Aπο τον δημοσιογράφο Προκόπη Δούκα, η παρουσίαση της ημερίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον Ασωπό με πολλές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις. Με κλικ: H αδυσώπητη ρύπανση... για το πλήρες άρθρο. Μερικά αποσπάσματα (που συμφωνούν με τα όσα κατ'επανάληψη έχουμε αναφέρει με ανακοινώσεις και προκηρύξεις):
** Και οι τέσσερις επιστήμονες συμφώνησαν οτι το πρόβλημα είναι απολύτως υπαρκτό και βεβαιωμένο. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, με περισσότερους ελέγχους, διοικητικά μέτρα, άμεση ενίσχυση των μηχανισμών και κυρίως πολιτική βούληση – πρώτα για να σταματήσουν οι περίπου 400 βιομηχανίες της περιοχής να ρυπαίνουν και δεύτερον για να αποκατασταθεί (καθαριστεί) η μέχρι τώρα βλάβη (κάτι που μπορεί να μην είναι εφικτό ούτε τα επόμενα 30 χρόνια).
** Το χρώμιο (Cr) που είναι αβλαβές (ή και ωφέλιμο ως ιχνοστοιχείο στον οργανισμό) στην τρισθενή του μορφή, γίνεται τοξικό όταν είναι εξασθενές.
** Τα νερά του Ασωπού μπορεί να μετρηθούν “καθαρά” σε κάποια σημεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί τα πετρώματα της κοίτης του, που είναι πολύ εύκολα διαπερατά, βοηθούν τη ρύπανση να περάσει πολύ γρήγορα στο υπέδαφος – και τελικά να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από εκεί, μέσω και των γεωτρήσεων, μολύνεται όλο το έδαφος εκ νέου, καθώς το νερό αυτό χρησιμοποιείται για πότισμα.
**Η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων (με την κατακόρυφη αύξηση των καρκίνων) είναι σαφής, αλλά πολύ δύσκολη να εξηγηθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά, με την έννοια οτι η υγεία είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση, όπως και ο οργανισμός. Ωστόσο, η καθηγήτρια Ιατρικής Πολυξένη Νικολοπούλου ήταν “καταπέλτης”, λέγοντας οτι “δεν χρειάζεται να πεθάνουν όλοι οι κάτοικοι από καρκίνο, για να διαπιστώσουμε τη σχέση ρύπανσης και επιπτώσεων στην υγεία”. Οι επιβαρύνσεις έρχονται από πολλούς παράγοντες – και πρέπει (οι γνωστές τουλάχιστον) να αντιμετωπιστούν άμεσα. Συνέστησε δε ιδιαίτερη προσοχή για τις εγκύους στην περιοχή, καθώς το έμβρυο είναι η πιο ευάλωτη στη ρύπανση ανθρώπινη μορφή.
** Οι κάτοικοι πίνουν εδώ και καιρό νερό από την καθαρή παροχή της γειτονικής Μαυροσουβάλας (για τον Ωρωπό). Ωστόσο, είναι άγνωστο το τι ζημιά έχει κάνει μέχρι τώρα το μολυσμένο νερό – το οποίο σημειωτέον μας “προσβάλλει” και από το δέρμα, δηλαδή δεν κάνει ούτε για πλύσιμο του σώματος! (Σημειώθηκε εδώ παραλλήλως οτι ούτε τα εμφιαλωμένα νερά έχουν πιστοποίηση για εξασθενές χρώμιο, καθώς οι υποχρεωτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι αφορούν το χρώμιο συνολικά – και όχι τις διάφορες μορφές του).
** Δύσκολο ερώτημα παραμένει το κατά πόσο τα γεωργικά προϊόντα της περιοχής είναι ασφαλή. Φαίνεται οτι το εξασθενές χρώμιο (που μεταβάλλει μορφή όταν απορροφάται από το φυτό) συγκεντρώνεται σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα στις ρίζες (και ειδικά στη ρίζα της ρόκας!), ενώ είναι ελάχιστο στα πάνω μέρη του φυτού. Ωστόσο, υπάρχουν μέθοδοι, με βιολογικά “αντίμετρα” (με απλούστερο την κοπριά), να καλλιεργηθούν ασφαλή βρώσιμα γεωργικά προϊόντα.
** Τα βέλη βεβαίως στράφηκαν προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και την εκπρόσωπο του, Τομεάρχη Νοτίου Ελλάδας, που αντικαθιστούσε τον Γενικό Γραμματέα. Ειδικότερα, το υπουργείο κατηγορήθηκε οτι επικαλείται οτι έχει επιβάλει πρόστιμα στις βιομηχανίες – αλλά οτι δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα και δεν έχουν εισπραχθεί. Επίσης, οτι δεν προβλέπει καμία διαδικασία χρηματοδότησης του καθαρισμού της περιοχής από τους ρυπαίνοντες (με το σκεπτικό “ο ρυπαίνων πληρώνει”). .... (ο χάρτης είναι απο το oikomargarita.blogspot.com)
2 σχόλια:
Για τον φιλο δημοσιογραφο Προκοπη Δουκα που με την ευκαιρεια τις σχετικης Ημεριδας στο Καποδιστριακο Πανεπ. Αθηνων ,ηρθε επιτελους σε "ηρεμη" επαφη και εκφρασε, εστω, την καποια ανησυχια του για την "τραγωδια του Ασωπου". Μια προσωπικη προσκληση απο ΙΤΑΠ και απο εμενα προσωπικα, για ανοιχτη,πολυπλευρη,συζητηση και ενημερωση πανω στο ολο θεμα και τις σχετικες παραμετρους της τραγωδιας αυτης.Δηστυχως φιλτατε, η κρισημη παραμετρος του χρονου που διαπερνα ολη αυτην την ιστορια την κανει μοναδικη περιπτωση (για την ωρα) και αναγκαζει να χανεις αυτην "την ψυχραιμη εκ του μακροθεν ενατενιση του θεματος" που επιτρεπει και την καποια ανοχη και εστω το ροκανισμα χρονου(οπως σε αλλες περιπτωσεις περιβαλλοντικων εγκληματων).Αυτο ειναι το υποκριτικο οπως προσπαθουν 2 χρονια μετα να κανουν, μεσω εκδηλωσεων σαν του Καποδιστριακου. Ημεριδες που αποβλεπουν στο "χρηματοδοτηστε με να ψαχνω". Θα ηταν περισσοτερο ειλικρινεις ολοι τους,αν, με ενα τελικο συμπερασμα τις ημεριδας τους ελεγαν :Λοιπον Κυβερνητικοι αρμοδιοι παρτε απο " Χτες βραδυ" τα νομοθετημενα μετρα αντιρρυπανσης και απορρυπανσης και μετα δωστε μας και χρηματοδοτηση για να ερευνησουμε παραπερα την μια ή την αλλη επιστημονικη πτυχη του θεματος.Το εκαναν;;; ΟΧΙ!! Αυτο λοιπον θεμελειωνει το δικο μας: Γιατι;;;; και την παρεμβαση μας.Διοτι ερχονται καθυστερημενα στην ολη ιστορια της τραγωδιας μας, Χρησημοποιοντας το Καποδιστριακο, οχι για να πουν στον κοσμο εγκαιρα την επιστημονικη τους γνωση και αληθεια,Αλλα, μιλωντας"περιτο θεμα" να συμβαλουν στο ροκανισμα του χρονου και να υπηρετησουν την αιτηση χρηματοδοτησης των μακροχρονιων ψαξιματων τους,πανω σε επιστημονικες Θεωρητικες αναζητησεις .Τις ξεραν τις συνεπειες των συμβαντων!! Δεν τις ξεραν;;και μαλιστα απο τοτε που τεκμηριωθηκε το γεγονος, τα ηξεραν!!!!Ρωταμε λοιπον: Που ηταν τοσο καιρο;;;;;;που η φωτια μας καιει!!!!Αυτην την απουσια να την συζητησουμε. Φιλικα Θανάσης Παντελόγλου
Είναι αλήθεια, ότι όλα αυτά τα χρόνια οι περισσότεροι γύρω και έξω απο την περιοχή γνώριζαν για την οικτρή κατάσταση της περιοχής, την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση κάθε είδους μονάδων και την ασύδοτη ρύπανση.
Είναι επίσης αλήθεια ότι κάποτε τα πράγματα φτάνουν σε οριακό σημείο και πάντα κάποιοι κάνουν την αρχή. Σήμερα ευτυχώς, που το θέμα έχει ανοίξει με ένταση και εκ των πραγμάτων διάφοροι και απο διάφορες οπτικές και θέσεις θα το προσεγγίσουν (είτε απο ανάγκη, είτε απο φιλότιμο). Με τον ένα ή το άλλο τρόπο, το ζήτημα συνεχίζει να απασχολεί και όσους περισσότερους απασχολήσει, τόσο το καλλίτερο. Βέβαια το νούμερο ένα είναι να σταματήσει η ρύπανση. Φαίνεται στοιχειώδες και όμως μοιάζει ακατόρθωτο. Είμαστε όμως και αισιόδοξοι: η πίεση αυξάνει. Κάποτε μπορεί κάτι να σωθεί απο την πολύπαθη περιοχή. Καλή συνέχεια σε όλους.
Δημοσίευση σχολίου