Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Εγκ-λύματα από βιολογικούς

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σαν να μην έφτανε που η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανυπαρξία συστημάτων βιολογικού καθαρισμού, ειδικά στις μικρότερες πόλεις, διαπιστώνεται τώρα ότι σειρά βιολογικών συστημάτων, ειδικά κοντά σε βιομηχανικές περιοχές, λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις ή ως «ξέφραγα αμπέλια».

Οι φωτογραφίες είναι από την πρώτη περσινή αυτοψία στα Οινόφυτα. Εδώ τα λύματα κυλούν σε ρυάκι μετά την υποτιθέμενη επεξεργασία στον βιολογικό.
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος προγραμματίζουν αυτοψίες στα συστήματα βιολογικών καθαρισμών που υποτίθεται ότι λειτουργούν καθώς στα Οινόφυτα οι ελλείψεις επιμένουν παρά τους αλλεπάλληλους ελέγχους, ενώ στις Ερυθρές Δ. Αττικής διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι ο βιολογικός καθαρισμός είναι απλώς κανάλι διόδου των αποβλήτων με «την είσοδο ανοικτή και αφύλακτη».
Για τον βιολογικό καθαρισμό που καλύπτει την περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου-Δηλεσίου (περίπου 20.000 κάτοικοι που το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζονται), οι ανησυχίες εκφράστηκαν έντονες τα τελευταία χρόνια -ειδικά μετά το 2007 που διαπιστώθηκε επισήμως το πρόβλημα με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο νερό ύδρευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, έγινε αυτοψία τότε όπου όλα βρέθηκαν καλώς καμωμένα πλην της έλλειψης κάποιων αδειών.
Χρειάστηκε να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις για να γίνει τελικώς αυτοψία από εξειδικευμένο προσωπικό του Συνηγόρου του Πολίτη στις 29 Σεπτεμβρίου 2009, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές. Διαπιστώθηκε τότε σωρεία κενών και παραλείψεων που παραβίαζαν συγκεκριμένες απαιτήσεις της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων... διαβάστε όλο το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: