Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Εξασθενές χρώμιο και στην Εύβοια

Απο το Δίκτυο της Εύβοιας, η ακόλουθη ανακοίνωση

Τι γίνεται με το εξασθενές χρώμιο στα Μεσσάπια και Αρτάκη ;
Ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας (Διεύθυνση περιβάλλοντος) στις 10-6-2009 με έγγραφό της που κοινοποιεί σε διάφορους φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα αποτελέσματα αναλύσεων νερού, του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών, από δέκα επτά σημεία του Δήμου Μεσσαπίων και μία θέση του Δήμου Ν.Αρτάκης, μετά από καταγγελίες των τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων και πολιτών της περιοχής.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι τρομακτικά :
Σε όλα τα σημεία ανιχνεύθηκαν ολικό χρώμιο κατά πολύ μεγαλύτερο από τα επιτρεπόμενα όρια αλλά και εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο και δεν θα έπρεπε να ανιχνεύεται καθόλου. Ενδεικτικά σε μια γεώτρηση στο Μεσσάπιο ανχνεύθηκε ολικό χρώμιο 130 μγραμ./λίτρο και εξασθενές χρώμιο 128 μγραμ/λίτρο (!!!)
Τα νούμερα αυτά είναι τρομακτικά και ανησυχούν όλους και κυρίως τους κατοίκους της περιοχής και όλοι ανέμεναν από τις αρμόδιες αρχές (τοπική και νομαρχική αυτοδιοίκηση) να ενημερώσουν υπεύθυνα για την κατάσταση και τα μέτρα που θα παρθούν. Αντί για αυτό στις 22 Ιουνίου 2009 έχουμε ένα έγγραφο που υπογράφεται από τον αντινομάρχη κ. Αδάμ το οποίο περιλαμβάνει αποτελέσματα χημικής εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους όπως λέει, του πόσιμου νερού των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Μεσσαπίων για το ολικό χρώμιο χωρίς να
αναφέρεται καθόλου στο εξασθενές χρώμιο. Και το κυριότερο η ενημέρωση αυτή του κ. Αδάμ δεν συνοδεύεται από τις σχετικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους. Τις αναλύσεις του νερού όμως δεν τις υπογράφουν οι αντινομάρχες αλλά οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς.
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και χρειάζεται πρώτα απ’όλα μια υπεύθυνη ενημέρωση και απάντηση από όλους τους αρμόδιους.

Υπάρχει τελικά εξασθενές χρώμιο στο Μεσσάπιο και στην Ν. Αρτάκη και σε τι ποσότητες ;
Εάν τελικά ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στην περιοχή δεν πρέπει να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι φορείς από ποια βιομηχανική δραστηριότητα προέρχεται ;
Τι έχει γίνει με τις καταγγελίες για απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων των Οινοφύτων στην περιοχή του Μεσσάπιου ;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και χρειάζονται υπεύθυνες απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας. Την Νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την Κυβέρνηση. Σε μια περιοχή με πάνω απο είκοσι χλιάδες κατοίκους δεν μπορούν να παίζουν κάποιοι με την υγεία τους.

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας
Χαλκίδα 2-7-2009

*Την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών θα βρεθούν εκπρόσωποι του Δικτύου με δημοσιογράφους και πολίτες των Ψαχνών για να συζητήσουν για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου

1 σχόλιο:

Μαργαρίτα Καραβασίλη είπε...

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ http://www.facebook.com/l/;http://www.youtube.com/watch?v=wlAhFwEM20I