Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Η θάλασσα «κατάπιε» τις αυλές των σπιτιών στο Δερβένι Κορινθίας.

Απίστευτες εικόνες κατέγραψε ο φακός από την παραλία που εξαφάνισε απροειδοποίητα η θάλασσα στον Κορινθιακό Κόλπο. Ανήσυχοι οι κάτοικοι για την εξέλιξη του φαινομένου.

Το απόγευμα της 29ης Φεβρουαρίου κάτοικοι της περιοχής στο Δερβένι Κορινθίας ανέφεραν ότι ακούστηκε από την περιοχή της θάλασσας ένας θόρυβος, χωρίς να υπάρξει κάποιο άλλο ανησυχητικό σημάδι. Ωστόσο, την επομένη, έγινε σαφές ότι κάτι είχε αλλάξει στο βυθό.
Αγρια κύματα, χωρίς να είναι μεγάλου ύψους, δημιουργούσαν δίνες και σταδιακά αποσάθρωσαν την παραλία, με αποτέλεσμα ειδικά σε ένα σημείο τα νερά να φτάσουν μέχρι τα πρώτα κτίρια, «καταπίνοντας» αυλές και αφήνοντας τις πόρτες τους κυριολεκτικά «στον αέρα».

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πέντε κτίρια να απειλούνται άμεσα, εκ των οποίων σε ένα υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι (τα άλλα είναι παραθεριστικά).

ethnosonline.gr

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κοινωνικός κανιβαλισμός” στα μεταλλεία χρυσού




Αυτό που συνέβη σήμερα στη Χαλκιδική, είναι ενδεικτικό του φαινομένου του “κοινωνικού κανιβαλισμού” που προωθείται τώρα στην Ελλάδα. Έβαλαν λοιπόν, τους εργαζόμενους-μεταλλωρύχους της “Ελληνικός Χρυσός” να κτυπήσουν τους κατοίκους της περιοχής που δεν θέλουν τα μεταλλεία επειδή καταστρέφεται, όπως επιμένουν, το Περιβάλλον. Δίκιο, άδικο, είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να παίζουν το ρόλο του τραμπούκου.
Η δε, Αστυνομία, εξ όσων πληροφορούμαι, έπαιζε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και το μόνο που έκανε ήταν να εμποδίζει πολίτες της περιοχής να πλησιάσουν στο σημείο. Ωραία πράματα! Μπομπολιστάν.

Το ρεπορτάζ

Επεισόδια, μεταξύ κατοίκων και εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» σημειώθηκαν στην περιοχή του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα.
Όπως έγινε γνωστό, η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε όταν 15 περίπου εργαζόμενοι στην εταιρία, στην πλειοψηφία τους αρχαιολόγοι και τοπογράφοι, μετέβησαν στην τοποθεσία «Σκουριές», όπου σχεδιάζεται να γίνει εξόρυξη χρυσού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Κώστας Γεωργαντζής, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν ξαφνικά επίθεση με πέτρες και καδρόνια από κατοίκους της περιοχής, που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.
«Η εταιρεία είναι καθόλα νόμιμη. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από ομάδα μεταφερόμενων ακτιβιστών και από μερίδα κατοίκων που αντιδρούν μόνιμα στην επένδυση. Εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε. Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρίας και το δικαίωμα στην εργασία των υπαλλήλων μας», δήλωσε ο κ. Γεωργαντζής.
Διαφορετική ήταν ωστόσο η εκδοχή της εκπροσώπου της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της λειτουργίας των μεταλλείων, Κατερίνας Ιγγλέζη. Σύμφωνα με την ίδια, οι 30 περίπου κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες προπηλακίστηκαν από 400 περίπου εργαζόμενους της επιχείρησης.
«Με πρωτοβουλία των εκπροσώπων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», σήμανε συναγερμός και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία όλοι εργαζόμενοι (γύρω στα 400) άτομα, στην περιοχή των μεταλλείων. Μας προπηλάκισαν, μας έβριζαν, και ήμασταν απροστάτευτοι, αφού στο σημείο υπήρχαν μόνο τρις αστυνομικοί. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία του τόπου μας από την καταστροφή», δήλωσε η κ. Ιγγλέζη.
Οι 400 εργαζόμενοι περιφρουρούν τα μεταλλεία, ενώ κάτοικοι των οικισμών Μεγάλη Παναγιά και Στρατονίκη, του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέκλεισαν από το απόγευμα τον επαρχιακό δρόμο Αρναίας – Ουρανούπολης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο μεγαλο-οφειλέτης, που βαφτίζεται εθνικός ευεργέτης


Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, το είδαμε και αυτό! Κάποιοι επιχειρούν να αναβιώσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Το ασχημόπαπο και ο κύκνος».
Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το μπαράζ δημοσιευμάτων τις περασμένες ημέρες υπέρ του επιχειρηματία, που – όπως αποκάλυψε η Ισοτιμία – χρωστάει στη ΔΕΗ πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ!

Κυριακάτικη Δημοκρατία και Κεφάλαιο χαρακτήρισαν τον Ευάγγελο Μυτιληναίο «αθόρυβο ευεργέτη», λέγοντας ότι έβγαλε από το ταμείο του 35 εκατομμύρια ευρώ μετρητά, για να πληρώσει φορτίο υγροποιημένου αερίου της Shell, που παρέδωσε στο ΔΕΣΦΑ. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι «ένας μεγάλος Έλληνας επιχειρηματίας ευεργέτησε τη χώρα», όταν οι Τούρκοι έκλεισαν τους αγωγούς και ότι παρουσιάστηκε «εκεί που απέτυχαν οι άλλοι».
Ουδείς, όμως, λέει από πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα.
Ουδείς αναφέρει ότι, με αυτό τον τρόπο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος – που θα λάβει το αέριο με τη μορφή swap από τη ΔΕΠΑ – πλήρωσε στην ουσία με τα χρήματα, που οφείλει στη ΔΕΗ και τα οποία δεν αποπληρώνει.
Ουδείς αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο, αφού η απόσβεση του φορτίου θα γίνει τους επόμενους μήνες από την ηλεκτροπαραγωγή, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανταγωνίζεται άνισα τις εταιρίες στις οποίες χρωστά αυτά τα ποσά,που στην ουσία, στο τέλος της ημέρας, πληρώνουμε από την τσέπη μας όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Οι δύο αυτές αναφορές δεν είναι οι μόνες στα μέσα ενημέρωσης υπέρ του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μπαράζ δημοσιευμάτων υπέρ του κ. Μυτιληναίου, που θυμίζουμε ότι χαρακτήρισε πρόσφατα «χρυσωρυχείο» για τις επιχειρήσεις του την επιστροφή στη δραχμή.
Το επικοινωνιακό αυτό μπαράζ παραπέμπει σε άλλο, γνωστό επιχειρηματία, που φιλοξενούνταν επί μακρόν με ευνοϊκά σχόλια σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και οι εταιρίες του είχαν έντονη διαφημιστική παρουσία και τώρα διώκεται από την ελληνική δικαιοσύνη…
Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον προκλητικό να βαφτίζουμε «εθνικό ευεργέτη», τον επιχειρηματία, που λειτουργεί βασιζόμενος στα χρέη του προς δημόσιες επιχειρήσεις, που επιλέγει να μην εξοφλεί.

Από: tsantiri.gr

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Δυστυχώς το ύφος και η σύνταξη του παρακάτω  Δ.Τ. οδηγεί σε αρνητικούς συνειρμούς. Εκτιμούμε - με άλλα λόγια - ότι  η δημοσιοποίηση ένος Δελτίου τύπου γραμμένου πραγματικά στο γόνατο εξυπηρετεί άλλους στόχους. Παρ' όλα αυτά ελπίζουμε το ενδιαφέρον της βουλευτού να είναι πραγματικό. Σε διαφορετική περίπτωση ο Κορινθιακός θα πρέπει να περιμένει μάλλον μετά τις εκλογές.


Η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, με παρέμβαση της στην από 29 Φεβρουαρίου 2012 Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Κορινθιακού, ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει τα εξής βασικά ζητήματα και να τα συμπεριλάβει στην έκθεση συμπερασμάτων της Επιτροπής , για τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν:

Βιολογικοί Καθαρισμοί & Δίκτυα Αποχέτευσης

Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ με το πρόγραμμα ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α. ώστε να ενταχθούν έργα αποχετεύσεων και βιολογικών στο παραλιακό μέτωπο των Νομών γύρω από τον Κορινθιακό.

Στη Φωκίδα αυτό αφορά κύρια τα έργα Ιτέας Κίρρας , Ερατεινής και Ευπαλιου .

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή:

 Μετά την ένταξη των έργων στο πρόγραμμα να κερδηθεί ο χρόνος για την προκήρυξη των έργων , άρα Δήμοι και Διαχειριστική Αρχή το ΕΠΠΕΡΑΑ πρέπει να συνεργαστούν συστηματικά.

 Πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδιο για την διαχείριση της λάσπης.

 Γύρω από τον Κορινθιακό πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης των βιολογικών καθαρισμών.

Ελαιοτριβεία

Το Υπ. Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις πρέπει να εκπονήσει σχέδιο , ειδικά μέτρο και διαδικασία χρηματοδότησης , για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Χείμαρροι

Το Υπ. Περιβάλλοντος πρέπει να βοηθήσει τις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις – με μελέτες , για

 Την διαχείριση των φερτών υλικών των χειμάρρων – καθώς ο λάθος τρόπος διαχείρισης τους συμβάλλει στην διάβρωση των ακτών ,

 Μεγάλη επιβάρυνση στον κορινθιακό προκαλούν σκουπίδια που μέσα από χείμαρρους καταλήγουν στην θάλασσα , άρα και εδώ χρειάζονται μέτρα.

Μεταλλεία – Μεταλλευτική Δραστηριότητα

Στη Φωκίδα και Βοιωτία υπάρχει έντονη μεταλλευτική και μεταποιητική δραστηριότητα.

Πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση ελέγχου και εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει όλοι να επιμείνουμε στους κανόνες διαφάνειας.
Δημιουργείται αφετηρία με βάση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά χρειάζονται ακόμη βήματα και από την Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση.
Ουσιαστικό ζήτημα για την μεταλλευτική δραστηριότητα και τον Κορινθιακό είναι οι συστηματικές μετρήσεις και έλεγχοι τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και προδιαγραφών. Πρέπει να γίνονται συστηματικά και η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα να είναι κάθε στιγμή ανακοινώσιμα και διαθέσιμα .