Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Οχι στα ενεργειακά εργοστάσια, από όλους τους φορείς της Βοιωτίας!

Φρένο στην βιομηχανική ρύπανση, την ασύδοτη βιομηχανική επέκταση και την ξέφρενη ανάπτυξη κάθε είδους ενεργειακών μονάδων, ζήτησαν χθές εκπρόσωποι των κινήσεων πολιτών απο όλο το νομό, στην ανοιχτή σύσκεψη των φορέων της Βοιωτίας στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Ιδιαίτερα φορτισμένο ήταν το κλίμα της σύσκεψης δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι εκρηκτικά! Αίσθηση προκάλεσε ότι, πολλοί απο τους αιρετούς του νομού, παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν και δικές τους ευθύνες γιατί άφησαν να εξελιχθεί η εφιαλτική κατάσταση που:
- έχει αφήσει το μισό νομό χωρίς πόσιμο νερό λόγω της τοξικής μόλυνσης,
- δημιούργησε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική υποβάθμιση στα Οινόφυτα, τον Ασωπό, το Σχηματάρι, την επαρχία Θήβας
- μετατρέπει ολόκληρη τη Βοιωτία σε ενεργειακή και βιομηχανική χαβούζα, με 10 εργοστάσια φυσικού αερίου και ένα λιθάνθρακα!
- απειλεί τον Κορινθιακό με δύο νέες ανεξέλεγκτες βιομηχανικές ζώνες και τις τεράστιες λιμενικές τους εγκαταστάσεις σε Θίσβη και Αντίκυρα.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Οι κινήσεις πολιτών που εδώ και ένα χρόνο αγωνιζόμαστε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση και να περισώσουμε ότι μπορούμε, χαιρετίζουμε οποιαδήποτε συμπαράσταση σε αυτό τον αγώνα.
Οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν πολλές και θα επανέλθουμε.

7 σχόλια:

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Έχουμε και λέμε:
Συμμετείχαν στην χθεσινή εκδήλωση
(κατά σειρά δελτίου τύπου Νομαρχίας): ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Τόγιας, ο πρώην υφυπουργός Γ. Κατσιμπάρδης, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, οι Δήμαρχοι Σχηματαρίου, Τανάγρας, Θίσβης, Κορώνειας, Δαύλειας, η πρώην Δήμαρχος Δαύλειας, εκπρόσωποι των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι των : Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Οδοντιατρικού Συλλόγου Βοιωτίας, Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής, Οικονομικού Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Συλλόγου τριτέκνων, Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ, Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, ΑΧΟ Λιβαδειάς, Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Στερεάς Ελλάδας, ΑΔΕΔΥ, Οικολογικής Κίνησης ΑΡΤΕΜΙΣ Αντίκυρας, Ομοσπονδίας Οικολογικών Συλλόγων Κορινθιακού ΑΛΚΥΩΝ, Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιβαδειάς, Κίνησης Πολιτών Θεσπιών, Πρωτοβουλίας Βαγαίων Πολιτών, Πολιτών για την αειφορία, Θηβαίων πολιτών για το περιβάλλον, Συμβουλίου Νέων Αντίκυρας, Συλλόγου Ποσειδών Παραλίας Σαράντη, Κίνησης για την αναγέννηση της Θίσβιας χώρας, Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροματίου, Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, Σωματείου εργαζομένων στο Αλουμίνιο.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Έλαμψαν δια της απουσίας τους:

Το κόμμα της ΝΔ,

οι βουλευτές Κουτσούμπας (έστειλε δήλωση για να μας βεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση κάνει καλό στο περιβάλλον), Μπασιάκος (άφωνος), Γιαννάκης (έστειλε δήλωση ότι διαφωνεί και με το λιθάνθρακα και με τα λοιπά ενεργειακά)

οι τρείς ΟΤΑ που βρίσκονται γύρω απο τον ...Μυτηλιναίο, δηλαδή δήμος Διστόμου, κοινότητα Αντίκυρας, κοινότητα Κυριακίου που μάλιστα φέρονται να συνδιοργανώνουν σε πανελλαδικό επίπεδο την κινητοποίηση κατά του λιθάνθρακα.

ο Δήμος Θήβας (έστειλε δήλωση ότι συμπαρίσταται): είναι ο δήμος που δοκιμάζεται απο τρομερά προβλήματα βιομηχανικής ρύπανσης που έχουν αφήσει την πόλη χωρίς καθαρό νερό και έχει ξεκινήσει να υποδέχεται τρία εργοστάσια φυσικού αερίου

ο Δήμος Λιβαδειάς ( δεν έστειλε ούτε καν δήλωση)

το Εργατικό Κέντρο Θήβας : εκπροσωπεί εργαζόμενους που δοκιμάζονται απο τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας καθώς και απο την περιβαλλοντική υποβάθμιση

το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) : ο φορέας των μηχανικών που συμβουλεύει και το κράτος για θέματα περιβάλλοντος

ο κ.Αγνιάδης, πρόεδρος του επιμελητήριου Βοιωτίας (και άλλο εκλεγμένο εκπρόσωπο δεν είδαμε εκτός απο τον κ.Αναγνώστου της παράταξης της μειοψηφίας)

ο δήμος Βαγίων : παρά την ομόφωνη -κατόπιν της λαικής αντίδρασης - απόφασή του κατά του εργοστασίου φυσικού αερίου στα Βάγια

ο δήμαρχος Οινοφύτων: είναι ο Δήμος με το οξύτερο οικολογικό πρόβλημα μαζί με το Σχηματάρι


και πολλοί άλλοι.......

Ανώνυμος είπε...

Κι άλλοι απουσίασαν…
Ο Σύλλογος πολυτέκνων γιατί μάλλον κανείς από τα μέλη του Δ.Σ. δεν ανησυχεί για τη δηλητηρίαση των παιδιών του.
Η Εκκλησία επίσης δεν έχει εκπροσώπους που να ανησυχούν; Θεωρεί ότι μπορεί να ξορκίσει το κακό; Η μήπως δε θέλει να καταφερθεί εναντίον ενός εκ των αμνών του Θεού, αυτού που από το υστέρημά του δίδει στο συνάνθρωπο κοινοτάρχη Λαζάρου;
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πως χρησιμοποιεί τις δεκάδες περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων του νομού; Μήπως νομίζει ότι το σύνθημα «είμαστε όλοι υπεύθυνοι» φτιάχτηκε για να ενοχοποιήσει τους μαθητές;
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Καλά τι λένε άραγε στα παιδιά μας; Μήπως απλώς διδάσκουν υψηλή επιστήμη;
Και κάποιοι σύλλογοι που ασχολούνται με το βουνό αλλά αδυνατούν γιατί ο μέγας χορηγός τους κάλυψε παλιότερα κάτι εξοδάκια. Θα τα πούμε πάντως εν καιρώ. Άντε βρε!!! Και στην επανεκλογή σας!!!
Πολλοί άλλοι είχαν να λιβανίσουν το Λυκουρέντζο στον Ορχομενό και να λιβανιστούν από άλλους. Δύσκολη δουλειά η αλλαξολιβανιά.

Ο Δήμος Λιβαδειάς καλώς δεν ήταν εκεί. Έχει ξοφλήσει το χρέος του απέναντι στο Περιβάλλον ή ίσως ο Δήμαρχος δεν πήρε το ΟΚ από το ΔΗΜΑΡΧΟ.
Ο Δήμαρχος Διστόμου δε μπορούσε να παραβρεθεί. Προσπαθούσε να σώσει το αρχαίο κάστρο από το Βενζινάδικο στον περιφερειακό δρόμο.
Ο κοινοτάρχης Κυριακίου είχε δουλειά. Έψαχνε τα μαρμαράδικα για να βρει πολύ μεγάλη πλάκα. Που να χωρέσουν τόσοι πεσόντες αν κατασκευαστούν τα εργοστάσια; Πάντως έβαλε τον υπεύθυνο κ Μυτιληναίο στη θέση του. Τον ανάγκασε να πληρώσει τα θύματά του.
Ο κοινοτάρχης Αντίκυρας ήταν επίσης δικαιολογημένος. Μάλλον έψαχνε να βρει τρόπο να φύγει.

Ανώνυμος είπε...

Μιας και πλησιάζουν οι εξετάσεις των μαθητών προτείνω στους φιλολόγους το παρακάτω θέμα εξέτασης για το μάθημα της Ιστορίας. Το θέμα είναι SOSARA. Πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι μαθητές.

ΘΕΜΑ 1 : Σας δίνονται τα παρακάτω δέκα ονόματα γνωστών ανθρώπων ρηχής συνείδησης σε χρονολογική σειρά: Ηρόστρατος, Εφιάλτης, Ιούδας, Χαντζηκατβίας, Πήλιος Γούσης, Νενέκος, Αρτέμης Μάτσας, Λαζάρου, Μίχος, Πανουργιάς.
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποιός από τους παραπάνω αδικήθηκε από την ιστορία;
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Οι υπόλοιποι να χωριστούν σε ομάδες, ανάλογα με τον ιστορικό τους χαρακτηρισμό ως:
1. Εμπρηστές
2. Προδότες
3. Υποκακτικοί των χορηγών τους
4. Τσάτσοι των αφεντικών τους

Ανώνυμος είπε...

Κorinthians αν και απο μακριά, πολύ σχετικός φαίνεσαι. Φαίνεται ότι υπάρχουν και κάτω απο το αυλάκι φαιδρές πορτοκαλέες. Πάντως τα θέματα που έβαλες είναι πολύ δύσκολα: Δε θα μας δώσεις τη λύση;;

Ανώνυμος είπε...

Μηδενιστή για να βοηθήσω θα σου απαντήσω προσωρινά στην πρώτη ερώτηση. Ο Αρτέμης Μάτσας, υπήρξε πολύ αξιόλογος άνθρωπος, άνθρωπος του πνεύματος, άνθρωπος καλοκάγαθος, ποιητής και τόσο πειστικός ηθοποιός που πολλοί πίστευαν ότι είναι αυτό που "παίζει" στο πανί. Τον αδίκησε η Ιστορία. Για τη δεύτερη ερώτηση έχετε ακόμη 10 λεπτά.....

Ανώνυμος είπε...

OK τα άλλα τα κατάλαβα: και για τον Ιούδα υπάρχουν αμφιλεγόμενες απόψεις, εκείνα τα τριάντα αργύρια μπορεί και να τα είχε κερδίσει απο τον ιππόδορομο. Εχω μια επιφύλαξη για τους τρείς τελευταίους. Θα ασχοληθούν άραγε οι επόμενες γενιές με την ύπαρξή τους;