Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Να σταματήσουμε τη μόλυνση

Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση στα Οινόφυτα με πολίτες και κινήσεις απο τις περιοχές Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Ωρωπού, Αυλώνας, Αυλίδας, Αγ.Θωμά, Καλλιθέας, Θήβας. Συζητήσαμε:
- Για το πρόβλημα της υγείας των κατοίκων απο την μόλυνση με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο του νερού: επισημάνθηκε ότι τα ποσοστά θανάτων απο καρκίνο στους κατοίκους των Οινοφύτων είναι 4,5 φορές υψηλότερα απο ότι στο γενικό πληθυσμό, αλλά μέχρι σήμερα κανένας ιατρικός έλεγχος δεν έχει γίνει απο την πλευρά της πολιτείας και καμμία επιστημονική μελέτη δεν έχει πραγματοποιηθεί για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των ανθρώπων που ζούν και εργάζονται στην περιοχή.
- Για το πρόβλημα των αγροτών και των άλλων κατηγοριών επαγγελματιών (κυρίως στις παραλιακές περιοχές στο Δήλεσι, το Χαλκούτσι, τον Ωρωπό) που πλήττονται και πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν. Ιδιαίτερα για τους αγρότες το πρόβλημα είναι διπλό: πρωτίστως κινδυνεύει η δική τους υγεία αφού η εισπνοή σταγονιδίων κατά το πότισμα είναι πολύ πιο επικύνδινη απο την κατανάλωση νερού αλλά και τα αγροτικά τους προιόντα δυσφημούνται και πιθανά στο μέλλον να κριθούν και ακατάλληλα.
- Για την έλλειψη ελέγχων στα προιόντα των βιομηχανιών τροφίμων, ποτών, καλλυντικών κλπ ώστε να γνωρίζουμε πιθανές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών απο το νερό της περιοχής.
- Για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης της περιοχής, που έχει οδηγήσει στο σημερινό εφιάλτη: πέντε σχεδόν μήνες μετά την κρίση με το νερό, δεν έχει σταματήσει ούτε μια βιομηχανία ούτε καν αυτές που απο το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Νομαρχία ελέγχθηκαν και ρυπαίνουν- το έγκλημα συνεχίζεται και σήμερα
- Για τους μέγιστους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν: είναι εντελώς βέβαιο ότι τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράτουν συνδέονται παράλληλα με άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας όσο και με τις γενικότερες εργασιακές συνθήκες.

Προτείναμε και συναποφασίσαμε εκτός όλων των άλλων μέσων και κινητοποιήσεων (ενημέρωσης των πολιτών, παραστάσεις σε αρμόδια όργανα, μυνήσεις και προσφυγές) να πραγματοποιήσουμε δυναμική παρέμβαση στην περιοχή των Οινοφύτων που θα συνδεθεί και με πορεία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας ώστε να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα που εμείς θεωρούμε ότι είναι πανελλαδικό, στα μέσα Δεκέμβρη.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο παιδια!!!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κατι φαινεται να γινεται ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΟΒΟΙΩΤΙΑΣ

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

επίκουρε, ευχαριστούμε και σε περιμένουμε.

agios thomas είπε...

Το ότι συγκεντρώθηκαν άτομα και από τον Άγιο Θωμά είναι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο.
Εύχομαι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους αγώνες σας.