Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Και μια νίκη για τον Ασωπό

Απαγόρεψε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό της σχεδιαζόμενης ΒΙΠΕ Τανάγρας και ακύρωσε μερικώς την από 3.7.2007 απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία καθορίστηκε έκταση περίπου 2.016 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Τανάγρας και Οινοφύτων Βοιωτίας ως Βιομηχανική Περιοχής (ΒΙΠΕ) και εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Με την μελέτη αυτή προβλέπεται ότι η διάθεση των αποβλήτων και λυμάτων του ΒΙΠΕ Τανάγρας θα γίνεται στον Ασωπό ποταμό με τελικό αποδέκτη τη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ευβοϊκού κοντά στο Χαλκούτσι. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή αίτηση του Δήμου Ωρωπού, τοπικού Συλλόγου (¨Ενωσης) και κατοίκων της περιοχής. Περισσότερα στο ΑΣΩΠΟΣ ΣΟΣ και στην Καθημερινή.
Είναι η υπόθεση που τόσο ο Νομάρχης Κλέαρχος Περγαντάς όσο και ο αντινομάρχης Μίμης Αγγέλου, έχουν κατ΄επανάληψη υποστηρίξει ότι αποτελούσε "μέτρο εξυγίανσης της περιοχής", παραβλέποντας το γεγονός ότι:΅
- έχουν οι ίδιοι ομολογήσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν! Πρόσφατα μάλιστα έκλεισαν και τη Νομαρχία διαμαρτυρόμενοι, όταν ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης τους καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες για το θέμα αυτό.
- αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας ελέγχου είναι ότι σήμερα τα υπόγεια και επιφανειακά νερά στη Θήβα, τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι αλλά και τον Ωροπό είναι δηλητηριασμένα με εξασθενές χρώμιο.
- η σχεδιαζόμενη ΒΙΠΕ Τανάγρας δεν υποχρέωνε τις περίπου 600 βιομηχανίες που είναι διάσπαρτες σε Οινόφυτα- Σχηματάρι- Θήβα να μετεγκασταθούν αλλά αντίθετα προέβλεπε τη δυνατότητα να εγκατασταθουν μέχρι και 3000 νέες βιομηχανίες που θα έριχναν τα λύματά τους στον Ασωπό !
- η μοναδική θεσμοθετημένη ΒΙΠΕ στο νομό βρίσκεται στη Θίσβη, δεν διαθέτει απολύτως καμμία περιβαλλοντική υποδομή και απλώς διευκόλυνε την σημερινή και την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ρυπογόνων μονάδων και την παράνομη λειτουργία λιμανιού.
Η δημιουργία οργανωμένων Βιομηχανικών Περιοχών είναι προφανώς επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευθούμε απο τη βιομηχανική ρύπανση. Η χωροθέτηση τους όμως πρέπει να γίνεται με επιστημονικό σχεδιασμό με βασικό κριτήριο την ανοχή του περιβάλλοντος και με κοινωνικό έλεγχο. Στην περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου η προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν υποδομές βιομηχανικής περιοχής και να ληφθούν μέτρα αυστηρών ελέγχων για τις υφιστάμενες δραστηριότητες. Στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά απο χρόνια εγκληματικής αμέλειας και ανοχής δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη επιβάρυνση.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΘΥΜΙΖΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ 2η ΜΟΝΑΔΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ [ ΕΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ ΧΑ...ΧΑ... ]

Ανώνυμος είπε...

τι λε ρε φτωχοδιάβολε

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμαρχος Τανάγρας, δήλωσε ότι εαν δεν γίνει ΒΙΠΕ σύντομα η περιοχή θα καταντήσει Οινόφυτα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμαρχος Τανάγρας, θα πρέπει να μην επιτρέψει σε καμμία νέα βιομηχανία να εγκατασταθεί γιατί η περιοχή δεν σηκώνει άλλη ρύπανση και στο Δήμο του το νερό έχει εξασθενές χρώμιο.