Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ελικώνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς


Στις σημερινές φωτογραφίες φαίνονται τα «έργα ανάπτυξης», για την κατασκευή της γραμμής μεταφοράς, υπερυψηλής τάσης, για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από το μελλοντικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στην Θίσβη (ΘΗΣ Θίσβης), προς την Πέτρα.
Υπενθυμίζουμε ότι η γραμμή μεταφοράς ξεκινά από τον υποσταθμό υπερυψηλής τάσης, δίπλα στο εργοστάσιο, ανηφορίζει προς την Αγία Άννα (δίπλα στον Πευκιά) και συνεχίζει, παράλληλα και σε απόσταση 40 μέτρων από την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης, μέχρι την Πέτρα.
Είναι σαφές και οδυνηρό συνάμα, ότι και αυτή η γραμμή περνά μέσα από το δρυόδασος της Στριγανιάς, στην Κορωνεια, ώστε να αποτελειώσει, ότι απόμεινε από την προηγούμενη επέμβαση.
Μάλιστα θα ακολουθήσουν και άλλες… από τα τοπικά αιολικά πάρκα. Η νέα γραμμή:
- θα έχει τάση 400 KV -ενώ η υπάρχουσα έχει τάση 150 KV
- θα τοποθετηθούν 66 πυλώνες, πολύ μεγαλύτεροι από τους υπάρχοντες
ενώ η έκταση που θα ξεχερσωθεί είναι 61.825 τ.μ. για την εγκατάσταση των πυλώνων και άλλα 66.502 τ.μ. για τους δρόμους πρόσβασης (η έκταση αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης, γιατί στην πράξη…).
Φυσικά, θα υλοτομηθούν και όσα δέντρα βρίσκονται κάτω από τις γραμμές, για να μην πάρουν φωτιά, αν και πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν ξεχνάμε ότι η μεγάλη φωτιά που απείλησε τη Θίσβη και τα Χώστια το περασμένο καλοκαίρι, ξεκίνησε απο την περιοχή του εργοταξίου της γραμμής μεταφοράς.

2 σχόλια:

Κορώνεια είπε...

Στην πρώτη φωτο φαίνεται ο γερανός, που τοποθετεί τον πυλώνα. Η κατασκευή κάθε πυλώνα είναι ένα μικρό εργοτάξιο. Φυσικά τα έργα προχωρούν απροσκοπτα.
Που σαι Δημαρχέ μας που θα σταματούσες το έργο.
Στην δευτερη φωτό απεικονίζεται ένας από τους πολλούς δρόμους πρόσβασης που έχουν ανοιχθεί για τις ανάγκες του έργου.

Ανώνυμος είπε...

Ισχύει ότι για κάθε 10 MW ανεμογεννητριών χρειάζεται και μία γραμμή μεταφοράς μέσης τάσης; To είχα συζητήσει κάποτε με άνθρωπο της ΔΕΗ αλλά δεν είμαι σίγουρος.