Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Πίσω ολοταχώς

Ομόφωνα ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Βαγίων, απόφαση με την οποία είχε αβασάνιστα δεσμευτεί να υποδεχτεί θετικά την εγκατάσταση μονάδας φυσικού αερίου. Επρόκειτο για μια ακόμη γιγάντια εγκατάσταση, μπροστά στον οικισμό, στη διασταύρωση με το δρόμο Θήβα-Λιβαδειά. Ας τη φανταστούμε: Οι καμινάδες τέτοιων εγκαταστάσεων με ύψος 50 περίπου μ. (στο ύψος περίπου του οικισμού), θα εκπέμπουν διαρκώς τεράστιες ποσότητες αέριων ρύπων που ο βοριάς θα τα φέρνει κατευθείαν στα σπίτια. Όμοια και τη θερμότητα. Και την υγρασία. Και το θόρυβο. Δεν ξέρουμε τί και πόσο γιατί καμμία μελέτη δεν υπήρξε. Και όσο για την αισθητική του τοπίου, μπορούμε να φανταστούμε την εικόνα.
Δικαιωμένοι αισθάνονται στην "κίνηση Βαγαίων πολιτών" που κατόρθωσαν να συσπειρώσουν τους πολίτες των Βαγίων και να πιέσουν την Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει. Τέλος καλό, όλα καλά. Είναι όμως έτσι; Το μέλλον θα δείξει, εαν η ΗΡΩΝ θα επανέλθει και που. Η τωρινή αντίδραση των Βαγαίων πάντως αποτελεί παράδειγμα και δημιουργεί προηγούμενο και για τα ίδια τα Βάγια και για τα άλλα μέρη της περιοχής μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι να αποθαρρύνουμε τους επίδοξους εμπόρους ενέργειας !

Οι Βαγαίοι πολίτες είπαν μετά την απόφαση:

Μετά την ομόφωνη ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που πρυτάνευσε η λογική και δηλώνουμε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμικότητα, ώστε να ακυρωθεί τελεσίδικα η εγκατάσταση αυτού του εργοστασίου, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ρυπογόνου εργοστασίου στην περιοχή μας.
Σήμερα, μπροστά στον μεγάλο παγκόσμιο κίνδυνο, που λέγεται ρύπανση της Γης και υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, πρωταρχικό μας καθήκον πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, της πηγής της ζωής μας. Αυτή η γη δεν μας ανήκει, δεν είναι ιδιοκτησία μας. Μας την κληροδότησαν οι προγονοί μας για να μας δώσει τα αγαθά της, που είναι αναγκαία για τη ζωή μας, κι εμείς με τη σειρά μας έχουμε χρέος να την παραδώσουμε στους απογόνους μας, στις επόμενες γενιές. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την ξεπουλήσουμε στους κερδοσκόπους εργοστασιάρχες, που χωρίς σεβασμό στη φύση πλουτίζουν σκορπίζοντας τη μόλυνση και τον θάνατο.
Τονίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, ούτε οπισθοδρομικοί, όπως κάποιοι βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν. Δεν είμαστε όμως ούτε οι εξαθλιωμένοι ιθαγενείς που θα δεχόμασταν κάθε ρυπογόνο εργοστάσιο στην πόρτα μας. Ως πολίτες αυτής της χώρας απαιτούμε πρώτα να γίνει σωστός σχεδιασμός από την κεντρική εξουσία, να καθοριστούν βιομηχανικές περιοχές, όπου θα τηρηθούν οι προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη νομοθεσία της Ε.Ε, κι όχι όπως την αντιλαμβάνεται η πολιτεία, η οποία μας ρεζίλεψε διεθνώς με την αποβολή της χώρας μας από την συνθήκη του Κιότο. Δυσπιστούμε στις υποσχέσεις μιας αυτοψευδόμενης πολιτείας, η οποία διαχειρίζεται τα συμφέροντα του συνδέσμου βιομηχάνων και λεηλατεί τα δικαιώματα των απλών πολιτών, τους οποίους ωθεί να γίνουν ιθαγενείς στον τόπο τους.
Δηλώνουμε πως θα συμπαρασταθούμε και ενεργά θα βοηθήσουμε κάθε προσπάθεια της Δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΑΓΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αναλυτικά για το χρονικό της υπόθεσης και στο ιστολόγιο http://www.vagia-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: