές;

Ανώνυμος είπε...

Και τι είδους όραμα θα είναι αυτό χωρίς το περιβάλλον και χωρίς τα αρχαία;
Όσο για τις καταγγελίες σε διαβεβαιώ ότι μόνο τζάμπα δεν είναι. Έχουν κόστος όχι απλώς ακριβό αλλά πανάκριβο.

Ανώνυμος είπε...

Περιληπτικά περί οράματος αναφέρονται στην επόμενη ανάρτηση

Ανώνυμος είπε...

πάντος το όραμα των εκάστοτε Δημάρχων ..είναι να μένουν πιστοί στις ''γραμμες'' τους..