Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Πράσινη διαχείριση απορριμμάτων

Πρόληψη-ανακύκλωση-κομποστοποίηση

Των ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΥΡΚΙΤΣΟΥ και ΗΡΩΣ ΖΕΡΒΑΚΗ
Τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει ίσως τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και καλούνται όλοι οι Ελληνες να σηκώσουν τεράστια βάρη για να ξεπεραστεί, η απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ σχεδιάζει για την Αττική την ακριβότερη και προβληματικότερη δυνατότητα διαχείρισης απορριμμάτων ολοκληρώνοντας σειρά λανθασμένων και αδιαφανών επιλογών των χρόνων που προηγήθηκαν, χωρίς καν να έχει δρομολογήσει, ως ώφειλε, τις απαραίτητες ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικά αποδεκτές πολιτικές, που έχει τόσο ανάγκη η Αττική.
Ετσι, σήμερα φθάνοντας στο «και πέντε» προσπαθεί η απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ να προχωρήσει στο σχέδιο που έχει εκπονήσει, για την παράδοση της τελικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής σε μεγαλοεργολάβους. Το σχέδιο είναι απλό, επιλέγοντας την ακριβότερη δυνατή επιλογή, οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν. Για το λόγο αυτό, την επιπλέον τεράστια χρηματοδότηση θα τη βάλουν οι ιδιώτες, που ως αντάλλαγμα: α) θα χρεώνουν για τουλάχιστον 25 χρόνια τους ΟΤΑ με δυσβάστακτα «τέλη εισόδου» και β) θα πάρουν και επιδότηση από το τέλος ΑΠΕ (θεωρώντας μεγάλο μέρος της καύσης απορριμμάτων ως βιομάζα), ώστε να μπορέσουν έτσι να διασφαλίσουν τα κέρδη τους για δεκαετίες.


Διαβάστε περισσότερα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο δρόμος είναι προαποφασισμένος και δεν μιλάμε για σειρά λανθασμένων επιλογών αλλά για συγκεκριμένο στόχο. Καύση και πάλι καύση. Και διπλασιαμό ή τριπλασιασμό των δημοτικών τελών για να λειτουργούν τα πανάκριβα εργοστάσια μηχανικής διαλογής (που πλασάρουν δήθεν για μηχανική αανακύκλωση) και που τελικά το μόνο που θα παράγουν είναι υλικό καύσης. Γιατί εμείς οι Έλληνες εξακολουθούμε να έχουμε την κακή συνήθεια να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και οι φλούδες κάνουν κακό στην καύση. Θα το καταλάβει ο κόσμος στην τσέπη του και στον αέρα που θα αναπνέει αλλά θα είναι πια αργά. Δεν έχω ελπίδα.