Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αναστολή εργασιών στο "Μελίσσι" και άλλα νέα από τον Ελικώνα

Προσωρινή αναστολή εργασιών στο “Μελίσσι”

Προσωρινή αναστολή εργασιών στο αιολικό πάρκο, στη θέση “Μελίσσι”, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από σχετική αίτηση και προσφυγή του δήμου Θίσβης. Να, λοιπόν, που υπάρχουν και καλά νέα. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι γνωστό αν και πότε θα εκδικαστεί η κύρια αίτηση αναστολής εργασιών. Επίσης, στη συζήτηση της ΜΠΕ του αιολικού πάρκου, στη θέση “Καλντερίμι”, τόσο το δημοτικό συμβούλιο Θίσβης (23/4), όσο και το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας (26/4) έδωσαν αρνητική γνωμοδότηση.

Νέες αιτήσεις

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν και αντιστροφή της κατάστασης. Αντίθετα, κάτω από τη σκέπη των ρυθμίσεων του νέου νόμου, πλέον, για τις ΑΠΕ η όρεξη μεγαλώνει. Αυτό το αποδεικνύουν και οι νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν τους τελευταίους μήνες στη ΡΑΕ.

Δείτε εδώ πίνακα με τις νέες αιτήσεις για το νομό Βοιωτίας.

Και, επίσης, μια εκτίμηση για το ουσιαστικό περιεχόμενο των αλλαγών που φέρνει ο καινούργιος νόμος για τις ΑΠΕ.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Παλιοβούνα

Έχουμε ενημερώσει για τη σημαντική καθυστέρηση (από το Δεκέμβρη) της διεύθυνσης δασών ν. Βοιωτίας να υιοθετήσει την αρνητική γνωμοδότηση του δασαρχείου Λιβαδειάς, για την επέκταση του υφιστάμενου αιολικού πάρκου της Αγίας Άννας – Κορώνειας, στη θέση “Τούμπα”, στην Παλιοβούνα. Πριν λίγες μέρες, πληροφορηθήκαμε ότι ο νέος προϊστάμενος της διεύθυνσης δασών κ. Γρίβας, επέστρεψε τη γνωμοδότηση στο δασαρχείο, ζητώντας πρόσθετες εξηγήσεις. Είναι φως φανάρι ότι βρισκόμαστε σε μπροστά σε μια προσπάθεια πίεσης προς το δασαρχείο, ώστε να αλλάξει τη στάση του. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι του δασαρχείου δεν θα θυσιάσουν την επαγγελματική και προσωπική τους αξιοπρέπεια για να εξυπηρετηθούν κάποια οικονομικά συμφέροντα.

Ο δήμος Κορώνειας ξεπουλάει

Αντίθετα με το δασαρχείο, ο δήμος Κορώνειας δεν έχει τέτοιες αναστολές. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν λίγες μέρες, η συνδιοίκηση Νταλιάνη – Βαρελά οδήγησε σε απόφαση να ανοίξει η διαδικασία ενοικίασης δημοτικής έκτασης στα χειμαδιά, στην εταιρεία ΓΚΑΜΕΣΑ Ενεργειακή. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, στη θέση “Αρβανικός”, έχει χωροθετηθεί σε έκταση, που κατά το 1/3 της είναι δημοτική. Η απόφαση πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες (παλιά μου τέχνη … κόσκινο). Αναφέρθηκε ότι το τίμημα θα είναι 18.000 ευρώ το χρόνο, για 150 στρέμματα. Η σχετική γνωμοδότηση του δασαρχείου (5708/3-12-2008) κάνει λόγο για 1.010,81 στρέμματα δημοτικής έκτασης (από τα 3.525,996, συνολικά).

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτή η διαφορά. Έχει αλλάξει κάτι; Και το δεύτερο: ακόμα κι αν δεχτούμε την εκδοχή των 150 στρεμμάτων, αυτό σημαίνει ότι το τίμημα ανέρχεται σε 10 ευρώ το μήνα, ανά στρέμμα. Φοβάμαι ότι οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν περισσότερα για το δικαίωμα βόσκησης. Το ποσό αυτό παρουσιάστηκε σαν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων του δημοτικού συμβούλου κ. Βαρελά. Ο ίδιος πρόκειται να εκτελέσει εργολαβία στο συγκεκριμένο έργο, ενώ έχει αναλάβει και την κατασκευή του δρόμου Σταυρός – μονή Οσίου Σεραφείμ, που είναι η “ανταποδοτική” εισφορά της ΓΚΑΜΕΣΑ. Η διαφωνία μας, φυσικά, δεν είναι στο θέμα του αντιτίμου, αλλά στην ίδια την κατασκευή της εγκατάστασης. Ωστόσο, έχει μια αξία να επισημαίνουμε και τον κατήφορο που έχει πάρει ο δήμος Κορώνειας.

Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, το νομαρχιακό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας είχαν γνωμοδοτήσει θετικά και το δημοτικό συμβούλιο Θίσβης αρνητικά. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχει εκδώσει απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Εκδηλώσεις με επίκεντρο τον Ασωπό

Από το κέντρο Ελικώνας λάβαμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει μαζί με άλλους φορείς, αφιερωμένων στον Ασωπό ποταμό.


παρουσίαση-πρόγραμμα

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ (ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ) αλλά και φωνή παραλογισμού

..........Συνάδελφοι-ες ο καβγάς με την ΔΕΗ ξεκίνησε με υπαιτιότητα του δικού μας εργοδότη από την θέληση του να εκμεταλλευτεί, το άνοιγμα στην αγορά ενέργειας για τους ιδιώτες, που εφάρμοσαν κάτω από της οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και οφειλόταν στην διπλή ιδιότητα του, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ΔΕΗ αλλά και ο μεγαλύτερος καταναλωτής και μάλιστα με ειδικές τιμές. Ήταν σίγουρο λοιπόν ότι ακριβώς από αυτήν την διπλή ιδιότητα και τα αντίθετα συμφέροντα που έπαιρνε στην ίδια μασχάλη θα προέκυπταν προβλήματα. Τα οποία και νωρίς είδαμε και προειδοποιήσαμε. Συμμετείχαμε λοιπόν στης παρεμβάσεις που έγιναν και στο υπουργείο αλλά και με την ΓΕΝΟΠ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία, ζητώντας από το υπουργείο την δέσμευση του γι αυτό. Και δεν θελήσαμε με την στάση μας να γίνουμε το σκαλοπάτι του εργοδότη για να πετύχει τους δικούς του στόχους που δεν συμπίπτουν με τους δικούς μας.
Από την ΓΕΝΟΠ ζητήσαμε την αλληλεγγύη των εργατών της ΔΕΗ (που για να την πάρεις θα πρέπει και σύ να σταθείς αλληλέγγυος σε αυτούς) και που η κόντρα του προέδρου μας με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ για την υποστήριξη προς αυτούς ήταν η κύρια αιτία να μην βγει το κοινό ανακοινωθέν.
Η στάση μας συνάδελφοι δεν άφηνε το περιθώριο για έναν ηλίθιο πόλεμο «αλουμινανθρώπων με δεητζιδες» όπως ορισμένοι ονειρεύονταν. Και που σίγουρα θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το κύρος του Σωματείου μας σε όλη την χώρα.
Ποιοι λοιπόν είναι αυτοί που παίζουν με τους θεσμούς; Για χάριν μάλιστα των συμφερόντων του εργοδότη;
Κατηγορηθήκαμε για την υποστήριξη που δώσαμε με την παρουσία μας σε διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε αυτούς που θέλουν να κλείσουν το εργοστάσιο του αλουμινίου.
Συνάδελφοι οι περιβαλλοντολόγοι δεν ζητούν το κλείσιμο του εργοστασίου αλουμινίου αλλά να μην υλοποιηθούν τα σχέδια του ιδιώτη για μετατροπή του κόλπου σε αποχετευτική λεκάνη του ενεργειακού πάρκου. Μια πραγματικότητα που θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα ζωής και την υγεία των παιδειών μας και των ανθρώπων τις περιοχής και του περιβάλλοντος, σε στεριά και θάλασσα. Ένας κλειστός τόπος από τα βουνά που έχει γύρο γύρο, γεμάτος καμινάδες. Γι αυτό άλλωστε ακόμα και οι τοπικές κοινωνίες με τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια εναντιώθηκαν ως ένα βαθμό.
Εμείς και οι οικογένειες μας που ζούμε στην άμεση περιοχή δεν μπορούμε να εκφράσουμε την εναντίωση μας σε μια τέτοια επιδείνωση των όρων ζωής;
Έχετε ακούσει γι αυτούς τους συνδικαλιστές που λοιδορούσαν οι παλαιότεροι για την στενοκεφαλιά τους, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την συνδικαλιστική ιστορία του τόπου που έλεγε το εξής: Όταν αποφασίστηκε η επένδυση για τα καπό στην ηλεκτρόλυση που θα μείωναν το ανθυγιεινό στο χώρο εργασίας κάποιοι εναντιώθηκαν για να μην χάσουν λέει το ανθυγιεινό επίδομα του 25%. Φαντάζεστε συνάδελφοι της ηλεκτρόλυσης να δουλεύετε σε ένα τέτοιο περιβάλλων για να μην κινδυνεύατε να χάσετε το επίδομα όπως επικαλούταν ο αείμνηστος.
Γίνετε συνάδελφοι φανερό πως ένας τέτοιος συνδικαλισμός είναι χρήσιμος μόνο για να κρατά τα δίκια του εργοδότη. Και είναι αδιάφορο αν αυτές οι θέσεις οφείλονται σε στενοκεφαλιά, η σε εσκεμμένη εργοδοτική υπαγόρευση, το αποτέλεσμα είναι ότι πολεμούν στο πλευρό του.
Κατηγορηθήκαμε συνάδελφοι-ες για μη αναγνώριση της συγκυρίας και ότι ζητάμε ακατόρθωτα πράγματα παρασέρνοντας σας στην καταστροφή. Γι αυτούς βλέπετε το να χρησιμοποιεί ο κάθε εργοδότης τις επιδοτήσεις δημόσιου χρήματος όπως αυτός θέλει καταπατώντας τις υπογραφές στις συμφωνίες εντάσσετε στις προϋποθέσεις ύπαρξης της επιχειρηματικότητας. Μα αυτή δεν είναι η αιτία που έχουμε γεμίσει με επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα (δημόσιες επιδοτήσεις) που εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε, ενώ αυτοί επικαλούνται το ιερό δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν τα «λεφτά τους». Το εις υγεία του κορόιδου δεν μας πάει καλά στα αυτιά.
Το αίτημα να επιστραφεί το αποθεματικό ή η ενεργειακή μονάδα που κατασκευάστηκε για την ΑΤΕ, είναι ακατόρθωτο και καταστροφικό;
Σε αυτό το ακατόρθωτο όμως η διεύθυνση απάντησε, ότι η ΣΗΘ δεν αποχώρησε και δεν θα αποχωρήσει από την ΑΤΕ.
Και αντί το ΔΣ του σωματείου μας να θέση αμέσως θέμα για το εργασιακό των συναδέλφων, που εργάζονται εκεί (μισθολογικά, παροχές, συνδικαλιστική κάλυψη) χρησιμοποιεί τις δικαιολογίες από τις εργασιακές μεθοδεύσει της διεύθυνσης, για να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη των συναδέλφων μας στης όρεξης του επιχειρηματία.
Λίγο πριν ανακοινώσει ότι η ΣΗΘ τελικά δεν αποχωρεί από την ΑΤΕ, η διεύθυνση άλλαξε την σύμβαση στους εργαζόμενους της και ενώ πληρώνονταν από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ τώρα πληρώνονται από την ΜΟΒΑΛ ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Τη συμβαίνει; Ποιους κοροϊδεύουν; Δεν πρέπει να το μάθουμε;
Δεν πρέπει να μάθει ο κόσμος στην γύρο περιοχή για το πώς θεωρεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας την ανάπτυξη σε αυτήν; Όταν για να τους πείσει να συναινέσουν στα επιχειρηματικά του σχέδια τους έταζε, μεταξύ ούζου και μεζέ, θέσεις εργασίας που θα δημιουργούσε και τώρα βλέπουμε στις επιχειρήσεις να εργάζονται ξένοι κακώς αμειβόμενοι εργάτες που του προμηθεύουν οι εταιρίες ενοικίασης από τα σκλαβοπάζαρα της γης και που τους ασφαλίζουν με τρία ευρώ το κεφάλι στις χώρες προέλευσης. Τσουβαλιάζοντας τους μάλιστα δέκα δέκα στον οικισμό των Άσπρων Σπιτιών.
Αυτή την ανάπτυξη θέλουν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής;
Αυτές είναι οι πολιτικές με τις οποίες οι επιχειρηματίες θα συμβάλουν στην διάσωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μας;
Γίνετε προφανές λοιπόν συνάδελφοι το ποιον συμφέρει να κλείνουμε τα μάτια σε όλα αυτά και να επιστρέψουμε στην εποχή που όλα ήταν ήρεμα και καλά με την πλειοψηφία της ΑΣΚΕ. Ο στρουθοκαμηλισμός (να χώνεις το κεφάλι σου στην άμμο για να μην βλέπεις τον κίνδυνο που πλησιάζει) δεν έσωσε ούτε την Στρουθοκάμηλο και δεν μπορεί να σώσει ούτε τους όψιμους μιμητές της.
Για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις πρέπει να αναγνωρίζουμε και να διατυπώνουμε καταρχήν τα προβλήματα όσο επώδυνα και να είναι και όχι να κάνουμε πως δεν υπάρχουν.
Τα κάστανα είναι στην φωτιά και ζητούν επιτακτικά αυτούς που θα τα βγάλουν.

Ταυτόχρονα όμως θα ήθελα να σας μεταφέρω από την ίδια πηγή άποψη εργαζομένου και Αντικυραίου, όπως αυτή έχει αναρτηθεί στι ίδιο site.
Καμμιά φορά τα λόγια είναι περιττά.

" Χαρακτηριστική η ομιλία του πρώην μέλους του ΔΣ που αποχώρισε, για προσωπικούς λόγους και προσφάτως επέστρεψε στην ΑΣΚΕ, προοριζόμενος μάλιστα για ηγετική θέση, Γερακιός.
Καταφέρθηκε εναντίον των Ανεξάρτητων σαν «τυχοδιώκτες» γιατί λέει ότι με την θέση για υπεράσπιση του δημόσιου χαραχτήρα της ΔΕΗ, στέκονται στο πλευρό της ΓΕΝΟΠ και ενάντια στον εργοδότη μας…
Μας κατηγόρησε ότι με την προσοχή που δίνουμε στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που ανησυχούν για την μόλυνση του Κορινθιακού από την συνεχιζόμενη ρίψη της λάσπης, από την αλουμίνιον, αλλά και από την επιβάρυνση που θα φέρει η κατασκευή τριών ενεργειακών μονάδων στον κόλπο της Αντίκυρας, είναι σαν να ζητάμε (!) το κλείσιμο του εργοστασίου."

Πηγή: anexartitoi.gr

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ο Ασωπός πρέπει να περιμένει

Μήνες αφότου η ΥΠΕΚΑ εξήγγειλε τα νέα μέτρα για τον Ασωπό- η εξυγίανση του οποίου αποτέλεσε και κεντρικό στόχο για το νεοσύστατο Υπουργείο- εξαγγέλθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταργεί την προηγούμενη του '69. Το ποτάμι παραμένει αποδέκτης των επεξεργασμένων βιομηχανικών λυμάτων, μειώνονται μόνο οι τιμές των ρύπων και ορίζεται ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι άδειες των βιομηχανιών. Ωστόσο ο έλεγχος, οι περιβαλλοντικές υποδομές και η αποκατάσταση των βλαβών παραμένουν ακόμη ζητούμενα. Μόνο για το ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα, δεν αναρωτιόμαστε. Όπως πάντα αυτοί που δεν φταίνε.
Δέσποινα Σπανούδη

Αναθεώρηση της ΚΥΑ για τον Ασωπό


Υπεγράφη η ΚΥΑ με τίτλο «Καθορισμός Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων στον ποταμό Ασωπό και Οριακών Τιμών Εκπομπών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού».
Για να διαβάσετε την ΚΥΑ κλικάρετε ΕΔΩ

«Τρύπια» ασπίδα για Ασωπό σχολιάζει ο ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ στην Ελευθεροτυπία:
Ασπίδα προστασίας, προς το παρόν χωρίς... χερούλια, στον Ασωπό ποταμό δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. ... Συνέχεια

Παράνομες οι εξορύξεις στην Οίτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Ομίλου Φίλων του Δάσους (Φθιώτιδα) Λαμία, 18-5-2010

Η εξορυκτική δραστηριότητα στη θέση «Κοκκινόβραχος», στον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Οίτης ήταν από την αρχή παράνομη. Ουδέποτε εκδόθηκε έγκριση επέμβασης, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Η λειτουργία μεταλλείων εξακολουθεί να γίνεται κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των Εθνικών Δρυμών, εθνικού και κοινοτικού.
Περισσότερα

Για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια

Ρόδος, 12/05/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του 1ου ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ στο ΑΚΚΟΥΓΙΟΥ (Δελτιο τύπου / 12-05-2010)
Ανακοινώθηκε σήμερα η υπογραφή συμφωνίας ύψους 20 δισεκατομυρίων δολλαρίων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή του 1ου πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια της Μεσογείου.
Για την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου Θανάσης Αναπολιτάνος έκανε την εξής δήλωση:
«Είναι μία απόλυτα αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί την μόνιμη παρουσία της πυρηνικής απειλής στην περιοχή μας. Με αυτή την απόφαση αναλαμβάνεται ένα τεράστιο ρίσκο για το Περιβάλλον, την Ειρήνη και την ίδια τη Ζωή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.
Κατ’ επανάληψη και με επιχειρήματα, που αποδεικνύουν οτι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά ειδικότερα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή όχι μόνο είναι εξαιρετικά επισφαλής, αλλά και ναρκοθετεί όλη την περιοχή, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου και δεκάδες άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα, έχουν απευθυνθεί κατά καιρούς στην Ελληνική Κυβέρνηση και έχουν ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Δυστυχώς, καμμία απολύτως πρωτοβουλία, παρά τις εκκλήσεις, δεν αναλήφθηκε. Οι ευθύνες που αναλαμβάνει η γειτονική χώρα είναι τεράστιες. Ευθύνες όμως αναλαμβάνουν και όλοι όσοι είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν αυτό το έγκλημα και δεν το έκαναν μέχρι τώρα.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου σε συνεργασία με οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση της αποτροπής εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις, τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη».

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (ή πως αντιλαμβάνονται κάποιοι τις θάλασσές μας)


Μετά τις εισαγωγές LNG, ο Μυτιληναίος, σε συνεργασία με τον Βαρδινογιάννη, δρομολογεί τη δημιουργία υπεράκτιου terminal LNG. Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή (επένδυση ήθελα να πω!!), η πρώτη ανάλογου είδους που θα γίνει στη χώρα μας, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των δύο ομίλων, τόσο για ηλεκτροπαραγωγή όσο και για βιομηχανική χρήση.
Η περιοχή εγκατάστασης του υπεράκτιου terminal δεν έγινε γνωστή προς το παρόν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, εξετάζονται τρεις περιοχές και η επιλογή της μιας από αυτές θα γίνει σε συνάρτηση με την εξέταση τοπικών μεταβλητών. Όπως είπε ο Μυτιληναίος οι πλωτοί σταθμοί LNG έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος κατασκευής από τους χερσαίους καθώς δεν υπολογίζεται ο κίνδυνος σεισμού στην κατασκευή τους. (sic)
Σε αυτήν τη φάση ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο εταιρίες που διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία, την αμερικανική Golar και την ευρωπαϊκή Excellerate (το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου κατέχει η γερμανική RWE), για την αγορά ή μίσθωση πλοίου, το οποίο θα αγκυροβοληθεί σε παράκτια περιοχή και θα εξοπλιστεί με μηχανές εξαερίωσης. Το κόστος εκτιμάται στα 200 εκ Ευρώ. (Ωρέ τί λες!!)
Εξ’ άλλου η κατάργηση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), που κατάρτιζε μελέτες για την εθνική ενεργειακή στρατηγική, είναι γεγονός ο Μυτιληναίος σε αντικατάσταση των ανεξάρτητων από έναν μήνα ανέθεσε στον ΙΟΒΕ την εκπόνηση ανάλογης μελέτης για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με ορίζοντα 25ετίας.

Και εγώ νοιώθω εθνικά υπερήφανος και οι λόγοι πολλοί.
Πρώτα από όλα επιτέλους οι ιδιώτες καθορίζουν το ενεργειακό μας μέλλον. Επομένως θα γίνουμε όλοι πλουσιότεροι.
Ύστερα δεν ανησυχώ για τους σεισμούς αφού εξασφαλίζεται η επιβίωσή μου. Αφήστε και τις θέσεις εργασίας (όπως στις ηλεκτροπαραγωγές ντε!!) αλλά πρωτίστως για την ανάπτυξη του τόπου.
Τι και άν στο Κλήβελαντ το 1994,σε μία από τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που σημειώθηκε έκρηξη σκοτώθηκαν 128 άτομα.
Τι και άν τον Ιανουάριο του 2004, το ατύχημα σε τερματικό LNG στην Skikda της Αλγερίας σκοτώθηκαν 27 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100 εργαζόμενοι .
Τι και αν στην ακτή του Maine, Long Island Sound , στο Αμέρικα ντε, ο σχεδιασμός τερματικού σταθμού LNG γνωστός σαν Broadwater Energy, έχει ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες και πολλοί πολιτικοί ανάμεσα τους και η Χίλαρι Κλίντον έχουν εκφράσει δημόσια την έντονη αντίθεσή τους.
Τι και αν για την μετατροπή του υγροποιημένου φυσικού σε αέρια μορφή χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού ως πηγή θερμότητας. Το νερό που απορρίπτεται στην θάλασσα είναι πιο ψυχρό από το κανονικό θαλασσινό νερό. Η απορρόφηση και η μετέπειτα απόρριψη τεράστιου όγκου του θαλασσινού νερού σε ημερήσια βάση, επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή θανατώνοντας ότι περιφέρεται δίπλα. Επιπλέον, η απόρριψη του ψυγμένου και του χημικά επεξεργασμένου θαλασσινού νερού επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή και την ποιότητα των υδάτων.

Όσο για την θάλασσα εγκατάστασης;

Όποιος κάνει συνειρμούς για Κορινθιακό ή Σαρωνικό κόλπο που είναι πολύ κοντά στις σχεδιαζόμενες ενεργειακές εγκαταστάσεις των δύο επενδυτών, είναι υπανάπτυκτος κοντόφθαλμος και χωρίς όραμα για τις περιοχές μας.

ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!! ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ….

Ο Ιθαγενής

Απαράδεκτη μεθόδευση για την καύση των απορριμμάτων απο το ΥΠΕΚΑ

Στο παραπέντε και από την πίσω πόρτα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου προώθησης των ΑΠΕ, συμπεριέλαβε η κυβέρνηση ειδική ρύθμιση για την επιδότηση της καύσης απορριμμάτων ως αναενώσιμης πηγής ενέργειας!
Υποχώρησε έτσι στις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας που προσβλέπουν σε μεγάλες μπίζνες με την επιδότηση των πολιτών.
Δείτε σχετικά:
Aντιδράσεις για το νομοσχέδιο της καύσης
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση της μονάδας της Θήβας ανεστάλη αλλά ΔΕΝ ΕΛΗΞΕ.
Δ.Σπ.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΑΠΟ "ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ"...?

Από Ομάδα Πολιτών Αράχωβας
Επιστολή Προς τους Πατριώτες μας Αραχωβίτες.
Πατριώτες Αραχωβίτες εγερθείτε.
Το σχέδιο Καλλικράτης όπως ακριβώς έχει εκπονηθεί θα χρησιμοποιήσει την Πόλη μας, ως τροφή στον Μινώταυρο των συμφερόντων του ΑΡΧΟΝΤΑ της παραλίας. Ο άνθρωπος αυτός κατάφερε και δημιούργησε μια αυτοκρατορία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας όλα τα... νόμιμα μέσα, όλους τους επίορκους πολιτικούς της περιοχής μας αλλά και άλλους, κατά την περίοδο του χρηματιστηρίου για να μπορέσει να γίνει αυτός που είναι σήμερα. Φυσικά όλα αυτά ήταν... Νόμιμα, κατά πόσον ήταν ηθικά όμως ας το αφήσουμε να μας το πει η μελλοντική έρευνα και η Ιστορία. Άλλωστε τα όποια αδικήματα έγιναν, έχουν... παραγραφεί.
Την πόλη μας στο μέλλον θα την χρησιμοποιήσει μέσω των... υπαλλήλων του, ντόπιων και ευρισκόμενων στην κεντρική εξουσία, για να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα των συμφερόντων του. Θέλει να χρησιμοποιήσει την Αράχωβα σαν ενέχυρο για τη μελλοντική προσωπική και εταιρική του γιγάντωση. Τη θεωρεί χρήσιμη, αλλά και αναλώσιμη, όπως οι μεγαλοπαράγοντες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες. Θα την βάλει μπροστά σαν ασπίδα προστασίας του, σ’ αυτούς που στο μέλλον θα αντισταθούν στη συνέχιση της απόθεσης των αποβλήτων του εργοστασίου του στον Κορινθιακό. Σ’ αυτούς που θα προσπαθήσουν να τον εμποδίσουν να γεμίσει τα γύρω βουνά (εννοώ προς την πλευρά της Αράχωβας, για τα υπόλοιπα που δεν φαίνονται, δεν μας αφορά), με κακάσχημες ανεμογεννήτριες, να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη, πλουτίζοντας έτσι αυτός και τα εταιρικά κεφάλαια που εκπροσωπεί, αλλά ταυτόχρονα γεμίζοντας ρύπους την περιοχή και σπέρνοντας θανατικό στους κατοίκους της. Καθιστώντας υποχείρια τους κατοίκους των γύρω χωριών και ελεγχόμενους ψηφοφόρους, μοιράζοντάς τους ψίχουλα, απασχολώντας τους σαν βιομηχανικούς εργάτες.
περισσότερα: http://ntelalis-arahovas.blogspot.com/2010/05/blog-post_9767.html#more

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Νεκροταφείο ελαστικών στο φαράγγι της Κλεισούρας

  • Το πανέμορφο φαράγγι της Κλεισούρας στο Στείρι Λιβαδειάς
    .....και το αίσχος από την αλόγιστη χρήση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτόν, χωρίς τις ανάλογες ενέργειες για την αποκατάστασή του στην έξοδό του τόσα χρόνια.

    Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος βαθμός διοίκησης τι λένε; Τι θα κάνουν για αυτό το αίσχος που έχει γίνει στην περιοχή μας;
    Θα συνεχίσουν ακόμη να κλείνουν τα μάτια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Βοιωτία;
    Οι κύριοι που έχουν κάνει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα έχουν ονοματεπώνυμο ...
    ΣΤΕΙΡΙΔΑ - EL STEIRI - ΣΤΕΙΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Μια ταμπέλα στην Ελλοπία


Ειδική σήμανση για να βρίσκουν το χωριό μας οι ενδιαφερόμενοι. Φορτηγά, υπάλληλοι και λοιποί του εργοστασίου. Προφανώς όλοι οι υπόλοιποι δεν αφορούν την πολιτεία. Περισσότερα philosophers-joke.blogspot.com/

ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ... ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ !

Κάποιοι ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα με την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης Ερντογάν για την υπογραφή συμφωνίας με τη ρωσσική κυβέρνηση για την κατασκευή, απο όμιλο ρωσικών εταιρειών, του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, απέναντι απο τη Ρόδο. Η υπογραφή του συμβολαίου κατασκευής του εργοστασίου, μαζί με άλλες 20 συμφωνίες , με κόστος 16 περίπου δις. ευρώ, έγινε σε ειδική επίσκεψη του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στην Αγκυρα. Περισσότερα: ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ... ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ !

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ


Σε συνέχεια της πρώτης ημερίδας στην Λιβαδειά, διοργανώνουμε μια ακόμη ημερίδα για τον Κορινθιακό στην άλλη πλευρά του Κόλπου, στο Αίγιο. Κλικ επάνω στην πρόσκληση για να δείτε τα θέματα και τους ομιλητές.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η σωτηρία του Κορινθιακού, αντικείμενο έρευνας και αγώνων των πολιτών
Πολύ σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που σημαίνουν συναγερμό για την κατάσταση του Κορινθιακού, παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά από ειδικούς ερευνητές και πανεπιστημιακούς σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά στις 25/4/2010.
Η ημερίδα με τίτλο: "Ο Κορινθιακός που πληγώνουμε: Χρόνια ρύπανση και νέες απειλές από τις ακτές της Βοιωτίας» συνδιοργανώθηκε από περιβαλλοντικές κινήσεις που εδώ και χρόνια συνεργάζονται για τη σωτηρία του Κορινθιακού. Οι επιστήμονες και η δημοσιογράφος κ. Ν. Βασιλειάδου, έχοντας πολύχρονη προσωπική απασχόληση με το αντικείμενο, έδωσαν ισχυρή τεκμηρίωση, στις καταγγελίες των κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού.
Ως κύριο πρόβλημα εντοπίσθηκε η βαριά βιομηχανική και ανθρωπογενής ρύπανση του Κορινθιακού, που η Πολιτεία επιμένει να αντιμετωπίζει με αδιαφορία και συνεχίζει να μην αναλαμβάνει κανένα συστηματικό μέτρο. Θάλασσα –μικρογραφία της Μεσογείου, ο κλειστός βαθύς κόλπος υποστηρίζει ακόμη και σήμερα σημαντική βιοποικιλότητα και σπάνια είδη και αποτελεί πηγή ζωής για τις μικρές και μεγαλύτερες πόλεις κατά μήκος των ακτών του. Ωστόσο οι πιέσεις και οι απειλές διαρκώς πληθαίνουν από την αλόγιστη συσσώρευση επιβαρυντικών δραστηριοτήτων. Βοιωτικές ακτές χωρίς κανένα σχεδιασμό και μέτρα προστασίας μετατρέπονται σε ζώνη υποδοχής νέων βαριών βιομηχανικών και λιμενικών δραστηριοτήτων: Στην Θίσβη, αναπτύσσεται εκτεταμένη βιομηχανική περιοχή και μεγάλο εμπορικό- βιομηχανικό λιμάνι, με ρυπογόνες μεταλλουργικές και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, σιδηροδρομική και οδική σύνδεση. Στον κόλπο της Αντίκυρας, εκτός από τις εγκαταστάσεις Αλουμίνας, δημιουργείται ένα μεγάλο ενεργειακό κέντρο. Η χρήση του θαλάσσιου νερού ως ψυκτικού μέσου απειλεί τη θαλάσσια αυτή περιοχή με σοβαρή θερμική και χημική ρύπανση.
Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, των εδαφών, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού του Κορινθιακού ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας επιβάρυνσης από την εταιρεία Αλουμίνιο της Ελλάδας. Εκατομμύρια τόνοι κόκκινης ιλύος, βαρέα μέταλλα, φυσικά ραδιενενεργά στοιχεία, τοξικά και καρκινογόνα στοιχεία απειλούν κάθε μορφή ζωής στον κλειστό Κορινθιακό. Ανάμεσα σε όσα παρουσιάσθηκαν, ξεχωριστές ήταν οι αναφορές στην αντιεπιστημονική απόρριψη της ιλύος μέσα στον μικρό κόλπο της Αντίκυρας, που στη συνέχεια κατακρημνίζονται και απλώνονται σχεδόν μέχρι την ακτή της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες του Πανεπιστημίου της Πάτρας που παρουσίασε ο αν. καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας, Γ. Παπαθεοδώρου, πάνω από το 12% της επιφάνειας του πυθμένα του Κορινθιακού, είχε καλυφθεί ήδη από το 1994 με την κόκκινη λάσπη. Η λάσπη αυτή κατακάθεται αλλά και αιωρείται θέτοντας σε κίνδυνο όλους τους υδρόβιους οργανισμούς καθώς και … τους καταναλωτές τους. Χιλιάδες τόνοι επικίνδυνης λάσπης εξακολουθούν να απορρίπτονται στη θάλασσα ενώ η ασφαλής χερσαία διάθεσή της δεν έχει εξασφαλιστεί.
Σοκ προκαλούν και τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που παρουσίασε ο Ι. Χατζηανέστης, ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών σύμφωνα με τα οποία στα ιζήματα του βυθού της περιοχής καταγράφηκαν καρκινογόνοι ρύποι (πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες) από ατελή καύση έως και 40 φορές περισσότεροι απ΄ ότι στον κόλπο της Ελευσίνας! Ταυτόχρονα πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις καταγράφηκαν σε μεγάλη ακτίνα και στα εδάφη της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθειά του να φρενάρει την αξιοποίηση των στοιχείων της έρευνας, ο όμιλος Μυτιληναίου μήνυσε τόσο τους ερευνητές όσο και τους πολίτες της οικολογικής κίνησης της Αντίκυρας!
Επίσης, σοβαρές ήταν και οι επισημάνσεις που αφορούσαν στις νέες απειλές και τους κινδύνους από την λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Αντίκυρα και τη Θίσβη καθώς και από τη λειτουργία των λιμανιών και της βιομηχανικής περιοχής στη Θίσβη. Τόσο ο κ. Δ. Μάργαρης όσο και ο κ. Δ. Παπανίκας (του τμήματος Μηχανολόγων των Πατρών) επικέντρωσαν στο γεγονός ότι αφενός η εκπεμπόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση από το Αλουμίνιο είναι εξαιρετικά σοβαρή και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και αφετέρου ότι η λειτουργία των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα προκαλέσει αθροιστική, ακραία θερμική και χημική ρύπανση στο νερό και στην ατμόσφαιρα.
Από μια άλλη σκοπιά ήταν η εισήγηση του Μ. Δεκλερή – τ. αντιπροέδρου του ΣτΕ και προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και συνδιοργανωτή της εκδήλωσης (αντί του οποίου παρέστη και την ανέγνωσε το μέλος του Δ.Σ. Ι. Καπελούζος), στην οποία υπογράμμισε την Συνταγματική επιταγή για την προστασία του περιβάλλοντος, των ελληνικών ακτών και θαλασσών αλλά και την σύγκρουση των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης με τις άνευ ορίων και ελέγχου βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον Κορινθιακό.
Τέλος σημαντική ήταν η παρέμβαση της δημοσιογράφου Ν. Βασιλειάδου που κατέδειξε τα προβλήματα που ορθώνουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα απέναντι στη δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών καταγγελιών, ενώ ταυτόχρονα ανέλυσε τον ρόλο των ενεργών πολιτών και την υποστήριξη που παρέχουν στη δημοσιογραφική ανάδειξη των προβλημάτων.
Κεντρικό συμπέρασμα όλων των ομιλητών ήταν η επείγουσα ανάγκη μέτρων για την απορρύπανση του Κορινθιακού, ο αυστηρός περιβαλλοντικός έλεγχος των υφιστάμενων βιομηχανιών αλλά και το φρενάρισμα κάθε νέας βιομηχανικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας στις ήδη υπερ-επιβαρημένες περιοχές. Το συμπέρασμα για τους ενεργούς πολίτες του Κορινθιακού ήταν ότι χρειάζεται η συνέχιση των αγώνων και των κινητοποιήσεων, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτονόητες υποχρεώσεις του κράτους και της αυτοδιοίκησης που δυστυχώς συχνά μετατρέπονται στους καλύτερους υποστηρικτές και συμμάχους των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν.
Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με αφορμή τις εκκλήσεις των πολιτών και όχι της Πολιτείας έγινε η παρουσίαση των επιστημονικών αυτών δεδομένων και ασφαλώς δεν είναι τυχαία η απουσία και η αφωνία του Νομάρχη και των βουλευτών του νομού από την συγκεκριμένη ημερίδα.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ


Την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου από κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα και ρύπανση, σύμφωνα και με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε., ζητούν τα τελευταία χρόνια 35 δήμοι, 6 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όλα τα κόμματα, αλλά και πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο και Πατρών) και όλες ανεξαιρέτως οι οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις της περιοχής.
Το αίτημα που είχε τεθεί επανειλημμένα στους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων επανήλθε πρόσφατα και στην νυν κυβέρνηση από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ).
Χθες η υπόθεση της προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου έφτασε και στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 6 Μαΐου.
Οπως αναφέρει ο βουλευτής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών και μετρήσεων, η κατάσταση του κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου.
«Για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής, απαιτείται η εκπόνηση σχεδίου για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής για την αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των κόλπων, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ»
αναφέρει ο κ. Τσούκαλης και ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να χαρακτηρίσουν τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε.

enet.gr