Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Aντιδράσεις στο Κυριάκι για το ναι στο Μυτιληναίο


Αναλυτική προκύρηξη μοιράστηκε χθές στο Κυριάκι, από την "Κίνηση πολιτών Κυριακίου" και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Τίτλος:
"ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Ο ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΪΟΥ 2008 ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!" .
Στην προκήρυξη γίνεται πλήρης αναφορά στο ιστορικό της παλινωδίας του προέδρου κ. Λαζάρου, ο οποίος, ενώ επί ένα χρόνο δήλωνε αντίθετος στην ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων, έκανε στροφή 180 μοιρών.
"Ποιες είναι οι αληθινές επιπτώσεις από τη λειτουργία των δύο εργοστασίων φυσικού αερίου τόσο στο περιβάλλον, όσο και στους ανθρώπους, σε εμάς και τα παιδιά μας; Ποιος θα μας ενημερώσει σχετικά και υπεύθυνα;" ρωτούν οι πολίτες του Κυριακίου.
Επισημαίνεται το γεγονός ότι:
"5 από τους 9 συμβούλους που ψήφισαν θετικά είναι εργαζόμενοι στον όμιλο Μυτιληναίου" και σύμφωνα με τον νόμο "δεν μπορούν να μετάσχουν στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεως του συμβουλίου"
και δηλώνεται ότι:
"ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ, Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ: ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ. Όλη η Ελλάδα είδε μια μοναδική επίδειξη ραγιαδισμού."

Μετά το μοίρασμα της προκήρυξης, επικράτησε αναβρασμός: άλλοι έψαχναν να βρούν τι συμβαίνει, άλλοι απειλούσαν με μυνήσεις - αργά τη θυμήθηκαν την αξιοπρέπεια και σε λάθος κατεύθυνση - και αρκετοί κάτοικοι, μάθαιναν για πρώτη φορά ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος άλλα έλεγαν έξω από το Κυριάκι και άλλα αποφάσισαν όταν ήρθε ο Μυτιληναίος φέρνοντας τα δώρα.
Η "Κίνηση πολιτών Κυριακίου" έκανε την αρχή. Μένει τώρα και οι υπόλοιποι να αντισταθούν στο γενικό ξεπούλημα. Το συμφέρον μιας έστω μικρής κοινωνίας δεν εξαντλείται σε μικροβολέματα λίγων. Η περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέλθει θα υπονομεύσει μακροπρόθεσμα ακόμη και την παραμονή τους στην περιοχή.
Πανικός εν κρανίω
Ο πανικός των δακτυλοδεικτούμενων, πλέον, της κοινότητας Κυριακίου οδηγεί και σε φαιδρές καταστάσεις. Πληροφορηθήκαμε ότι στο συντονιστικό της πρωτοβουλίας "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα" έφτασε η "έκκληση ενάντια στο λιθάνθρακα" υπογεγραμμένη από δέκα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Κυριακίου, με πρώτο -πρώτο τον πρόεδρο κ. Λαζάρου. Με άλλα λόγια: κάποιοι από τους (υποτίθεται) συνδιοργανωτές της καμπάνιας "εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα" διαβεβαιώνουν κάποιους άλλους από τους συνδιοργανωτές (κινήσεις πολιτών) ότι είναι κατά του λιθάνθρακα.
Να υποθέσουμε ότι είναι οι τύψεις για τη στάση τους που τους οδήγησαν σε μια τέτοια αστεία κίνηση; Λίγο δύσκολο να το πιστέψουμε. Αλλά πάλι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες του Κυριακίου.
Θα διακινδυνεύσουμε μια πρόταση: ας σφίξουν την καρδιά τους και ας επιχειρήσουν να παραδώσουν τις υπογραφές τους στην "Κίνηση πολιτών Κυριακίου".

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O αντιπρόεδρος κ.Κακαρέπης, δεν κατάφερε να εκλεγεί στο σωματείο Αλουμινίου. Είχε συμμετάσχει σε συνάντηση του συντονιστικού της Συμπαράταξης, είχε δηλώσει αλληλέγγυος και συναγωνιστής και είχε ζητήσει στήριξη για τις εκλογές στο σωματείο! Δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο σωματείο - όπως και σε πολλά άλλα- πλειοψηφούν οι "αγαπημένοι" των εργοδοτών, το ψηφοδέλτιο των ανεξάρτητων ήταν αυτό που συγκέντρωνε τις προτιμήσεις των πολιτών που παλεύουν για το περιβάλλον. Πραγματικά οι ανεξάρτητοι διπλασίασαν τη δύναμη του, αλλά ο "αγωνιστής αντιπρόεδρος" δεν εξελέγη.Όλα εδώ πληρώνονται ή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σέ όπουιους είχαν την πρωτοβουλία και ας ελπισουμε ότι θα βρούν πολλούς μιμητές και θα αναγκάσουν το συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΟΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΕΣ
Όπως έχει ξαναγραφεί ο Ελικώνας δεν είναι μορφολογικά ο χώρος, που μπορεί να φιλοξενεί νεροφίδες και βατράχια αλλά αητούς.
Αν δεν πατήσετε τώρα τα σκουλήκια θα σας ανέβουν στο λαιμό.
Αναγκάστε τους να πάρουν την απόφαση πίσω ή αναγκάστε τους να παραιτηθούν. Τέτοιοι τύποι σίγουρα δεν είναι αναντικατάστατοι.

Ανώνυμος είπε...

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου το πρωί θα γίνει διαδήλωση στη Λάρυμνα, κατά του εργοστασίου Λιθάνθρακα που έχει αδειοδοτηθεί απο τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας για τη Λάρυμνα-ΛΑΡΚΟ. Όποιος ενδιαφέρεται να διαμαρτυρηθεί με όποιο τρόπο γι αυτό, ας το γνωρίζει...

Ανώνυμος είπε...

Ωραία! όσοι μπορούμε πρέπει να συμμετέχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 1.19 αν λέμε το ίδιο γίνεται συλλαλητήριο που το καλεί ο Δήμος Οπουντίων με την προτροπή του τοπικού συλλόγου στις 7 το απόγευμα στην παραλία της Λάρυμνας. Πιστεύω ότι πρέπει να συμμετέχουν όλες οι γύρω περιοχές που επηρρεάζονται. Επίσης την ίδια μέρα και ώρα γίνεται συγκέντρωση έξω απο το ΥΠΕΧΩΔΕ και θα συμμετέχουν κινήσεις απο Βοιωτία, Εύβοια, ΒΑ Αττική για τη βιομηχανική ρύπανση, ενεργρειακά κλπ. Είναι καιρός να δοθεί αγωνιστικό περιεχόμενο στην επετειακή "μέρα του περιβάλλοντος"