Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Όχι υποχωρήσεις στις μηχανότρατες!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, με 75 οργανώσεις μέλη από όλη την Ελλάδα, δηλώνει τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του προς την κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων κατά της Υπουργικής Απόφασης της 5ης Μαρτίου 2008 (ΦΕΚ 368, τεύχος 2ο) του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ. Κοντού, που προβλέπει την αλιεία με μηχανότρατες σε απόσταση από την ακτή μικρότερη (1 μίλι ) από αυτή που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 1967/2006 (1,5 μίλι) και ζητά την ανάκλησή της.
Η καθημερινή εμπειρία των παράκτιων αλιέων και οι έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν, ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κατ’ εξαίρεση χορήγηση δικαιώματος στις μηχανότρατες να ψαρεύουν ως το 1 μίλι από την ακτή, αλλά ότι αντιθέτως τα ιχθυοαποθέματα και γενικά η θαλάσσια ζωή στις θάλασσές μας είναι υπό σοβαρή πίεση. Είναι γνωστό ότι οι μηχανότρατες με τα συρόμενα εργαλεία που χρησιμοποιούν, συλλαμβάνουν τα πάντα, εμπορεύσιμα και μη και ξύνουν το βυθό πλήττοντας γενικά τη θαλάσσια ζωή.
Είναι καιρός το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφαρμόζοντας το πνεύμα του κανονισμού 1967/2006, να αλλάξει πορεία. Αντί της διευκόλυνσης με κοντόφθαλμα οικονομικά κριτήρια, της καταστρεπτικής αλιείας, να προχωρήσει στον δραστικό περιορισμό της, ξεκινώντας από την κατάργησή της από τους κλειστούς κόλπους, κάτι που για την περίπτωση του Κορινθιακού π.χ. έχει ζητηθεί από Νομαρχίες, Δήμους και συλλόγους της περιοχής του.
Επιπλέον, ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε θαλάσσια καταφύγια, όπως εξάλλου προβλέπεται από τον εν λόγω κανονισμό.
Το αίτημα τούτο ειδικά για τον Κορινθιακό διατράνωσαν χιλιάδες πολίτες απ’ όλες τις περιοχές που βρέχονται απ’ αυτόν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 24 Φεβρουαρίου στη γέφυρα του Ρίου.
Η θαλάσσια ζωή δεν αντέχει την καταστρεπτική αλιεία!
Η σημερινή άπληστη εκμετάλλευση των αλιευμάτων οδηγεί στην αυριανή κατάρρευσή τους!
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΡΑ !

Σχετικό αίτημα για θαλάσσιο καταφύγιο στον Κορινθιακό έχουμε υποβάλλει πριν απο λίγους μήνες στους βουλευτές του νομού μαζί με τις κινήσεις πολιτών του Κορινθιακού καθώς και πρόσφατα στον νομάρχη Βοιωτίας με την GREENPEACE.

Δεν υπάρχουν σχόλια: