Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Mε την άδεια του Νομάρχη, συνεχίζεται η ρύπανση του Κορινθιακού απο την κόκκινη λάπση του Αλουμινίου

Επέτρεψε τελικά ο Νομάρχης στο Αλουμίνιο της Ελλάδας, να χρησιμοποιεί την θάλασσα ως χωματερή βιομηχανικών καταλοίπων. Η σχετική άδεια, εκδόθηκε μετά απο περιπέτειες καθώς καθυστερούσε πάνω απο ένα χρόνο ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τη Νομαρχία και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Φυσικά όλο αυτό το διάστημα το Αλουμίνιο της Ελλάδας συνέχιζε να ρίχνει την βιομηχανική του λάσπη στη θάλασσα όπως και τα προηγούμενα 50 χρόνια: χωρίς νόμιμη άδεια!
Επειδή όμως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αφού υπάρχουν αντιδράσεις (κυρίως απο την Άρτεμη, τη Συμπαράταξη και το δίκτυο των συλλόγων και κινήσεων του Κορινθιακού), τελικά εκδόθηκε και η απαραίτητη άδεια.

Ας θυμηθούμε κάποιες συμπτώσεις:
1. Το Σεπτέμβρη του 2007 το Ν.Σ. ομόφωνα απέριψε την ΜΠΕ εφαρμογής των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ. Ταυτόχρονα δήλωναν πομπωδώς αναρμοδιότητα υπογραφής της άδειας διάθεσης της ερυθράς ιλύος.
2. Πέρυσι, το Νοέμβρη του 2008, το ΕΛΚΕΘΕ απέστειλε επίσημο έγγραφο σε ΥΠΕΧΩΔΕ και Νομάρχη, αναφέροντας ότι είχε ανησυχητικά αποτελέσματα σε μετρήσεις και ζητώντας να γίνει έρευνα. Απάντηση δεν πήρε απο κανένα.
3. Τον ίδιο μήνα αντιπροσωπεία της Συμπαράταξης επισκέφθηκε το Νομάρχη ζητώντας του να προσφύγει κατά απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, στηριζόμενος σε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που γνωμοδοτούσε αρνητικά (υπό την πίεση εκατοντάδων πολιτών που ήταν παρόντες). Ο νομάρχης αρνήθηκε.
4.Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι μετρήσεις συνεχίστηκαν και κατέδειξαν εφιαλτική ρύπανση σε καρκινογόνους ρύπους . Ο κ.Μυτηλιναίος μήνυσε (;) μελετητές και πολίτες.
5. Η μελέτη παρουσιάσθηκε σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αντίκυρα με μεγάλη συμμετοχή πολιτών. Κανείς δεν ήρθε απο τη Νομαρχία και απο τους βουλευτές του νομού αν και είχαν όλοι προσκληθεί.
6. Αντίθετα άπαντες οι τοπικοί "παράγοντες" έκαναν παρέλαση και δηλώσεις παηγυρίζοντας την γαλάζια σημαία στον Αη-Σίδερη. Μερικοί μάλιστα αναφέρθηκαν και στους "συκοφάντες" που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.
Θα επανέλθουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: