Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Ένσταση για το εργοστάσιο στα Βάγια

Προσφυγή κατά της απόφασης, με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Βαγίων γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα της ΗΡΩΝ για την κατασκευή μονάδας 435 MW, κατέθεσε στο Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Ο Δήμαρχος, αντί άλλης εισήγησης, διάβασε στο συμβούλιο την επιστολή της ΗΡΩΝ και έσπευσε να προκατάλαβει μελλοντικές ενέργειες χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο για τις επιπτώσεις του εργοστασίου. Έτσι με δέλεαρ ασήμαντες ανταλλαγές, που ουσιαστικά μάλλον κοροϊδία συνιστούν (π.χ. "θα σας κάνουμε τηλεθέρμανση εάν βρούμε ... κοινοτικά κονδύλια, θα σας δανείσουμε μηχανήματα για να κάνετε έργα" κλπ) ή είναι ανεφάρμοστες (π.χ. "θα προσλάβουμε 60! άτομα αλλά εάν δεν έχετε αντίστοιχες ειδικότήτες μην στεναχωριέστε θα βρούμε απο αλλού", όταν είναι γνωστό ότι χρειαζονται ελάχιστα άτομα με υψηλή ειδίκευση, ή "θα σας δώσουμε φθηνό ρεύμα"- πώς άραγε;), πέτυχαν να τους υποσχεθούν ότι τους δέχονται στην περιοχή τους.
Τι σημαίνει αυτό για τις εκπομπές ρύπων ετησίως; Απο την εμπειρία λειτουργίας παρόμοιων μονάδων (μια και για τη συγκεκριμένη δεν έχει κατατεθεί μελέτη) μπορεί να σημαίνει:
Περί τα 2 δισεκατομμύρια kg διοξείδιο του άνθρακα (CO2),
Περί τα 2 εκατ. κιλά οξείδια του αζώτου ( NOX),
Περί τα 180 χιλ. κιλά διοξείδιο του θείου (SO2),
Περί τα 180 χιλ. κιλά στερεά σωματίδια,
Περί τα 1 εκατ. κιλά (1,01*106 kg ) μονοξείδιο του άνθρακα (CO ).
Επίσης, θα εκβάλλει μεγάλη ποσότητα θερμότητας στην ατμόσφαιρα ανερχόμενη ετησίως σε περίπου 8000000000 κιλοβατώρες, που θα επηρρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής, ενώ σχετικά σημαντικές θα είναι και οι απώλειες νερού.
Γιατί βιάστηκε λοιπόν τόσο πολύ ο κ. Δήμαρχος; Δεν ρωτούσε και τους συναδέλφους του στη Χαιρώνεια, που απο το 2003 προσπαθεί να τους πείσει η ENELCO και, μάλιστα, με σαφώς πιο χειροπιαστά "ανταποδοτικά οφέλη΄";
Διαβάστε το κείμενο της προσφυγής κατά της απόφασης

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες (δείτε εδώ) ξεκινάει και η δεύτερη μονάδα της ΗΡΩΝ στην Θήβα, άρα ενδέχεται η μονάδα στα Βάγια να αποτελεί νέα επένδυση, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν στις 11 οι σχεδιαζόμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Βοιωτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: