Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Πόσο ακριβά πληρώνουμε τη ρύπανση στην ηλεκτροπαραγωγή;

Επτά στις δέκα πιο ρυπογόνες μονάδες ανήκουν στη ΔΕΗ
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΔΕΗ συνεχίζει να ρυπαίνει πολύ περισσότερο από όσο δικαιούται σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης (ΕΣΚΔΕ) για την περίοδο 2008 – 2012. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος ρυπαντής της Ελλάδας, θα πρέπει να δαπανά ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια (έως το 2012) και δισεκατομμύρια (από το 2013) για αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης.
Ειδικότερα για το 2008, η ΔΕΗ εξέπεμψε συνολικά περί τα 52 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 18% τα συνολικά δικαιώματα ρύπανσης που της αναλογούν βάσει του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης. Περισσότερα στην ανακοίνωση της GREENPEACE
Πίνακες και με επεξεργασμένα στοιχεία απο την απογραφή των ρύπων και ένας εκτενής σχολιασμός απο τους Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα: Και πάλι πρωτιά στους ρύπους από την ηλεκτροπαραγωγή Και όπως πάντα η περιβαλλοντική επιβάρυνση έχει και την οικονομική της διάσταση: "....η προσφυγή στην εξαγορά δικαιωμάτων ρύπων επιβαρύνει το κόστος των παραγόμενων προϊόντων. Αυτό αφορά, κατά κύριο λόγο, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κάτι που αποτυπώνεται, πολύ συχνά τελευταία, στις αναλύσεις των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ). Το πρόβλημα θα φτάσει σε ιδιαίτερη όξυνση, καθώς, από το 2013 οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι αναγκασμένες να εξαγοράζουν το 100% των εκπομπών των ρύπων που παράγουν."

Δεν υπάρχουν σχόλια: