Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Προς: ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Στείλαμε επιστολή στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, για να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο του πρώτου εργοστασίου στα Άσπρα Σπίτια, που ενώ επιδοτήθηκε για να τροφοδοτήσει το Αλουμίνιο, τώρα επιχειρείται - και με πίεση στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία- να πουλήσει ρεύμα 60% ακριβότερα απο ότι το αγοράζει απο τη ΔΕΗ! Και φυσικά να ζητήσουμε τη συμπαράσταση των εργαζόμενων της ΔΕΗ, στον αγώνα μας ενάντια στη μετατροπή της μικρής Αντίκυρας σε τεράστιο ενεργειακό κέντρο.

4 σχόλια:

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Προς: ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή σας με το προεδρείο της Ένωσης εργαζομένων στο Αλουμίνιο της Ελλάδος (ΑτΕ) και έχοντας υπόψη μας το σχετικό δελτίο σας τύπου, της 18/12/2007, με θέμα τη σκανδαλώδη εύνοια της ΑτΕ σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:
1. Η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη στη δημιουργία ιδιωτικού ενεργειακού κέντρου (Ισπανικών συμφερόντων) στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, που θα περιλαμβάνει τη μονάδα ΣΗΘ 334 MW, ΘΗΣ 412 MW και λιθανθρακική μονάδα 600 MW. Σε μια κλειστή περιοχή, όπου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της ΑτΕ και αντιμετωπίζει, ήδη, τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Για λόγους, όμως, που σχετίζονται με την απασχόληση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων της περιοχής, έχει αποδεχθεί τη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής 334 MW για την ενεργειακή κάλυψη της ΑτΕ, με χαρακτηριστικά αυτοπαραγωγού. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος της αδειοδότησης της συγκεκριμένης μονάδας και για αυτόν, επίσης, το λόγο η συγκεκριμένη επένδυση έχει επιδοτηθεί από την Ε.Ε..
2. Ωστόσο, η ΑτΕ έχει κάνει αίτηση τροποποίησης της άδειας παραγωγής, προς τη ΡΑΕ, ώστε να ενταχθεί στο διασυνδεμένο σύστημα και να πουλά ηλεκτρική ενέργεια, σαν προμηθευτής του συστήματος. Επιχειρεί να εισφέρει την παραπάνω μονάδα στο κοινό εταιρικό σχήμα ομίλου Μυτιληναίου - ENDESA. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές εταιρείες με τελείως ξεχωριστά “αντικείμενα” παραγωγής. Η κίνηση αυτή συνδέεται, αποκλειστικά, με τις επιχειρηματικές στοχεύσεις της ΑτΕ, που επιδιώκει να συνεχιστεί ένα καθεστώς επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί (πουλώντας ακριβά και αγοράζοντας φθηνά). Μια επιδότηση που για δεκαετίες είχε εξασφαλίσει με άμεσο τρόπο, και που, σε τελευταία ανάλυση, επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο.
3. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι έωλα: εξασφάλιση της λειτουργίας της ΑτΕ και της απασχόλησης, μείωση των ρύπων από τον περιορισμό της καύσης μαζούτ, μείωση των αναγκών εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Τίποτε από αυτά δεν θα διαφοροποιηθεί, είτε η ΑτΕ λειτουργήσει σαν αυτοπαραγωγός, είτε σαν προμηθευτής. Υποκριτικά, επίσης, χρησιμοποιείται το επιχείρημα της μεροληπτικής, δήθεν, αντιμετώπισης της ΑτΕ (σε σχέση με τα ΕΛ.ΠΕ., για παράδειγμα), όταν αποσιωπάται έντεχνα, ότι η άδεια παραγωγής που διαθέτει η ΑτΕ είναι, αποκλειστικά, για την εξυπηρέτηση των δικών της αναγκών. Ας αφήσουν, λοιπόν, στην άκρη τις προφάσεις και ας ξεκινήσουν, άμεσα, τη λειτουργία της μονάδας.
4. Είναι προφανής ο εκβιασμός που επιχειρείται. Και γίνεται ακόμη πιο προκλητικός όταν, για μια ακόμη φορά, επικρέμεται η μόνιμη απειλή του πιθανού κλεισίματος της ΑτΕ και το φάσμα της ανεργίας για τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Μια τακτική που προσπαθεί να διασπάσει το σώμα της τοπικής κοινωνίας και να προκαλέσει τεχνητούς διαχωρισμούς.
5. Μας προκαλεί, κατά συνέπεια, εντύπωση η στάση του σωματείου των εργαζομένων της ΑτΕ, που έρχονται να υιοθετήσουν άκριτα τα εκβιαστικά επιχειρήματα της εταιρείας. Όπως εντύπωση μας προκαλεί και το γεγονός ότι η συνάντηση μαζί σας, επιδιώχθηκε αμέσως μετά την επίσκεψη του επιχειρηματία, στο χώρο του εργοστασίου, στις 16 και 17 Ιανουαρίου. Όπου, εκτός των άλλων, μεθοδεύτηκε ανακοίνωση - πρόκληση προς τους κατοίκους της περιοχής, με την οποία, ουσιαστικά, στηρίζεται η με κάθε τρόπο λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής.
(Σας επισυνάπτουμε φωτοαντίγραφο της τελευταίας ανακοίνωσης του Σωματείου η Ένωση, όπως επίσης και παλαιότερο απόσπασμα δηλώσεων του προεδρείου προς τον τοπικό τύπο, αμέσως μετά από παρόμοια επίσκεψη).
Αγαπητοί φίλοι,

θεωρούμε βέβαιο ότι η συναίνεση στη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, με καθεστώς προμηθευτή του συστήματος, θα ανοίξει το δρόμο στη δημιουργία του ενεργειακού κέντρου που σχεδιάζεται στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα: αφενός την ολοκληρωτική καταστροφή μιας περιοχής, που ήδη υποφέρει περιβαλλοντικά από τη πολύχρονη λειτουργία της ΑτΕ και, αφετέρου θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση της ΔΕΗ.
Τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κινητοποιήσεις, κυρίως από πρωτοβουλίες και ομάδες πολιτών, με αντικείμενο την άναρχη ανάπτυξη ιδιωτικών ενεργειακών μονάδων στη Βοιωτία, που θα υπονομεύσουν κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Αγωνιζόμαστε για την ορθολογική διαχείριση και τον κοινωνικό έλεγχο του τομέα της ενέργειας και ζητούμε τη συμπαράσταση, τη συνεργασία και τη συμμετοχή σας στην προσπάθειά μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επιβεβαιώσετε την αρχική σας στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα απορρίψετε τον ωμό εκβιασμό που επιχειρείται.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Πιστεύουμε πάντως ότι και οι εργαζόμενοι στο Αλουμίνιο δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα τοπυ επιχειρηματία. Τέτοιου μεγέθους και λογικής όμιλοι δεν θα κρατήσουν ποτέ μια επένδυση που θα κρίνουν ασύμφορη μόνο και μόνο επειδή δίπλα έχουν φτιάξει άλλες πιο συμφέρουσες, ισα- ίσα!

Ανώνυμος είπε...

Με το συμβούλιο στην Αντικυρα μάθετε τίποτε; Νομίζω ότι αποφάσισαν υπερ των εργοστασίων φυσικού αερίου.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.