Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις απο την μονάδα του Μυτιληναίου, στον Αγ.Νικόλαο

Ξεκινάει - με αντιδράσεις από κεντρικούς φορείς (ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, 17 βουλευτές ΠΑΣΟΚ), αλλά με τις ευλογίες των τοπικών παραγόντων - η λειτουργία του εργοστασίου ΣΗΘ με φυσικό αέριο, στον Άγ. Νικόλαο, στον κόλπο της Αντίκυρας. (περισσότερα: εδώ)

Με βάση τα στοιχεία που έχει καταθέσει η ίδια η επιχείρηση (που από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σπανίως συμπίπτουν με την πραγματικότητα όταν οι μονάδες ξεκινούν να λειτουργούν), για τη μονάδα ΣΗΘ:
- Η εκπομπή των αέριων ρύπων αυξάνεται δραματικά, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα: το CO2 αυξάνεται κατά 85% και τα NOx κατά 21% . Το SO2 είναι το μόνο που -λέγεται ότι - μειώνεται : ωστόσο, το SO2 οφείλει ούτως ή άλλως να μειωθεί κατά 2/3 δεδομένου ότι η περιεκτικότητα του μαζούτ που χρησιμοποιεί το Αλουμίνιο της Ελλάδας από το νόμο θα έπρεπε να είναι περιεκτικότητας 1% σε θείο και όχι 3% (που παράνομα χρησιμοποιούνταν, μέχρι πρόσφατα).
- Τεράστια ποσότητα θαλασσινού νερού δηλ. 22.000 κ.μ./ώρα (50.000 κ.μ./ώρα σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες) θα απορρίπτεται με θερμοκρασία έως και 10 βαθμούς υψηλότερη και θα περιέχει χλώριο και mexel ( που σε μεγάλες ποσότητες εξαφανίζoυν τους θαλάσσιους οργανισμούς!)

Θυμίζουμε ότι τόσο για τη μονάδα αυτή, όσο και για την Αλουμίνιο της Ελλάδος - δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι! Απο τις 26 Σεπτεμβρίου 2007, οπότε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας απέρριψε τη σχετική περιβαλλοντική μελέτη, μετά από πορεία και επιτόπου παράσταση εκατοντάδων ενεργών πολιτών της Συμπαράταξης, δεν έχουν ανανεωθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, τουλάχιστον με τη μέχρι σήμερα ενημέρωση. Τέλος, η αποσύνδεση της μονάδας από τη λειτουργία της ΑτΕ, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κέντρο με τη προσθήκη μονάδας λιθάνθρακα και της δεύτερης μονάδας με φυσικό αέριο ,στον ήδη επιβαρυμένο κόλπο της Αντίκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: