Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Θήβα- Αλιβέρι, Αδελφές πόλεις στη βιομηχανική ρύπανση και την επιχειρούμενη καύση απορριμμάτων

Απο τους ενεργούς πολίτες του Αλιβερίου, ειδοποιηθήκαμε για ένα ακόμη κρούσμα "μεταφοράς" αποβλήτων στην Εύβοια. Επιχειρήσεις "ανακύκλωσης" απο την περιοχή Θήβας , κατηγορούνται για παράνομη διάθεση αποβλήτων - για τα οποία πιθανότατα έχουν ήδη πληρωθεί και εκδώσει πιστοποιητικά.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 3.30 το μεσημέρι. Αστυνομικοί, κατόπιν καταγγελίας και με την παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων, συνέλαβαν επ' αυτοφώρω δύο φορτηγά αυτοκίνητα με ρυμουλκούμενα να αποθέτουν στον σκουπιδότοπο του Αλιβερίου αγνώστου ταυτότητας υλικά παρουσία του χειριστή τού μηχανήματος επίχωσης των σκουπιδιών του Δήμου. Όπως διαπιστώθηκε δεν ήταν η πρώτη φορά πού κάτι τέτοιο συνέβαινε. Τα φορτία δεν διέθεταν κανένα συνοδευτικό έντυπο μεταφοράς ούτε κάποιο πιστοποιητικό ταυτοποίησης του υλικού. Τα μέλη του Δ.Σ. αμέσως κατήγγειλαν το γεγονός, στον αρμόδιο Αντινομάρχη Περιβάλλοντος, στον Αναπληρωτή Δήμαρχο, στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και στους εκπροσώπους Δημοτικών παρατάξεων.Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο σύλλογος, το αστυνομικό τμήμα του Αλιβερίου τους πληροφόρησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ότι με εντολή της Εισαγγελείας οι οδηγοί αφέθηκαν ελεύθεροι και τους επετράπη να παραλάβουν τα αυτοκίνητα φορτωμένα με τα "ύποπτα" υλικά (πλαστικά συσκευασίας και μεταφοράς -Big bag- με περίεργο περιεχόμενο) τα οποία οδήγησαν σε άγνωστο μέρος. Επεβλήθη πρόστιμο 3.000 ευρώ για τροχαία παράβαση στο ένα από τα δύο αυτοκίνητα και η μήνυση θα ακολουθήσει το δρόμο της. Τα αυτοκίνητα έχουν έδρα το Βασιλικό στο Δήμο Ληλαντίων (μη όμορος Δήμος), κατά δήλωση των οδηγών τα υλικά προέρχονταν από τη Θήβα και φορτώθηκαν από εταιρεία πού υποτίθεται ότι κάνει ανακύκλωση.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου σημειώνει ότι τρία είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα παραπάνω:
"- Για πολλοστή φορά δεν εφαρμόστηκε ο ν.1650/1986 περί προστασίας του Περιβάλλοντος.
- Είναι τουλάχιστον εγκληματικά αυτά πού συμβαίνουν στο σκουπιδότοπο Αλιβερίου. Χωρίς φύλακα, όπως υποχρεούται να έχει ο Δήμος, με ανεξέλεγκτη διαχείριση, με παράνομο υπάλληλο στο σκουπιδότοπο ...συνταξιούχο της ΔΕΗ, όποιος θέλει πετάει ότι θέλει από όλη σχεδόν την Εύβοια εδώ στο Αλιβέρι. Είναι ντροπή για τον τόπο αυτή η εικόνα του σκουπιδότοπου στο Δήμο μας. Φαίνεται πώς δεν είναι τυχαία η επιλογή της καύσης των σκουπιδιών της Αθήνας στο Αλιβέρι. " Περισσότερα
Άλλη μια περίπτωση που οι πολίτες καλούνται να περιφρουρήσουν τα αυτονόητα.
Δέσποινα Σπανούδη

1 σχόλιο:

συνεχίστε είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι αρχές βασίζονται στην αφασία μας για να κάνουν οτι κάνουν