ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - Χ.Υ.Τ.Υ. και όχι Χ.Υ.Τ.Α., πλέον
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ - Ι.Τ.Α.Π.
Το 2008 δεν μπορεί να φτιάχνουν οι δήμοι Χ.Υ.Τ.Α (χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων). Αυτές οι λογικές έχουν πλέον αποδειχθεί ότι είναι παράλογες, καταστροφικές για τους τόπους, απευκταίες και μάλιστα μη χρηματοδοτούμενες. Ήταν λογικές του 1990-2000 που πλέον δεν πρέπει να εφαρμόζονται.
Μάλιστα στην παρούσα συγκυρία, στην Βοιωτία, 12 δήμοι και κοινότητες, να διακυρήτουν κιόλας πως θα λύσουν το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στο νομό, φτιάχνοντας ΧΥΤΑ στην Θήβα, και δουλεύοντας όπως περιγράφει ο αρμόδιος διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΠΟΑΘ, είναι σοβαρότατο πισωγύρισμα.
Διότι επιτέλους, οι 12 Δήμοι και κοινότητες της Βοιωτίας θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι είναι ο κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της όδευσης και της μεθόδευσης, για την νόμιμη και σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων στον νομό τους και να συμβάλουν ενεργά στο να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα και όχι πάλι να εκκολάπτουν λύσεις μαϊμού, κάνοντας δήθεν πως δεν ξέρουν τίποτα!!!
Μας έχει δοθεί η δυνατότητα, να συζητηθούν αναλυτικότατα αυτά τα θέματα, από την εποχή που σχεδιάζονταν η πρόταση του ΧΥΤΑ Θήβας κάπου το 1998, σε δημόσιες συγκεντρώσεις στην Θήβα, αλλά και εντελώς πρόσφατα, τους πρώτους μήνες του 2007, πριν γιγαντωθεί το πρόβλημα στον Δήμο Οινοφύτων.
Προσωπικά το έχω αναπτύξει γραπτά(*) αλλά και σε ομιλίες μου στην Θήβα, στην Θίσβη και στα Βάγια τον τελευταίο καιρό. Πολλές ήταν οι υποσχέσεις και δήθεν θα φρόντιζαν να πλαισιώσουν την όλη προσπάθεια του κόσμου της Βοιωτίας για να μπει μια τάξη και νοικοκυριό στο μεγάλο πρόβλημα των τόπων μας με τα στερεά απόβλητα.
Ένα πρόβλημα που ξεκινά από τις δικές τους ενέργειες, στις δικές τους περιοχές, και είναι αποκλειστική δική τους ευθύνη, των δημάρχων και των κοινοταρχών, για την σωστή συλλογή στερεών αποβλήτων.
Δυστυχώς οι τελευταίες δηλώσεις της διοίκησης της ΔΕΠΟΑΘ Θήβας, αλλά και η πρακτική τους μέχρι σήμερα, δείχνει πως τίποτα δεν άλλαξε.
Το 2008,λιγους μήνες πριν και την επίσημη έναρξη της Χ.Υ.Τ.Α. τους, έπρεπε οι Δήμοι να χαλούν τα δημόσια λεφτά για να οργανώνονται και να μαθαίνουν να λειτουργούν έναν Χ.Υ.Τ.Υ.. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ)και τούτο διαφέρει, σαν την μέρα με την νύχτα, από τις λογικές των Χ.Υ.Τ.Α. τους.
Διαφέρουν στον τρόπο συλλογής, τοπικής διαχείρισης, μεταφοράς και τελικής εναπόθεσης, των στερεών αποβλήτων στον νομό. Και οι 12 αυτοδιοικήσεις έχουν καθοριστικό ρόλο να επιτελέσουν σε αυτό.
Το μόνο κοινό που υπάρχει είναι το Χ (χώρος), δηλαδή ο δημόσιος χώρος. Παραχωρείται ουσιαστικά από τον κόσμο για να εξυπηρετηθεί μια δημόσια ανάγκη για την προστασία ενός δημόσιου αγαθού (της δημόσιας υγείας). Ο χώρος δεν πρέπει να σπαταληθεί με το να γεμίζει με το οτιδήποτε δημιουργείται και συλλέγεται ανεξέλεγκτα, προκειμένου να εισπράττονται τέλη. Το προηγούμενο των Λιοσίων και της Φυλής πρέπει να διδάσκει.
Πολύ περισσότερο που στους δήμους της Βοιωτίας αντιμετωπίζεται η αυθαίρετη άφθονη παραγωγή ειδικών και επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, που οι βιομηχανικοί δημιουργοί τους, παράνομα και αυθαίρετα, τα αναμειγνύουν μέσα στην πηγή δημιουργίας τους με τα άλλα τα «προσομοιάζοντα», και βάζουν την δημόσια υγεία σε διαρκή κίνδυνο όταν καταφέρνουν να τα περνάνε στην δημοτική συλλογή και μετά να τα εναποθέτουν στις δημόσιες χωματερές, με τα σημερινά δεδομένα.
Δεν υπάρχει τεχνική. Δεν υπάρχει μέθοδος διάκρισης μικτού επιμολυσμένου φορτίου και διαχωρισμού του. Δεν γίνεται στην πράξη να μαζεύεις το οτιδήποτε, να το ανακατέψεις στα αυτοκίνητα συλλογής, υποστηρίζοντας πως θα τα ξεχωρίζεις και θα εμποδίζεις να θαφτεί μαζί με τα κανονικά απόβλητα, όταν τα φέρεις στην πόρτα του Χ.Υ.Τ.Υ.
Ο διαχωρισμός των στερεών αποβλήτων ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινά, από την διαχείριση της συλλογής με αυστηρότητα και αξιοπιστία, με προασφάλιση του αποτελέσματος του διαχωρισμού των συλεγομένων και αποτελεσματικότητα στην δουλειά αυτή, για να αρχίσουμε να συζητάμε για τα «υπόλοιπα είτε τα υπολείμματα».
Αφού με σιγουριά αποκλειστούν, τα ειδικά- επικίνδυνα στερεά απόβλητα, από τα συλλεγόμενα, σε καθημερινή βάση, μετά μιλάμε για διαλογή φορτίων σε αξιοποιήσιμα και μη. Για να υπάρξει οικονομική διαχείριση, συμφέρουσα για τον πολίτη, τα αξιοποιήσιμα με κάθε τρόπο και προοπτική ανακύκλωσης υλικών και αντικειμένων, διαχωρίζονται στους τόπους.
Τότε έχουν «ελαχιστοποιηθεί» τα συλλεχθέντα. Τα υπολείμματα προς μεταφορά πλέον, που η τοπική συλλογή δεν ξέρει, δεν μπορεί, είτε δεν βολεύεται να διαχωρίσει παραπέρα, οδηγούνται στον Χ.Υ.Τ.Υ., με ταυτότητα φορτιού, με στοιχεία απόλυτης αναγνωρισιμότητας, (για να γίνονται οι ανάλογες, ως προς το περιεχόμενο τους, χρεώσεις ανά Δήμο Αποστολέα) προκειμένου να υποστούν παραπέρα επεξεργασίες διαχωρισμού και αξιοποίησης.
Μετά ταύτα και αφού έχει αντληθεί από τα στερεά απόβλητα κάθε αξία και επαναχρησιμοποιήσιμο υλικό, τότε τα υπολείμματα των υπολειμμάτων, οι αρμόδιοι των Χ.Υ.Τ.Υ., τα θάβουν, με ασφαλή και υγειονομικό τρόπο. Υπάρχει βέβαια και το μεγάλο κεφάλαιο της επιβολής «της ελαχιστοποίησης» στην πηγή της δημιουργίας των στερεών αποβλήτων, Αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από μια τέτοια στοχοθέτηση. Θαρθεί βέβαια και αυτή, λίαν συντόμως και στα καθ’ υμάς.
Είμαστε λοιπόν, μερικούς μήνες πριν την έναρξη της νέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στους Δήμους και τις κοινότητες των τόπων αυτών.
Υπάρχει άραγε ένας απλός πολίτης που θα μπορούσε να βεβαιώσει ότι «ετοιμάζονται», «οργανώνονται» και «δοκιμάζουν» οι «συναρμόδιοι» την αξιοπιστία και ποιότητα λειτουργίας τους, για τα νέα καθήκοντα τους με τα προβληματικότατα στερεά απόβλητα που μαζεύουν στους τόπους τους;;;
Υπάρχει επιτέλους;; (δηλαδή φτιάχτηκε-συμπληρώθηκε;) το πλαίσιο περιφερειακού, νομαρχιακού, είτε ετέρου προγράμματος διαχείρισης βιομηχανικών και ειδικών–επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στην Στερεά Ελλάδα και στην Βοιωτία, που να ορίζει το τι θα τα κάνουν; ή θα αυτοσχεδιάζουν με αυτά, κάνοντας δήθεν πως δεν ξέρουν τίποτα; Και στο τέλος να φθάσουμε να τα κυνηγάμε από πίσω και να τα μετράμε και αυτά στο ποτήρι μας; και μάλιστα μετά και αφού, τόσα δημόσια λεφτά θα έχουν σπαταληθεί για «καινούργιο Χ.Υ.Τ.Α. στην Θήβα»!
Αυτά είναι που δεν μας λένε, καθώς και πολλές άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, οι 12 δήμαρχοι της Δ.Ε.Π.Ο.Α.Θ, και οι διευθυντές διαχείρισης, του παλαιολιθικού Χ.Υ.Τ.Α. που δέχονται και προσπαθούν με το ζόρι να μας περάσουν,ξοδεύοντας τα πολύτιμα δημόσια λεφτά των πολιτών τους για μια από τα ίδια!!!!
Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι και ως θέλουν.
(*) Δες ειδική έκδοση για τα «ειδικά βιομηχανικά στερεά απόβλητα» Έκδοση του Ι.Τ.Α.Π. σειρά «Περιβάλλον» Οκτώβριος 2003.