Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Βίοι ταυτόσημοι: Εκείνος κι εκείνος.

Εκείνος, ακαδημαικός, μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, νομπελίστας απο φέτος, έχει χτίσει ολόκληρη τη σταδιοδρομία του, προειδοποιώντας για την καταστροφή λόγω της ασυδοσίας στην παραγωγή της ενέργειας. Αποσπάσματα απο χθεσινή του συνέντευξη : "Δυστυχώς αισιόδοξα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν εκλείψει και το αίτιο που τη δημιουργεί. ...Η Μεσόγειος είναι η περιοχή εκείνη που έχει στοχοποιηθεί περισσότερο από πλευράς επιπτώσεων της αποσταθεροποίησης του κλίματος. ...Η θερινή περίοδος ξεκινά με δυσοίωνες προβλέψεις, όχι μόνον διότι η λειψυδρία συνεχίζεται αλλά και διότι η ξηρότητα του εδάφους δυστυχώς αυξάνει ραγδαία..."η Γη μπορεί να μας θρέψει όλους, αλλά δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει όλους" Τη φράση αυτή την έχω δανειστεί από τον Μαχάτμα Γκάντι και την ασπάζομαι πλήρως. Η έννοιά της είναι ότι η εκμετάλλευση του πλανήτη είναι εκείνη που έχει οδηγήσει στα προβλήματα του περιβάλλοντος. Και όταν λέω εκμετάλλευση, υπονοείται η υπέρμετρη οικονομική ικανοποίηση».

κι Εκείνος είναι οικονομικός παράγων: επικεφαλής ομίλου που λειτουργεί μεταξύ άλλων μια απο τις πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις της χώρας και ετοιμάζει στη ίδια θέση τρεις ενεργειακές μονάδες με ορυκτά καύσιμα και ανυπολόγιστες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Πρόσφατα έκανε επίδειξη δύναμης, προκαλώντας πολίτες και φορείς ενός νομού που διαδήλωναν διεκδικώντας να μη μετατραπεί ο τόπος τους σε θάλαμο αερίων: με ακροατήριο το συμβούλιο ενός χωριού της ...επικράτειας του, δήλωσε ορθά κοφτά ότι η Βοιωτία θα σηκώσει το βάρος των ενεργειακών τους παιχνιδιών (των δικών του και των άλλων).

Πριν λίγες ημέρες ο Ε.Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι στο Δ.Σ. του ομίλου του θα μετέχει και ο Χ. Ζερεφός "σε ένα νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης με κύριο και πρωταρχικό στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και τη δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους"
Για ηθικό δίδαγμα ας παραφράσουμε το γνωστό ανέκδοτο: Νομπελίστες βρίσκουμε, λεφτά δεν βρίσκουμε..

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μωραίνει ο κύριος ων βούλεται απωλέσει?
Τί έγινε ο Ζερεφός βγάινει στη σύνταξη και ψάχνει για επιπλέον εισοδήματα?

Ανώνυμος είπε...

Εγώ φοβάμαι μήπως εξαρχής έτσι το παίζουν, μήπως αυτό ακριβώς ανταλλάζουν και γιαυτό τους ανταμείβουν : πανεπιστημιακός, ακαδημαικός, νομπελίστας. Εξάλλου το Νόμπελ το μοιράστηκαν με το ΑλΓκορ ή μάλλον αυτός το μοιράστηκε μαζί τους.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι μου
πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ακαδημαϊκοί άνδρες είναι μόνο αυτό που δημοσιεύουν στα επιστημονικά συνέδρια και γράφουν στις διατριβές τους. Γιατί αυτά κρίνονται από επιτροπές και αυτά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.
Κατά τα άλλα, το αν παίζουν το ρόλο του σοβαρού πολίτη ή αυτού που εύκολα εξαγοράζεται, συμβιβάζεται ή ιδιωτεύειεξαρτάται από τις αντιστάσεις της θνητής τους φύσης.
Δυστυχώς ο κόσμος πιστεύει ότι ο επιστήμονας έχει σοβαρότητα και στην καθημερινή του ζωή, ενώ δεν είναι πάντα έτσι.
Να σας θυμισω και κάτι (στους παλιότερους). Πολλοί από τους σημερινούς εξηντάρηδες πανεπιστημιακούς έκαναν τις διατριβές τους στη δεκαετία του 70, όταν έπρεπε να κρεμάσουν πολλά σακάκια της προηγούμενης χουντογενιάς καθηγητάδων.Έκαναν τον κύκλο τους σοσιαλίστηκαν λίγο τις επόμενες δυο δεκαετίες, ρήμαξαν με την κακομοιριά τους και την έλλειψη αγωνιστικότητας τα πανεπιστήμια και έγιναν γιάπηδες επί Σημίτη, όταν μασουλούσαν τα λεφτά από το ΕΠΕΑΕΚ.
Πολλοί από αυτούς πάντως όπως ο κύριος Ζερεφός είναι καλοί μεν επιστήμονες, κακοί δε δάσκαλοι. Γιατί επιστήμονας είναι κανείς στη σχολή του. Δάσκαλος όμως είσαι όταν σου το αποδίδει η κοινωνία. Και του Ζερεφού η Κοινωνία του αποδίδει τον τίτλο: Πανεπιστημιακός υπάλληλος ανώνυμης εταιρίας.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ
ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ;
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΙΧΟΣ;
ΜΗΠΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΝΑΞ ΤΟΥ ΜΕΔΕΩΝΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΓΡΕΦΗ ΖΕΡΕΦΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΤΑ;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τι έγινε στις εκλογές του σωματείου;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε terebratula, ο ρόλος που παίζει ο περι ού ο λόγος Ζερεφός, δεν εξαντλείται στις επιστημονικές του δάφνες. Απο την αρχή της καριέρας του, τον θυμάμαι καθηγητή στο Φυσικό στη Θεσσαλονίκη, έγινε γνωστός ακριβώς λόγω των οικολογικών alert που εξέδιδε συχνά -πυκνά για την ατμόσφαιρα, τους ρύπους κλπ. Πέρισσότερο γνωστός έχει γίνει ως "οικολογίζων καθηγητής", με καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ κλπ. Γιαυτό και είναι πολύ βαρύ να παριστάνει το άλλοθι για το ξέπλυμα βρώμικων και κερδοσκοπικών ενεργειακών επενδύσεων. Γιατί γίνεται αναξιόπιστος σε όλα όσα έχει δηλώσει, δηλώνει και θα δηλώσει και δημιουργεί κλίμα καχυποψίας για όλους.