Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Kύκνειο άσμα για τον Ελικώνα; Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας

Μέρα με τη μέρα, αρχίζει να αποκαλύπτεται σε όλους τους Βοιωτούς, η κρισιμότητα της σημερινής περιόδου, για το μέλλον του τόπου μας και την ζωή μας, σ’ αυτόν. Η Βοιωτία, η γη, η θάλασσα και οι άνθρωποί της, δέχονται σήμερα μια ολομέτωπη επίθεση. Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος και τις υπηρεσίες του, έχουν επιλέξει τον τόπο μας, για την εφαρμογή καταστροφικών επιλογών, με γνώμονα μόνο την εξυπηρέτηση των δικών τους, ιδιοτελών και εντελώς στενών συμφερόντων.
Μπορεί βέβαια, για κάποιους λίγους, το μοντέλο «ανάπτυξης» των Οινοφύτων - Σχηματαρίου να είναι ιδανικό και να επιθυμούν να το εφαρμόσουν σε όλη τη Βοιωτία. Ας αναρωτηθούμε όμως, όλοι εμείς οι υπόλοιποι, αν επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια τέτοια Βοιωτία, ας αναρωτηθούμε τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» στη Βοιωτία και στους ανθρώπους της.
Κεντρικό στοιχείο αυτών των επικίνδυνων επιλογών για τον τόπο μας, αποτελεί η επιδίωξη να γίνει η Βοιωτία το νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο, που στο ορατό μέλλον θα πλησιάζει, αν δεν τα ξεπερνά, τα μεγέθη του λιγνιτικού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας. Eργοστάσια, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, καίγοντας φυσικό αέριο, λυματολάσπη, σκουπίδια και δεν ξέρουμε τι άλλο. Υπερβολικά πολλά και ανεξέλεγκτα αιολικά «πάρκα» στις ομορφότερες κορυφές μας. Γραμμές μεταφοράς του ρεύματος, με πυλώνες και καλώδια, που θα διασχίζουν την Βοιωτία, πάνω και κάτω, κάθετα και οριζόντια, κατακερματίζοντας το φυσικό τοπίο. Αυτό είναι το καινούριο εφιαλτικό σκηνικό που στήνεται στον τόπο μας.
Ένα κρίκο σε αυτή την καταστροφική αλυσίδα αποτελούν και οι επεμβάσεις στον Ελικώνα. Ο κεντρικός ορεινός όγκος του Ελικώνα αλλάζει όψη. Χωρίς να εξαιρείται η κορυφή του, μετατρέπεται σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο εκατοντάδων ανεμογεννητριών, μεγάλου αριθμού υποσταθμών και υποδομών μεταφοράς. Τα πρώτα αιολικά πάρκα, ο υποσταθμός και οι δύο πρώτες γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης μας προϊδεάζουν για το μέγεθος της καταστροφής πολύτιμων δασικών εκτάσεων, για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για την υποβάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και για την πλήρη απαξίωση της προσπάθειας για μια ήπια ανάπτυξη στην περιοχή.
Διακόσιες πενήντα, περίπου, ανεμογεννήτριες και οι απαραίτητες γραμμές μεταφοράς (πυλώνες, κολώνες, υποσταθμοί) αναμένεται να καταλάβουν κάθε βουνοκορφή από το Δίστομο μέχρι τη Θίσβη. Αριθμός που αντιπροσωπεύει το 6,5 % των αδειών που έχουν δοθεί πανελλαδικά και που, με βάση τις επίσημες προβλέψεις, θα αντιπροσωπεύει το 12-13 % του εγκατεστημένου, σε όλη την Ελλάδα, δυναμικού το 2010. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Οι δραστηριότητες αυτές θα συμπαρασύρουν νέες βλαπτικές δραστηριότητες, όπως έχει, κιόλας, φανεί με τις αδειοδοτήσεις για μεταλλεία βωξίτη στην Αρβανίτσα και με τις αθρόες αιτήσεις για νέα λατομεία.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ήμασταν και είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας. Επιθυμούμε την κατασκευή αιολικών πάρκων. Πόσα όμως θα εγκατασταθούν, πού και πώς;
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε, όσους υποκρίνονται και στο όνομα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταστρέφουν το περιβάλλον, προσθέτουν νέες εστίες ρύπανσης, ακυρώνουν προσπάθειες ήπιας ανάπτυξης χρόνων, στραγγαλίζουν αισθητικά – οικονομικά – κοινωνικά τις τοπικές κοινωνίες, ενδιαφερόμενοι μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον και τα δικά τους κέρδη.
Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πρότασή μας για το άνοιγμα μιας διαδικασίας ανοιχτής διαβούλευσης, σε επίπεδο νομού και, ειδικότερα, στην περιοχή του Ελικώνα. Η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει ενημέρωση για το σύνολο των έργων που σχεδιάζονται, αποφάσεις των δημοτικών και του νομαρχιακού συμβουλίου για τον τρόπο με τον οποίο “οραματίζονται” το μέλλον του νομού και των επιμέρους δήμων, για την χωροταξία και τον καθορισμό χρήσεων γης, για τα εργαλεία της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται. Θα συνεχιστεί με ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και ενημερώσεις και με διαδικασίες που θα αποτυπώνουν τις διαθέσεις και τις σκέψεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τη στάση τους σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, σαν αυτές που σχεδιάστηκαν ερήμην τους. Και θα μπορεί να ολοκληρωθεί με μια συνεκτική πρόταση – απόφαση για την επιβίωση και το ξαναζωντάνεμα του ορεινού όγκου του Ελικώνα.
Όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο και συνολικό σχέδιο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες των κατοίκων και την προστασία της φύσης θα είμαστε αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής στην ευρύτερη περιοχή του Ελικώνα και θα αποδοκιμάζουμε την παθητική στάση της τοπικής και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που έχουν περιοριστεί σε ρόλο θεατή, αν όχι χειροκροτητή της καταστροφής.
Την Τρίτη 6 Οκτώβρη, προχωρήσαμε στην κατάληψη του Δημαρχείου Κορώνειας και εκφράσαμε την οξύτατη διαμαρτυρία μας για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορώνειας, με την οποία γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επέκτασης των υφιστάμενων και υπέρ της νέας εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ανατρέποντας προηγούμενη δική του απόφαση και σε αντίθεση με την προσφυγή, που έχει το ίδιο καταθέσει, στο ΣτΕ, κατά της υφιστάμενης εγκατάστασης!!!
Δυστυχώς η «ακατανόητη» αλλαγή στάσης του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κορώνειας δεν είναι η μοναδική. Παρόμοια φαινόμενα «επιφοίτησης» έχουν καταλάβει κατά καιρούς και άλλους εκπρόσωπους μας, στην τοπική αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής.
Την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας. Ανάμεσα στα θέματά του και η γνωμοδότηση για τα νέα αιολικά πάρκα. Καλούμε την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αντισταθεί σε αυτό το διαρκές έγκλημα, να βάλει τέρμα στην υποταγή και στις συνδιαλλαγές με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Είναι καιρός να αναγνωρίσει τον υπερτοπικό χαρακτήρα του προβλήματος, να πάψει να οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Καλούμε όλες και όλους να είμαστε εκεί

Να μην αφήσουμε την ιστορία να γράψει, ότι, επί των ημερών μας, καταστράφηκε ο Ελικώνας.

Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας
Ομάδα πολιτών Κορώνειας
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: