Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η ώρα της κρίσης για τα απόβλητα της ΕΑΒ

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ η οποία θα κρίνει αν θα παραμείνει «παγωμένη» η απόφαση της νομαρχίας Βοιωτίας για σφράγισμα των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ εξαιτίας της έλλειψης άδειας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
. Η επικείμενη απόφαση θα ισχύσει μέχρι την έκδοση νέας (οριστικής αυτή τη φορά) που θα προκύψει από τη εκδίκαση της υπόθεσης στις 16 Μαρτίου 2011.
Ομως, κάτοικοι και φορείς των Οινοφύτων που εδώ και χρόνια πρωτοστατούν στον αγώνα για τον καθαρισμό του Ασωπού εγείρουν πλήθος ερωτημάτων για σειρά εγγράφων που η ΕΑΒ έχει κατεθέσει σε δικαστικές και νομαρχιακές αρχές και στα οποία ισχυρίζεται, όπως αναφέρουν, ότι τα απόβλητά της είναι εντός προδιαγραφών, σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν από το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ και φέρουν την υπογραφή του ειδικού γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και μέχρι πρότινος επικεφαλής του εργαστηρίου Ανδρέα Ανδρεαδάκη.
Ειδικότερα, σε δικόγραφο που κατέθεσε η ΕΑΒ στο Ε' τμήμα του ΣτΕ στις 28 Ιανουαρίου 2010 αναφέρεται:
«Η ΕΑΒ έχει αναθέσει τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων των υγρών αποβλήτων της δραστηριότητας του εργοστασίου της στο εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (υπεύθυνος καθηγητής ΕΜΠ Ανδρέας Ανδρεαδάκης). Εκ των μετρήσεων αυτών συνάγεται ότι όλες οι ποιοτικές παράμετροι των υγρών αποβλήτων είναι εντός των ορίων της κείμενης νομοθεσίας».
Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι η ανάθεση της διενέργειας των αναλύσεων είχε γίνει προ του ελέγχου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ).
Και νέο πρόστιμο
Πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος μετά από ελέγχους που διενήργησαν στην ΕΑΒ το Δεκέμβριο του 2007 διαπίστωσαν παραβάσεις σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και σε σχέση με τα λουτρά επιμεταλλώσεων. Για τους λόγους αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 150.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νέο πρόστιμο στην ΕΑΒ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Σε άλλο έγγραφο της εταιρείας με ημερομηνία 28/12/2009 προς τη νομαρχία Βοιωτίας σημειώνεται: «Η ΕΑΒ έχει αναθέσει τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων των υγρών αποβλήτων του εργοστασίου στο εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΕΜΠ. Εκ των μετρήσεων αυτών συνάγεται ότι όλες οι ποιοτικές παράμετροι των υγρών αποβλήτων είναι εντός των ορίων της κείμενης νομοθεσίας».
Ο Αθανάσιος Παντελόγλου, μέλος του Ινστιτούτου ΙΤΑΠ που πρωταγωνιστεί στην ανάδειξη του προβλήματος του Ασωπού, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας: «Δεν υπάρχει περίπτωση 240.000 κυβικά μέτρα νερού που μπαίνουν στην παραγωγή της ΕΑΒ να βγαίνουν σαν αστικά λύματα. Είναι ειδικά βιομηχανικά επικίνδυνα υγρά λύματα και οφείλουν να τα οδηγούν σε επεξεργασίες εξουδετέρωσης και καθαρισμού», υποστηρίζει.
Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέας Ανδρεαδάκης σε δηλώσεις του στην «Κ.Ε.» τονίζει ότι «τα αποτελέσματα αφορούν συγκεκριμένα δείγματα που έφερναν εκπρόσωποι της εταιρείας στο εργαστήριο όποτε οι ίδιοι επέλεγαν. Αργότερα ζήτησαν να βοηθήσουμε και στη δειγματοληψία, η οποία γινόταν σε χρόνο και θέσεις που η ΕΑΒ μας υποδείκνυε. Υπογράψαμε μάλιστα και σχετικό συμφωνητικό το 2007. Ομως, αυτή η διαδικασία με κανένα τρόπο δεν συνιστά παρακολούθηση της συνολικής ποιότητας των λυμάτων και συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. Αν μας ζήταγαν κάτι τέτοιο θα βάζαμε δικούς μας όρους και βεβαίως θα απαιτούσαμε η δειγματοληψία να γίνεται όποτε ζητήσουμε εμείς». Και υπογραμμίζει: «Εάν, και στο βαθμό που χρησιμοποιούν τις αναλύσεις του ΕΜΠ ως πιστοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται συνολικά τα απόβλητα, κακώς το πράττουν».
Οι δειγματοληψίες
Επιστημονικές πηγές ωστόσο σημειώνουν δηκτικά ότι «δεν είναι δυνατό να χαλάει ο κόσμος με τον Ασωπό, να έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τους επιθεωρητές, να γίνονται επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό και στο εργαστήριο υδάτων του ΕΜΠ να αποδέχονται τη διενέργεια μεμονωμένων δειγματοληψιών».
Τον περασμένο Μάρτιο η διευθύντρια του εργαστηρίου (ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης παραιτήθηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα στο ΥΠΕΚΑ) έστειλε στην ΕΑΒ επιστολή στην οποία αποσαφήνιζε ότι «το εργαστήριο δεν έχει καμιά συμμετοχή στη διαμόρφωση της στρατηγικής ελέγχου και παρακολούθησης της εγκατάστασης και της ποιότητας των αποβλήτων».
Οπως τονίζουν εκπρόσωποι της εταιρείας, «η συνεργασία με το εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Από αυτό λαμβάνονται τα δείγματα. Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των δειγμάτων αυτών έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων. Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2010 η ΕΑΒ έχει συνάψει σύμβαση με το εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος (υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Λοϊζίδου) του ΕΜΠ». Ταυτόχρονα διενεργούν ελέγχους τρεις ακόμη πιστοποιημένες εταιρείες.
«Ενώ το ποτάμι είναι ρυπασμένο, κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν παραδέχεται ότι φταίει. Το έγκλημα στον Ασωπό είναι ένα έγκλημα χωρίς ενόχους», υποστηρίζει ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης, μέλος του ΙΤΑΠ.
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: